Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Topraklama Direncinin Ölçümü: Ölçüm cihazı, topraklama elektroduna veya topraklama noktasına bağlanır. Cihazın uygun ölçüm aralığı seçilir ve ölçüm yapılır. Topraklama direnci, cihaz tarafından ölçülür ve ekranda gösterilir. Direnç değeri, topraklama sisteminin etkinliğini belirler.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır. Tüm kurumlar tarafından kabul edilen standart bir topraklama direnci mevcut değildir. Bununla birlikte, NFPA ve IEEE 5,0 ohm ya da daha düşük bir topraklama direnç değeri önermektedir.
Kazıksız Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır? Bu test yönteminde, topraklama pensi topraklama çubuğunun veya bağlantı kablosunun çevresine yerleştirilir. Hiçbir topraklama kazığı kullanılmaz. Pens ağzının bir tarafına bilinen bir gerilim uygulanır ve akım, ağzın diğer tarafından ölçülür.
İlgili 31 soru bulundu
Topraklama ölçümü yapabilmek için topraklama direnci test cihazı, topraklama aşamasına getirilir. Bu aşamada ölçüm yapılır. Topraklama ölçümünün 10 volttan düşük çıkması gerekir. Topraklama ölçümü 10 volttan yüksek çıkıyorsa sıkıntı var demektir.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir. Yalnız bilinmelidir ki 0.5 volt ve 1 volt maksimum değerdir.
Topraklama ölçümü yapılırken test klemensi kullanılır ve toprak altında bulunan çubuklarla bağlantı yapılır. Topraklama Ohm değeri baz alınarak yapılan testte buna göre çubuk sayısı belirlenir ve gerekli bağlantı yapılır. Ölçüm sonucunda beklenen değer 1 Ohm olsa da 5 Ohm altında kalan değer uygun kabul edilir.
Topraklama Ölçümünü Kimler Yapabilir? Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği'nin EK-P maddesi gereğince elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümleri, raporlamaları ve uygunlu değerlendirme işlemleri sadece EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilir.
Topraklama direncinin düşük olması, elektriksel güvenlik açısından önemlidir. Yüksek topraklama direnci, elektrik akımının doğru şekilde toprağa iletilmesini engelleyerek cihazların veya sistemlerin güvenliğini tehlikeye atabilir.
Topraklama Ölçüm Cihazları Hatlardaki kaçakları ve topraklama tesisatının yeterliliğini ölçen topraklama ölçüm cihazına Meger ölçü cihazı da denir. Topraklama kaçak ölçüm cihazı olarak işlev görür. Tesisatlarda iletkenlerin nakli sırasında yaşanabilen olumsuzluklar yalıtkanlığı bozarak kaçaklara yol açabilir.
Fonksiyon Topraklaması
Bir tesisin veya bir işletme elemanının istenen fonksiyonu yerine getirebilmesi amacıyla yapılan topraklamadır. Yıldırım etkilerine karşı koruma, raylı sistem topraklaması, zayıf akım cihazlarının topraklaması, telsiz haberleşme sistemleri bu tip topraklamaya en iyi örneklerdir.
faz hattının değişen frekansı(50-60Hz) aynı bobinde olduğu gibi etrafında manyetik alan oluşturur bu manyetik alan da toprak hattındaki kabloda elektrik alan meydana getirir. kontrol kaleminin lambası bu yüzden yanar.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Avometre (Multimetre) ile Kontrol:
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.
Yalıtkanlık direnci ölçümünde kullanılan ölçü aletine toprak megeri veya toprak direnci test cihazları denir. Megerler, 100, 250, 500, 625, 1000, 1250, 2500, 500 volt DC gerilimi üretir. Megerler DC gerilimi üretebilen kaynaklardır.
1- Göz ile muayene yapılmalı. 2- Koruma iletkenlerinin bağlantılarının güncel durumu gözden geçirilmeli, 3- Elektrik tesisine ait yalıtım dirençlerinin ölçümleri yapılmalı ve sağlığı incelenmeli, 4- Toprağa ait olan direnç ölçülmeli ve topraklama kontrolü yapılmalıdır.
Makina Gövde Topraklaması Kaç OHM Olmalıdır
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar yönetmeliği Madde 10/c-2 de tavsiye edilen koruma topraklama değeri 1 ohm olarak belirtilmiştir.
tesbk ede bilmeleri için enerji nakil hatları direklerinde koruma topraklaması yapılması uygundur. An cak, bu topraklamada, topraklama direncini 20 ,Q'un. altına düşürmeye lüzum yoktur.
Zeminde 1,5 metrelik en az 3 adet topraklama çubuğu ile irtibatlandırılır. Çubuk sayısını belirlemede topraklama ohm değeri baz alınır. Bu yüzden test klemensinden paratoner topraklaması ölçümü yapılır ve bu çıkan ölçüm 5 ohm'un altında iste paratoner tesisatının topraklama direnç değeri uygun demektir.
Tam Topraklama: Nötr, düşük empedanslı bir yoldan doğrudan toprağa bağlanır. Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır. Reaktansla Topraklama: Nötr, bir reaktans aracılığıyla toprağa bağlanır.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri