Toprak; katı, sıvı ve gaz kütlelerinden oluşmuştur. Katı kütle inorganik (Kaya) ve organik bölümleri içerir. Sıvı kütle, suyu; gaz kütle ise havayı içerir. Görüldüğü gibi toprağın bileşiminin yarısı katı madde diğer yarısı da su ve havadan oluşmuştur.
Toprak; katı, sıvı ve hava olmak üzere üç ayrı fazdan meydana gelir. Toprağın katı kısmını; kil, mil ve kum boyutundaki malzemeler oluşturur. Topraktaki bu katı parçacıkların oranları, toprağın tekstürünü oluşturur.
Toprağın katı kısmını; Çakıl, kum, kil, mil ve tuz oluşturur. Bu katı maddelerin arasında kalan boşluklara da su ve hava yerleşir. Topraktaki hava miktarı suyun varlığına bağlıdır.
Fiziksel bir sistem olan toprak katı sıvı ve gaz fazlarından oluşmuştur.
Toprak, katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşmuş bir sistemdir.
İlgili 42 soru bulundu
Toprak kısaca fiziksel ve kimyasal çözülme ile beraber belli başlı bazı etmenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Toprağın büyük bir çoğunluğu taştan oluşur. Aynı zamanda hava ve mineral ile suyun yanı sıra farklı organik maddeler toprak içerisinde yer alır.
Toprak havası atmosfer havasının bir devamıdır. Gerek atmosferden toprak boşluklarına, gerekse toprak boşluklarından atmosfere doğru devamlı bir hava değişimi söz konusudur. Bu sürekli hava değişimi toprak içindeki gaz fazın devamlı olarak yenilenmesine neden olmakta ve bu olay toprak havalanması olarak bilinmektedir.
Toprak doğal, karmaşık ve gözenekli bir sistemdir. Kati-sıvı ve gaz fazlarından oluşan heterojen bir yapıya sahiptir.
Bahçe toprakları içerisinde larva, yabani ot tohumları ve zararlı yumurtalar olabilir. Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır.
Rafine edilmemiş sıvı haldeki petrole ham petrol, yarı katı ve katı halde bulunan, ağır hidrokarbon ve katrandan oluşan petrole ise asfalt, zift, katran ve benzeri isimler verilir.
Toprak yapısı denince, katı toprak taneciklerinin (Kum, Çakıl, Mil, Kil ve Organik madde) istiflenmesi ve buna bağlı olarak toprak gözenek sisteminin şekli anlaşılır. Toprak şeklini, bu taneciklerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinden almaktadır.
Toprak, atmosfer ile taş küreyi (litosfer), tatlı su ile tuzlu su alanlarını (hidrosfer) birbirinden ayıran bir ara katman olup, birçok bitki ve hayvan için yaşam alanı sunan biyosferin (canlı küre) bir parçası, gezegenimizin yaşayan, nefes alan derisidir.
- Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar.
Havadaki su buharının sis veya bulut olarak yoğunlaşması, bulutlardaki su damlacıklarının birbirine bitişerek havanın dayanmasını yenecek kadar büyüyünce düşmeye başlamasıyla oluşan sıvı hâlindeki yağışa da yağmur adı verilir.
Ekonomik bir değer taşıyan tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu şeklindedir.
Madde tanecikleri arasındaki boşluğun en az olduğu maddeler katı maddelerdir. Katı halde olan maddelerin belirli bir şekli vardır. Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir. Bazı katı maddeler ince tanelidir.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
– Toprak arzın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayan, kayaların ve organik maddelerin türlü ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen, içerisinde ve üzerinde geniş bir canlılar alemi barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan, belli oranlarda su ve hava içeren üç boyutlu bir varlıktır.
Toprak esas itibariyle kayaların ve organik materyallerin türlü çaptaki ayrışma ve parçalanma ürünlerinden meydana gelen içerisinde geniş canlılar alemini barındıran ve bitkilere durak ve besin kaynağı görevi gören maddedir.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
besin maddesi tutma kapasiteleri düşüktür. Az enerji ile sürülür. Gevşek olduklarından su ve rüzgar erozyonuna müsaittir. Toprakta çeşitli renklerin meydana gelmesinde başlıca etkenler, toprağın organik madde miktarı, iklim ve drenaj şartları, toprağı meydana getiren kütle ve minerallerdir.
özelliklerini bilmesi zorunludur. matriksi), sıvı faz (toprak suyu) ve gaz fazı (boşluk fazı-toprak havası)'dır. Bu durumu ile toprak, oldukça karışık bir sistem olarak görülmektedir. katı fazı, orta kısım sıvı fazı, üst kısım boşluk fazını temsil eder.
Deprem anında çıkan radon gazının raf ömrü 3.8 gündür. Meydana gelen depremlerin ardından toprakta ve yıkılan binalardan yeryüzüne çıkan radon gazı sismik hareketliliğin yoğun olduğu bölgelerde insan sağlığını tehdit edebilir. Deprem anında çıkan radon gazının raf ömrü 3.8 gündür.
Kayaçlarda doğal ayrışmanın sonucu olarak oluşan artıklara toprak denir. Fiziksel ve kimyasal ayrışma toprağın hammaddesini hazırlar. Biyolojik ve iklimsel etkenler ise bu hammaddenin toprağa çevrilmesini sağlar. ✹ Organik ve inorganik madde karışımıdır ✹ İnorganik kısmı mineraldir.
Sıvılaşma Nedir? Depremin oluşturduğu dalgaların etkisi ile gevşemiş, suya doygun daneli zeminler taşıma kapasitesi yönünden zayıflarlar. Daneli zeminlerin bu duruma gelmesi zeminde sıvılaşma meydana getirir. Deprem dalgası oluştuğunda daneli tabakalardan geçen su, daneli zeminin yer değiştirmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri