/İKİNCİ F A S I L Mükellef ve teklif yeri. Madde 3 — Toprak mahsulleri vergisi vergiye . tabi mahsullerin idrak zamanındaki sahibinden alınır. Bu kanunun tatbikatında, arazinin ve ipek kozalarının zilyedi mah mulün sahibi 'sayılır.
Toprak Mahsulleri Vergisi 4 Haziran 1943'te Şükrü Saraçoğlu hükûmeti tarafından, büyük çiftçinin elinde birikmiş olan yeni serveti toplama amacıyla çıkarılan vergidir.
7 Haziran 1943 tarihinde, 4429 Sayılı Kanunla yürürlüğe giren Toprak Mahsulleri Vergisi,1 Ocak 1946 tarihinde 4840 Sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlükte kaldığı süre içerisinde birçok tepki çekmiş, aşar vergisine benzetilmiş, varlık vergisinin tamamlayıcısı diye nitelendirilmiştir.
Zirai kazanç vergisi, Türkiye'de faaliyet gösteren çiftçilerin elde ettikleri gelirler üzerinden ödedikleri bir vergidir. Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, elde ettikleri kazançlarının vergilendirilmesi amacıyla uygulanan bir vergi türüdür.
EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR? Emlak vergisi ödemeleri için taşınmazın bağlı olduğu belediyenin ödeme noktalarından yapılabilmekte. Emlak vergisi ödemesini taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerinden yada hesaba havale/eft ile yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Toprak Mahsulleri Vergisi, savaş yıllarında sıkışan devlet ekonomisine vergi geliri sağlamak için, köylünün toplam ürününün %10'luk kısmı üzerine uygulanan bir ayni vergidir. Vergi savaş yılları için geçerli olan bir olağanüstü dönem vergisi olmuş ve 1943–1946 yılları arasında uygulanmıştır.
Varlık vergisi ya da servet vergisi, banka mevduatı, birikmiş varlıklar, emeklilik planları da dahil olmak üzere kişisel varlıkların toplamına ilişkin vergidir.
Türkiye'de ise bir defaya mahsus servet vergisinin en somut örneği, İkinci Dünya Savaşı'nın olağanüstü koşulları gereği 1942 yılında çıkarılan Varlık Vergisi olmuştur.
Varlık Vergisi Kanunu, 2. Dünya Savaşı yıllarında Şükrü Saraçoğlu'nun başbakanlığı zamanında çıkarılan bir kanundur. Amacı: Savaş ortamından dolayı artan bütçe masraflarına kaynak bulmak, enflasyon ve karaborsayı azaltmak, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları gidermektir.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS'de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır. TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
Buna göre, 2023 yılı Buğday alım fiyatı 9.250 TL ve Arpa alım fiyatı da 7.500 TL olarak belirlendi. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşamki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada: “TMO alım fiyatlarını, ekmeklik Buğdayda ton başına 8.250 TL ve Arpada 7.000 TL olarak kararlaştırdık.
Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
TMO, ağırlıklı görevi hububat alım – satımı olan bir kuruluştur. Diğer bir deyimle ticari faaliyet gösterir. Hububat alım – satımı faaliyetinin büyüklüğü, büyük ölçüde bu ürünlerin üretimine bağlı olarak değişmektedir.
Tarımsal kazançların vergi kapsamına alınması ise 1960 yılında gerçekleştirilmiştir (Önder, 1963:26).
Ağnam Resmi, küçükbaş hayvanlardan alınan vergiyi ihtiva etmektedir. Aslında bu vergi Osmanlı Devleti'nde hatta önceki Türk devletlerinde de görülmüş ve muhtelif değişikliklere tabi tutularak yeni kurulacak devlete aktarılmıştır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre kişilerin üzerinde bulunan bina, arsa, ev gibi taşınmazlar için devlete yapılan ödemelere emlak vergisi denir. Emlak vergisi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi ya da evlerin mülk sahipleri ya da arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerekir.
Emlak vergisi, taşınmazın cinsi ve bulunduğu ile göre değişiklik gösterebiliyor. Ödemen gereken tutar taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor.
Zengin vergisi; pratikte banka mevduatı, birikmiş varlıklar, emeklilik planları da dâhil olmak üzere kişisel varlıkların toplamına dair vergidir. Vergi hesaplanırken kişinin varlığı yanı sıra borçları da göz önünde bulundurulduğundan “net varlık vergisi” olarak da bilinir.
Varlık Vergisi, Türkiye'de 11 Kasım 1942 tarih ve 4305 sayılı kanunla konulan olağanüstü servet vergisinin adıdır. Varlık Vergisi 1 Kasım 1942'de çıkarılan bir kanun, Türkiye'nin yakın tarihinde büyük kırılma noktalarından birine işaret etmektedir.
"Kilise vergisi" olarak da adlandırılan vergi, ülkelerdeki dini kurumları finanse etmek için kullanıyor. Yıllık gelir üzerinden hesaplanan inanç vergisi, özellikle Avrupa'da oldukça yaygın. "Kilise vergisi" olarak da adlandırılan vergi, ülkelerdeki dini kurumları finanse etmek için kullanılıyor.
Olağanüstü hal ilan edilmeksizin, Anayasa'daki olağanüstü hal ilanı gerekleri yerine getirilmeden ihdas edilen vergiler maliye teorisi açısından “olağanüstü vergi“ olarak nitelenip, “ek vergi”, “olağanüstü vergi”, “olağan dışı vergi” olarak adlandırılmaktadır.
24.06.1938 tarihli ve 3491 sayılı Kanun'la iktisadi devlet teşekkülü niteliğinde olmak üzere Ticaret Bakanlığına bağlı olarak “Toprak Mahsulleri Ofisi” kurulmuş ve sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanan, devletin bir müteşebbis gibi ekonomik alanda faaliyette bulunduğu kurumlardan biri olmuştur.
Arazi vergisinin oranı binde bir , arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Cumhurbaşkanı, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri