Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Nitekim, bu çerçevede, Borçlar Kanunu'nun 388 inci maddesine göre, kendisine vekâlet verilen kimse özel olarak yetkilendirilmedikçe, dava açamaz, sulh olamaz, tahkim sözleşmesi yapamaz; mal bağışlayamaz, bir gayrimenkul mülkiyetini devredemez veya gayrimenkulü sınırlı aynî haklarla takyit edemez ve kambiyo senetleri ...
Bir kimse vekaletname alıp tapuya gidip kendi kendine hem alıcı hem satıcı olamaz. Okuyucumun düşündüğü işlemi yapmak için ortak durumunda olan kardeş birine vekaletname verirse, bu vekil tapuda okuyucumla karşılıklı olarak bu işlemi yapabilir.
TBK madde 512 vekâlet verene ve vekile sözleşmeyi her zaman sona erdirme yetkisi vermiştir. Vekâleti her zaman geri alabilme hakkı vekâlet verene, feshetme hakkı ise vekile ait bir haktır.
Hangi Konularda Vekalet Verilir? Araç satışı işlemleri, tapu devri, veraset ve intikal işlemleri, gayrimenkul alım satımı ve boşanma davaları ile ilgili konularda vekalet vermek mümkündür. Vekil olarak belirlenen kişi, vekalet verecek kişinin anlaşmada koyduğu bütün koşullara uymak zorundadır.
İlgili 30 soru bulundu
Vekaleti düzenleyen kişilerin doğruluğundan emin olmak; Vekaletname yalnızca Noterde yetkili merciler tarafından düzenlenebileceği unutulmamalıdır. Vekalet verilen kişinin resmi bilgilerinin doğru olması; Vekaletnamelerin, nüfus hüviyet cüzdanı yada pasaporta göre düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2024 yılı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
Örneğin; ( ) nolu hesabımdan dilediğine, dilediği miktarda havale gönderme yetkisi isteniyorsa vekaletnameye banka şubesinin ünvanı ve hesap numarası yazılmalıdır. Ayrıca; diğer özel yetkiler istek halinde vekaletnameye eklenmelidir.
Satış için de aynı şekilde süreli ya da süresiz vekalet verilebilir fakat adres belirtmek gereklidir. Tapuya gidemeyeceğiniz durumlarda vekalet verdiğiniz kişi, sizin adınıza alım işlemlerini yaparak tapu işlemlerini tamamlayabilir.
Tapu vekaletinde süre belirtilmediği takdirde vekaletnamenin belirli bir sona erme süresi bulunmaz. Yetkisi devam eden vekaletnameler, belirtilen yetki sınırları içerisindeki başka bir işlem için tekrar kullanılabilir.
Vekil hukuka aykırı bir şekilde üçüncü bir kişiye taşınmazı satmış olabileceği gibi taşınmazı kendi üstüne de devralmış olabilir. Böyle bir durumda kişi taşınmazını kim aldıysa gerek üçüncü kişiye karşı gerekse vekilin kendisine karşı tapu iptal ve tescil davası açabilir.
Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Para çekmek için yetkili kişilerin vekalet ile para çekmesi mümkündür. Fakat para çekmeye yetkisi olmayan vekaletler bankadan para çekemez. Genel vekaletname de yapılacak işler daha kapsamlı bir vekalettir. Hususi vekaletnamem ise bir şahsın adına gerçekleştirilecek vekalettir.
Vekaletnameler genel ya da özel olarak düzenlenebilir. Eğer, vekil, vekaletnameyle birden fazla tapu müdürlüğünde işlem yaptıracaksa her tapu müdürlüğü için ayrı bir “asıl vekaletname” vermek zorunda değildir.
TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir. Vekâlet veren ve vekile tanınmış bulunan söz konusu sona erdirme hakkı, vekâlet verenin talimat verme hakkı ve vekilin talimata uymama hakkının bir görünümü olarak karşımıza çıkar25.
Genel Vekaletname Neleri Kapsar? Vekaletname noter tasdiki ile bir kişiye bir işlemi yapma yetkisi veren evrakıdır. Noter ilgili yetkileri tasdik ederek o kişiye vekaletnamede yazan hukuki işlemleri yapma yetkisi vermektedir. Vekaletnameler genel yetkili olabileceği gibi özel yetkilide olabilmektedir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Kan. m.173 “Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerine almış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukuki yardımlar ayrı ücrete tabidir.
Vekalet ile Kredi Çekilir mi? Vekalet ile kredi çekmek mümkündür. Vekalet ile kredi çekebilmek için adına kredi çekilecek olan kişinin kredi başvurusu yapmasına ve kredi almasına herhangi bir engeli olmaması gerekir. Ayrıca noterden vekaletname çıkartarak kendi adına krediyi çekecek olan kişiyi yetkilendirmesi gerekir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
Bilindiği üzere normal şartlarda gayrimenkul üzerinde (satış, ipotek tesis etme, bağışlama vb) işlemler yapabilmek için şahsen başvuru gerekmektedir. Ancak noterde / konsoloslukta düzenlenen vekâletname ile bir başkası vekil kılınabilecek ve yapılmak istenen işlemlere ilişkin o kişiye yetki verilebilecektir.
Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür.
Vekâlet verme işlemi noterde yapılır. Vekâlet verecek olan kişi ile vekâleti alacak olan kişi notere kimliklerini sunmalıdır. Aynı zamanda bu işlem için gerekli olan bilgilerin de verilmesi gerekir. Bununla birlikte vekâlet verecek kişi, hangi konular için vekâlet vereceğini belirler ve bunu bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri