Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir. Aks bilyesinin görevi aks taşıyıcının sabit olarak tüm ön veya arka takım parçalarını istenilen konumda birleştirmektir.
Uğultu olsa debriyaja basınca uğultunun kesilmesi lazım arkadaşın ki sürtme gibi oluyormuş ve sürekli oluyormuş. baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Bunun en yaygın olarak görünenleri rulmanının bozulmasıdır. Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
Araç motorundan uğultu sesi geliyorsa, bu klima ya da fan aksamının kullanılıyor olması ile ilgili olabileceği gibi ancak bu ses sonradan oluştuysa ve artış söz konusuysa diferansiyelde ve volanlarda arıza meydana gelmiş olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Hum uğultusunu duyanlar onu, herkes tarafından duyulmayan, gurultu ya da rölantide çalışan dizel motor sesine benzeyen, düşük frekanslı bir ses olarak tanımlamışlardır.
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar. Lastiklerinizi değiştirdiğinizde balans ayarı yapılmıştır zaten. Ses çok azsa bekleyin, geçebilir. Başda ufak bir uğultu olarak başlar, sonra dayanılmaz bir ses haline gelir..
Gıcırtı ve Diğer Araç Sesleri
Gıcırdayan lastiklerin en olası suçlusu bir veya havası az lastiktir. Gıcırtı duyuyorsanız, bu muhtemelen lastiklerinize biraz hava eklemeniz gerektiği anlamına gelir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman uğultusunun, en yaygın nedeni genellikle vites dişlilerinin yıpranması olmaktadır. Bu yıpranma aracın kullanım ömrü doğrultusunda olabileceği gibi aniden de ortaya çıkabilir. Özellikle şanzıman yağının eksilmesi sonucunda dişliler hızla yıpranabilir ve dişlilerin arasında boşluk meydana gelebilir.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder. Aracın kavramaya yapmadığı, motorun titrediği ama stop etmediği durumlarda baskı balatanın değiştirilme zamanı gelmiş demektir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Bir boşluğun meydana gelmesi veya yağ kaçakları zaman içerisinde artan tak tak seslerini neden olabilmektedir. Aracınızın viraja girmesi veya aracın kalkıp durması gibi durumlarda meydana gelen sesler genellikle aks boşluğundan kaynaklanmaktadır. Ancak amatüsör takozu da benzer seslere neden olabilmektedir.
eğer gıcırtı ses yapıyorsa çok basit. bi yolu var bi tane balata spreyi alın. şu cam fitilini sıkın şu şekilde. bunu yaptığınız zaman o gıcırtıyı keser boşuna. camcılara gitmenize gerek yok. kendinize iyi bakın takipte kalın.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
Uğultu Sesinin Sebebi Lastikler de Olabilir
Araçtan gelen uğultu sesinin sebebi genelde rulman olsa da nadir olarak lastiklerin özelliğini kaybetmesi de uğultu oluşturabilir. Hatta çoğu zaman arızanın rulman olduğu düşünülür.
Rot balans ayarı yapılmazsa aracın ağırlık merkezinde kaymalar olur ve ayrıca, lastik taban yüzeyi yerle tam temas edemez. Bu durumlar da yol tutuşunun azalmasına ve özellikle keskin virajlarda, ani manevralarda vb. durumlarda aracın devrilmesine neden olabilir.
Güvenli sürüş deneyimi ve yüksek performanslı araç kullanımı için mutlaka balans ayarının yapılması gerekir. Balans ayarının bozuk olması araç titremesi ile anlaşılmakta olup hızın artması durumunda ise titremenin daha da fazla olması durumu ile karşılaşılır.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
kayışın kasnağa temas eden yüzeyine biraz tebeşir tozu sürün ses geçer.tabiki bu sesin normalde olmaması gereklidir onun için kontrol edilmelidir. Kayışın kasnak yuvasına temas ettiği yere kesme şeker sıkıştırın, ses kesiliyo.
V Kayışından Ses Gelmesi
V kayışı fiyatı genellikle uygun olduğu için değiştirilmesi daha sağlıklı bir durum olur. Fakat değiştirilmediği zamanlarda da kayışı gererek sorun çözülebilir. V kayışından kaynaklı olarak bilye ve rulmanlardan ses gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri