2.1. Harem. Topkapı Sarayı'nın en önemli noktalarından biri , Topkapı Sarayı'nın en tenha ve özel bölümü olan gizemli Harem'dir. Girişi, İkinci Avlu'nun batı tarafında, Adalet Kulesi'nin altında bulabilirsiniz.
Topkapı Sarayı, Salı hariç her gün ziyarete açık. Topkapı Sarayı'nı Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebiliyoruz ancak Harem Bölümde Müzekart geçmiyor. Harem'i ziyaret etmek için Topkapı Sarayı'na giriş yaptıktan sonra Harem gişesinden ek bilet satın almak gerekiyor.
Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi'nin bilet ücreti 100 TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL'dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.
Bunun ilk nedeni, tarihe adını yazdıran ünlü kadınların yaşadığı yer olması. Ve Harem'den çıkan kadınların ömürlerinin sonuna kadar 'konuşma yasağı'na uymak zorunda olmaları. İkinci neden de yıllardır Harem'e girilememesi.
Harem Dairesi'nde şimdilik Karaağalar Mescidi , Cariyeler Taşlığı, Valide Sultan Taşlığı, Ocaklı Sofa, Şadırvanlı Sofa, Sultam Hamamı, I.Ahmet Has Odası (ı.Ahmet Okuma Odası) , III.Ahmet Has Odası (Yemiş Odası) restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı bölümler.
İlgili 27 soru bulundu
Hürrem Sultan zamanında Topkapı Sarayı'nın bir haremi yoktu. Sultanların haremi günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin binası olan Eski Saray'dı. Hürrem Sultan haremin Topkapı Sarayı'na taşınmasını isteyince Sultan Süleyman da onu kırmamış. Topkapı Sarayı'ndaki haremi Hürrem'e bahşederek Mimar Sinan'a yaptırmış.
Topkapı Sarayı'nın günümüzdeki en gözde bölümlerinden Harem Odası, padişahın ailesinin ve cariyelerin yaşadığı yerdi. Halk arasında Hürrem Sultan Odası olarak da bilinen bu yapı, Topkapı Sarayı'nın en estetik bölümlerinden biridir.
Talha Uğurluel - Harem'in ana giriş kapısı. Üzerinde Nur Suresinin 27.ayeti yazıyor. "Hane sahiplerinin evlerine izinsiz girmeyin" | Facebook.
Topkapı Sarayı yapılmaya başladıktan sonra hemen hemen her padişahın eklemeler yaptığı, valide sultanların da yeni yapılar eklettiği Harem dairesi sarayın en özel yeridir. Hanedan üyelerinin bile girmek için sıklıkla kontrol edildiği bu özel bölüm Topkapı Sarayı tarihinde birçok entrikaya ev sahipliği yapmıştır.
Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Giriş: Topkapı Sarayı Salı hariç her gün 09:00 - 18:00 saatleri arasında açıktır.
Gitmediyseniz kesinlikle gidin, gittiyseniz bir daha gidin. Tüm sarayı gezmek istiyorsanız biraz erken gidin ve acele etmeyin, geziniz 3_4 saati bulabilir.
MÜZEKART GEÇERLİ OLACAK
Topkapı Sarayı'nda Müze Kart ile Museum Pass Türkiye ve Museum Pass İstanbul kartları geçerli kılınırken Harem ve Aya İrini bölümü kapsam dışında bırakıldı. Dolmabahçe Sarayı'nda ise Selamlık bölümünün dışındaki mekanlarda Müze Kart'ın geçerli olduğu açıklandı.
NOT: MüzeKart, Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı, Efes Örenyeri içerisinde bulunan Yamaçevler , Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde bulunan Karanlık Kilise, Sedir Adası ve İstanbul Sinema Müzesi geçerli değildir.
Altın Yol (Çekce:Zlatá ulicka), Prag Kalesi içinde yer alan tarihi sokak. Önceleri Zlatnitska (çex. Zlatnická) adlanan sokak (kendisinin de simya ile ilgilendiği bilinen II. Rudolf, simyagerlerin şerefine sokağa bu ismi vermiş) adını 17. yüzyılda burada yaşayan kuyumculardan almıştır.
Fatih Sultan Mehmet döneminde, 1478 yılında Topkapı Sarayı tamamlandığında, burada “Harem-i Duhteran” denilen küçük bir harem oluşturuldu. Belli bir süre padişahlar aileleriyle Beyazıt'taki eski sarayda kalıyor, ancak yönetimle ilgili konuları görüşmek üzere Topkapı Sarayı'na geliyorlardı.
Haremdeki cariyeler Hareme eğitilmek ve sonra da ya padişahla ya da devlet görevlileri ile evlendirilmek için alınırdı. Hareme, Hadımağası dışında hiçbir erkek giremezdi. Yabancılardan ise hiçbir erkek ve kadın hareme alınmazdı.
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Doğum yapan Hasekilere “Paşmaklık” adıyla büyük gelir kaynakları bağlanırdı. Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti öğrenci = 25 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri