Eşit büyüklükteki iki dizi veya aralıktaki karşılık gelen girişlerin çarpımlarının toplamını hesaplar.
Çalışma mantığını şöyle düşünelim; verilen aralık ya da dizilerde birbirine karşılık gelen sayısal bileşenleri çarpar ve bu çarpımların toplamını verir. Fakat sadece çarpmaz, isterseniz toplar, çıkarır, böler. Bu fonksiyonu bu kadar çok iş yapabilmesi tamamen Dizi mantığı ile çalışıyor olmasından kaynaklıdır.
TOPLA işlevi metin değerlerini yok sayar ve size yalnızca sayısal değerlerin toplamını verir. Bir satır veya sütun silerseniz formül, silinen satırı hariç tutacak şekilde güncelleştirilmez ve bir #BAŞV! hatası döndürür, ancak TOPLA işlevi otomatik olarak güncelleştirilir.
Dizideki öğeleri bir araya getirir ve sonucu toplar. Bu örnek, bir dizi öğenin maliyetini listeleyen bir market listesidir ve kaç öğenin satın alınacağını listeleyen diğer dizidir. Formülü oluşturmak için = SUMPRODUCT (B3: B6, C3: C6) yazın ve ENTER tuşuna basın.
Bir sayı sütununu veya satırı toplamaya gerek varsa, Excel hesaplamayı sizin için yapmalarına izin ver. Toplamını almak istediğiniz sayıların yanındaki bir hücreyi seçin, Giriş sekmesindeki Otomatik Toplam'a tıklayın, Entertuşuna basın; hepsi bu kadar.
İlgili 41 soru bulundu
ÇARPM işlevi bağımsız değişken olarak verilen tüm sayıları çarpar ve ürünü döndürür. Örneğin, A1 ve A2 hücreleri sayı içeriyorsa, bu iki sladırı çarpmak için =ÇARPI( A1, A2) formülünü kullanabilirsiniz. Çarpma ( * ) matematiksel işleci kullanarak daaynıişlemi gerçekleştirin; örneğin, =A1 * A2.
Toplama işlemi özellikle okul dönemlerinin erken süreçleri içerisinde öğrenilmesi gereken en temel konulardan bir tanesini oluşturur. Bu konun iyi bir şekilde öğrenilmesi ile matematik ve geometri alanındaki diğer tüm konuların çok net bir şekilde kavranılabilmesi sağlanır.
EĞERSAY FORMÜLÜ
Verilen ölçütlere uyan bir aralık içindeki boş olmayan hücreleri sayar. ∎ Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir.
Eşit büyüklükteki iki dizi veya aralıktaki karşılık gelen girişlerin çarpımlarının toplamını hesaplar.
Gerçek bir soru işaretini veya yıldız işaretini bulmak isterseniz, soru işaretinin önüne bir tilde işareti (~) yazın. Örneğin, =ÇOKETOPLA(A2:A9, B2:B9, "=A*", C2:C9, "Ta?") "Ta" ile başlayan ve son harfi değişebilen adların tüm örneklerini ekler.
Topla Formülü: Koşul belirtmeden excel tablosu üzerinde seçtiğiniz hücreler arasındaki sayıları toplar. Etopla Formülü: Bir koşula bağlı olarak gerçekleştirilen toplama işlemlerinde kullanılır. Çoketopla Formülü: Birden çok koşula bağlı olarak gerçekleştirilen toplama işlemlerinde kullanılır.
RANK işlevi, aynı sayılar için aynı mertebeyi verir. Ancak, aynı sayıların varlığı sonraki sayıların mertebelerini etkiler. Örneğin, artan biçimde sıralanmış bir tamsayılar listesinde, 10 sayısı iki taneyse ve mertebesi 5 ise, 11'in mertebesi 7 olacaktır (6 mertebesine sahip bir sayı olmayacaktır).
Excel'de en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür. TOPLA formülü seçmiş olduğunuz bir aralıktaki sayısal verileri direk olarak toplar. Burada toplama yapmak için bir şart yoktur.
Çarpım tablosu, çarpma işlemlerini hızlı bir şekilde tanımlamak için kullanılan matematiksel bir tablodur. Temel aritmetik işlemlerin en önemli parçası kabul edilir.
1'den başlayarak her gün 2'ler, 3'ler, 4'ler şeklinde çalışarak, çarpım tablosu yazılarak ve konuşarak okunmalıdır. Son aşamada ise, çarpım tablosu toplu olarak yazılır veokunur. Ne kadar fazla tekrar edilir ise, öğrenci o kadar hızlı kavrar ve böylece, beyin kolay bir şekilde öğrenmiş olacaktır.
Bilindiği gibi matematik işlemleri dört işlemden meydana gelmektedir. Bunlar toplama, çıkartma, bölme ve çarpmadır. Bu durumda çarpma ve bölme önce yapılan matematik işlemleridir. Bunu takiben toplama ve çıkartma gelmektedir.
Excel üzerinden çok sık yapılan işlemlerden birisi de toplama işlemidir. Toplama işlemi için excel sayfası üzerinden ilgili hücrelere formülü yazmanız yeterli oluyor. Bu işlem için kullanılan formül ise =TOPLA(toplanacak hücrelerin isimleri) şeklindedir. Hücreleri doğru seçmek bu süreçte en önemli noktalardan biridir.
Excel fonksiyonu PRODUCT türkçe çevirisi:
ÇARPIM işlevi bağımsız değişken olarak verilen tüm sayıları çarpar ve çarpma işleminin sonucunu verir. Örneğin, A1 ve A2 hücreleri sayı içeriyorsa, bu iki sayının çarpımını almak için =ÇARPIM(A1, A2) formülünü kullanabilirsiniz.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
ÇOKEĞERSAY işlevi birden çok aralıktaki hücrelere ölçütler uygular ve tüm ölçütlerin kaç kez karşılandığını sayar. Bu video, İleri düzey EĞER işlevleri adlı eğitim kursunun bir bölümüdür.
BAĞ_DEĞ_SAY , bir kereden fazla görünenler dahil olmak üzere, bir veri kümesindeki tüm sayısal değerleri sayar. Benzersiz değerleri saymak için COUNTUNIQUE işlevini kullanın. BAĞ_DEĞ_SAY yalnızca sayısal değerleri sayar, metin değerleri göz ardı edilir.
Toplama: İki küçük kümeyi daha büyük bir küme oluşturmak için bir araya getirme ve toplam sayıyı belirleme sürecidir. Toplanan: Bir toplama işleminde küçük kümelerden her biridir. Toplam: İki küçük kümenin bir araya getirilmesi sonucunda oluşan büyük kümedir. Toplama İşareti: Toplama işlemini gösteren işarettir.
Tam Sayılarda Toplama İşlemi Özellikleri
İki ya da ikiden fazla sayının birbirine eklenmesiyle elde edilen sonuca dayanan tam sayılarda toplama işleminin temelde birleşme özelliği, ters eleman özelliği, etkisiz eleman özelliği ve değişme özelliği olarak 4 ana özelliği olduğundan bahsedilmesi gerekmektedir.
Toplama Kuralı
Aynı anda gerçekleşmeyen(olasılıkları kesişmeyen/ayrık)(mutually exclusive) olayların toplam gerçekleşme olasılığı, her olayın gerçekleşme olasılıklarının toplamına eşittir.
Toplamak istediğiniz aralığın hemen üstünde veya altındaki boş bir hücreyi seçin ve şeritteki Giriş veya Formül sekmelerinde Otomatik Toplam > Toplam'a tıklayın. Otomatik Toplam, toplanacak aralığı otomatik olarak algılar ve sizin yerinize formülü oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri