Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
Toplam Maliyet yapısı, sabit maliyetler ve değişken maliyetler olmak üzere 2 ana başlıkta toplanır. *Değişken maliyet adı üstünde benim sattığım malzemenin adetine göre, miktarına göre değişen, adeti ile doğru orantılı olarak artan maliyet türüdür. Diğer bir değişle, şirketin üretim hacmine göre değişir.
Toplam maliyetler iki parçadan oluşur: a)Toplam sabit maliyetler, b)toplam değişir maliyetler. Toplam sabit maliyetler, üretim düzeyinden bağımsız maliyetlerdir. Sabit girdilerin maliyetleridir.
TOPLAM MALİYETLER: Üretim düzeyinden bağımsız olan maliyete, toplam sabit maliyet (total fixed cost, TFC) denir. Toplam sabit maliyet, üst düzey yöneticilerin maaşlarını, sermayenin kiralama maliyetini, normal karı ve üretim düzeyinden bağımsız olan benzeri unsurları kapsar.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
Toplam maliyet, firmanın üretim faaliyetlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu girdileri satın alırken yaptığı harcamaların toplamından ibarettir. Toplam gelir ise, firmanın ürettiği mal ve hizmet miktarının piyasa fiyatı ile çarpımından elde edilen sonuçtur.
Değişken maliyetler ve sabit maliyetleri içeren toplam maliyetlerin toplam üretim miktarına bölünmesiyle elde edilen maliyetlerdir.
Yıllık maliyet oranı, kuruluşlardan tüketici tarafından talep edilen kredi için ödenen tüm ücretlerin, kredi faiz oranına dâhil edilmesiyle elde edilen toplam maliyet üzerinden oluşan yüzdesel bir orandır.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır. Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi.
Teknik kapasite, fiili üretim miktarı ile maksimum üretim arasındaki ilişkiyi gösterir. Üretim darboğazları ve maliyetler göz önüne alınmadan biri işletmenin birim zamanda üretebileceği maksimum ürün miktarıdır.
Tam rekabet piyasasında bir firmanın arzını maliyeti belirler. Bir firmanın maliyeti ise toplam maliyet veya marjinal maliyet fonksiyonları aracılığıyla ifade edilebilir. Firma q birim üretim yaptığı anda karşı karşıya kalacağı maliyeti toplam maliyet fonksiyonu TC(q) gösterir.
Hem eğitim kurumları açısından hem de iş sektörü üzerinden birim maliyet yaygın olarak kullanılır. Bu doğrultuda toplam maliyeti üretim miktarına bölünmesi ile beraber ortaya çıkan sonuç birim maliyettir. Aynı zamanda bir birim mal üretebilmek için katlanılan maliyet olarak anlatılabilir.
Toplam üretim hacmindeki artışa veya azalmaya göre değişen maliyetlerdir.
Kredi kullanan bir kişinin katlandığı maliyetler; toplam faiz maliyeti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, hukuki hizmet bedeli, sigortalar vb. maliyetlerdir. Bu maliyetlerin toplanarak oranlanması sonucu ise maliyet oranı elde edilir.
Kısa dönem maliyetler, kısa dönem üretim kapasitesinin ve teknolojinin sabit olduğu, üretimde kullanılan faktörlerin bir kısmının da sabit olduğu, buna karşılık sadece değişir faktörün arttırılıp azaltılmasıyla üretim düzeyinin değiştirildiği dönemdir.
Ortalama sabit maliyeti elde etmek için, sabit maliyetler üretilen birim sayısına bölünür. Bu doğrultuda örneğin sabit maliyetler 5 olduğu vakit, ortalama sabit maliyet ise 5/Q şeklinde öne çıkmaktadır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Temel lojistik faaliyetler esas alınarak lojistik maliyet unsurlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. - Taşıma maliyeti, - Depolama maliyeti, - Elleçleme maliyeti , - Sipariş işleme ve bilgi yönetimi maliyeti, - Stok yönetimi maliyeti, - Diğer lojistik maliyetler.
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri