Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
Topraklama Kontrol Raporu
Topraklama kontrol raporlarımız ilgili mevzuatlara uygun olarak raporlanmakta ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçileri tarafından yapılan denetimlerde geçerli raporlardır. Topraklama kontrol ölçüm raporlarımız 1 yıl geçerliliğe sahiptir.
Sabit işletme elemanları için periyodik kontrol 1 yıldır. Sabit olmayan tesislerde topraklama kontrolü hangi periyotta yapılmalıdır? Sabit olmayan tesisler için sabit işletme elemanları için 1 yıl; yer değiştirebilen işletme elemanları için 6 aydır.
İş Ekipmanlarının kullanımında Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Yönetmeliğine göre; Sanayi Tesisleri, Ticaret Merkezleri ve sabit İşletme Elemanları için yılda bir kez, yer değiştirebilen işletme elemanları için her 6 ayda bir ölçümler yapılır.
Topraklama Ölçümü yasal olarak zorunludur. Hayati tehlikesi olduğundan iş güvenliği kanunu açısından hayati bir önem taşır.
İlgili 32 soru bulundu
10 Ohm'nin altında olan ideal toprak dirençleri, 5 Ohm'nin altında olmaması gereklidir. Kullanılan topraklama sistemleri, iç ve dış yıldırımlık sistemlerine ve tesise göre ideal direnç değeri belirlenmelidir.
İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların topraklama ölçümü, elektrik iç tesisat ölçümü ve paratoner ölçümleri yılda bir yapılır ve bu ölçümler elektrik mühendisleri, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı temel topraklama yapılmalıdır. Böylece cihaz üzerinde oluşabilecek fazla elektrik akımı, direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa iletilecek ve cihaza dokunan insanın hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Koruma toprak direnci 1 ohm altın- da olmalıdır. İşletme toprak direnci de 2 ohm altında olmalıdır. (ABD) toprak ölçümleri de aynen nötr direnci ölçer gibidir.
Topraklama Yönetmeliği: Topraklama yönetmeliği esas itibariyle, frekansı 100 Hz'in altındaki alternatif akım (AA) ve doğru akım (DA) elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Topraklama ölçüm yaparken cihazın üzerindeki anahtar 2000 ohm kademesine getirilir. Topraklama testi sırasında LED' ler aktif duruma gelir. Toprak direnci düşük ise anahtar 200 ohm veya 20 ohm kademesine getirilir. Gösterilen değer topraklanmış elemanların toprak direncidir.
Raporu almak için bireysel olarak hizmet veren SMM'lerden (Serbet Müşavir Mühendis) hizmet alabileceğiniz gibi, bu alanda profesyonel çözümler üreten mühendislik firmalarıyla da irtibata geçebilirsiniz.
faz+topralama topraklama düzgün çalışıyorsa lamba ışık verir. topraklama hattı ya izelosiz kablodur veya sarıyeşil kablodur. en canlı renk fazdır (kırmızı siyah kahverengi v.b.)
Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile, iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise “izolasyon test cihazı”(izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Yılda en az bir defa paratoner gibi yıldırımdan korunma tesisatlarının kontrollerinin yapılması zorunludur.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği uyarınca elektrik ve topraklama tesisatı en geç yılda bir defa olmak üzere yetkili bir kuruluş tarafından kontrol edilmelidir.
Eğer topraklama yapılmazsa klimanın çalışma performansı kararsız bir seyir izler. Ayrıca klimada iletişim arızaları çoğunlukla yetersiz topraklama veya topraklama yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bunların yanı sıra canlılarda elektrik çarpması veya yangın gibi etkisi büyük olan tehlikeli durumlara sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri