Böbreklerin fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği zamanlarda genellikle glomerül yapılarının filtreleme işlevinde de bir bozulma söz konusudur. Bu duruma işaret eden belirtiler varlığında hekimler basit bir kan testi vasıtası ile eGFR (tahmini glomerüler filtreleme oranı) tetkikine başvurabilir.
EGFR testi, kişinin böbreklerinin çalışma hızından şüphelenildiği durumda ya da böbrek rahatsızlıklarının durumunun incelenmesi için yapılır. EGFR böbrek hasarını belirlemede kullanılan temel parametredir. Bazı durumlarda böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi özellikle önerilir.
EGFR'nin yüksek çıkması, glomerüler filtrasyon hızının (GFR) normalden daha yüksek olduğunu gösteren bir durumdur. Bu durum, böbreklerin kanı daha hızlı bir şekilde temizleyerek atık ürünleri süzmeye çalıştığını gösterir. Yüksek EGFR değerleri böbrek hastalıkları veya diğer sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Diyabeti olan hastalarda sık görülen bir komplikasyon olan nefropatinin takibinde EGFR'nin yüksek olması durumunda böbreklerin hasar gördüğü sonucuna varılabilir. Bu gibi durumlarda genellikle kreatinin değerlerinde artış meydana gelir.
Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir. Bazen idrar tahlilinden de istenmektedir ama genel olarak kan tahlilinden bakılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Glomerüller kanı süzerek kanda bulunan zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. GFR (Glomerüler Filtrasyon Hızı) fonksiyon gösteren her bir nefronda, glomerüllerden birim zamanda süzülen plazma miktarının toplamıdır.
Glomerüler filtrasyon hızının (GFR) 90 veya üzeri bir değerde olması durumu eGFR yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durum böbreklerin kanı hızlıca temizleyip filtrelediğini gösterir. Ancak eGFR yüksekliği potansiyel böbrek hastalıklarının ve diğer sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
EGFR değeri, bir kişinin böbrek fonksiyonunun ne kadar etkili olduğunu gösterir. Düşük seviyeler, böbreklerin fonksiyonlarının azaldığına ve böbrek yetmezliği riskinin arttığına işaret edebilir. Yüksek değerler ise genellikle böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterir.
Yeterli sıvı almak, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak, tansiyon kontrolü bu nedenle çok önemlidir. EGFR yükseltecek bir mucize yoktur (öyle bir yolu bulan Nobel ödülünü kazanır), mucize arayışlarının (hele mevcut tedaviler bıraktırılırsa) böbreğe zarar verme potansiyeli yüksektir.
Yetişkinler için normal eGFR değerleri aşağıdaki gibidir: 60-89 ml/dk: Hafif böbrek yetmezliği. 30-59 ml/dk: Orta düzeyde böbrek yetmezliği. 15-29 ml/dk: Ağır derecede böbrek yetmezliği.
Toplardamarların içerisine bir belirteç molekül inülini içeren bir sıvı verilerek ve saatler boyunca da belli zamanlarda bu sıvının toplanmasıyla gerçekleştirilir. İdrar volümleri kaydedilip her bir numunedeki inülin ölçülür. GFR tespit edilir. Ülkemizde sık uygulanan bir yöntem değildir.
Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur.
EGFR yüksekliği, glomerüler filtrasyon hızının (GFR) normalin üzerinde, genellikle 90 ml/dak/1.73 m² ve üstü bir değerde olması anlamına gelir. Bu durum, böbreklerin kanı daha hızlı bir şekilde temizleyip filtrelediğini ve böbrek fonksiyonlarının normal veya yüksek seviyede olduğunu gösterebilir.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Rutin kan tetkiklerinde yüksek kreatinin değeriyle karşılaşan kişilerin ileri böbrek sorunlarına sahip olduğu ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda iştahsızlık, kusma, kaşıntı, halsizlik ve grip belirtileri gibi semptomlar görülebilir.
Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.
Kaslardaki yıkım süreçleri ardından çıkan kreatinin, kan dolaşımında bulunur. Böbrek tarafından süzülerek belirli seviyelerde kan dolaşımındaki varlığını sürdürür. Kişinin kas kütlesi arttıkça kanda bulunan kreatin seviyesi artabilir. Bu nedenle erkeklerin kadınlara göre serum kreatinin düzeyi genelde daha yüksektir.
Kusma, ateş, baş dönmesi ve ağrılı idrar çıkarma gibi belirtilerde mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Böbrek İçin Hangi Doktora Gidilir? Böbrekler ile ilgili hastalıklara bakan nefroloji ya da üroloji doktoru olmaktadır.
90 ve üzerinde tespit edilen GFR değeri, genel olarak normal kabul edilen değer aralığını oluşturur. 60'ın altında sonuçlanan test ise kişide böbrek rahatsızlığı varlığına işaret ediyor olabileceği için dikkatli olunması önerilir. GFR değerinin 15'in altında olması ise böbrek yetmezliği olarak isimlendirilir.
GFR açılımı olan glomerüler filtrasyon; hızı böbreklerin süzme kabiliyetini gösteren önemli bir testtir ve kandaki kreatin düzeyi, yaş, cinsiyet gibi parametreler gözetilerek tahmini olarak hesaplanabilir.
Normal Sonuç: EGFR geninde herhangi bir sık görülen mutasyon tespit edilmediyse, bu durum normal bir sonuç olarak yorumlanabilir. Bu, hastanın kanser tedavi planını etkilemeyebilir veya standart tedavi yöntemlerinin kullanılmasını gerektirebilir.
Glomerüler kapiller geçirgenliğinin artması GF yi arttırır. Bowman kapsülündeki sıvının hidrostatik basıncının artması GF azaltır.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri