Toplam maliyet, firmanın üretim faaliyetlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu girdileri satın alırken yaptığı harcamaların toplamından ibarettir. Toplam gelir ise, firmanın ürettiği mal ve hizmet miktarının piyasa fiyatı ile çarpımından elde edilen sonuçtur.
Tam maliyet yöntemi dönem içerisinde katlanılan tüm üretim maliyetlerini değişken, sabit ayırımı yapmadan mamul maliyeti ile ilişkilendiren bir yöntemdir. Tam maliyet yönteminde, dönem içinde katlanılan tüm üretim maliyetlerine üretimin gerçekleştirilmesi için katlanıldığı varsayılır.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Toplam üretim hacmindeki artışa veya azalmaya göre değişen maliyetlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Toplam maliyetler iki parçadan oluşur: a)Toplam sabit maliyetler, b)toplam değişir maliyetler. Toplam sabit maliyetler, üretim düzeyinden bağımsız maliyetlerdir. Sabit girdilerin maliyetleridir.
Değişken maliyet sistemi, maliyetlerin sabit ve değişken olarak ikiye ayrılması suretiyle, tam maliyet sisteminin eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Bu sistemde değişken giderler, üretilen mamul maliyetine yüklenirken sabit maliyetler dönem gideri olarak kaydedilir.
Tam rekabet piyasasında bir firmanın arzını maliyeti belirler. Bir firmanın maliyeti ise toplam maliyet veya marjinal maliyet fonksiyonları aracılığıyla ifade edilebilir. Firma q birim üretim yaptığı anda karşı karşıya kalacağı maliyeti toplam maliyet fonksiyonu TC(q) gösterir.
Katkı payı maliyet ve performans elde edilen gelirler (satışlar) ile değişken maliyetler arasındaki farktır.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır. Grafiklerde toplam sabit maliyet ve ortalama sabit maliyet eğrileri gözükmektedir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Kaizen Maliyetleme, özellikle yüksek teknolojinin kullanıldığı Japon oto üreticileri tarafından üretim aşamasında maliyetleri düşürmek amacıyla hedef bir maliyetin belirlenmesi ve bu maliyetin başarılması için üretim işlemlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi sürecidir.
Değişken maliyetler ve sabit maliyetleri içeren toplam maliyetlerin toplam üretim miktarına bölünmesiyle elde edilen maliyetlerdir.
Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.
Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Bir diğer tanım şekli ise üretim aşamasında var olan malzemelerin ve üretime ait olan maliyetlerin hesaplanmasıdır.
Teknik kapasite, fiili üretim miktarı ile maksimum üretim arasındaki ilişkiyi gösterir. Üretim darboğazları ve maliyetler göz önüne alınmadan biri işletmenin birim zamanda üretebileceği maksimum ürün miktarıdır.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Tüm girdilerin değişken girdi olduğu uzun dönemde bir birim ilave çıktı üretmenin toplam maliyette meydana getirdiği artışa, uzun dönem marjinal maliyet (long run marginal cost, LRMC) denir.
Üretici için sadece iki girdinin kullandığı ve bu iki girdinin de değişken olduğu durumunda, aynı toplam ürün miktarını sağlamaya imkan verecek girdi bileşimlerinin geometrik yerlerini gösteren eğridir.
Değişken maliyet, üretilen malın veya hizmetin çıktısıyla orantılı olarak değişen maliyettir. Diğer bir değişle, şirketin üretim hacmine göre değişir. Üretim arttıkça maliyet yükselir, üretim azaldıkça maliyet düşer.
E) Üretim yükseldikçe birim maliyetler yükselir, toplam maliyetler azalır. Değişken Giderler üretim miktarı arttıkça toplam maliyette artan üretim miktarı azaldıkça toplam maliyette azalan giderlerdir. Birim maliyette ise değişmeyen giderlerdir.
Sabit maliyetler, belli bir faaliyet dönemi içinde toplam miktar olarak faaliyet hacmindeki değişmeler karşısında değişmeyen maliyetlerdir. Değişken maliyetler ise, faaliyet hacmine bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Maliyet kontrolü, karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri