► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Sizin bu prize taktığınız fiş ve kablo da topraklı olmalıdır yani üç bağlantı noktası içermelidir.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Topraklı olan prizler ise gövdesinde metal mevcut olan bütün cihazlara da bağlanma özelliğine sahiptir. Bunun ötesinde topraklı prizler içerisinde mandal kıskacı adı verilen topraklama ünitesi bulunmaktadır. Bu sayede kaçakların engellenmesi sağlanmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Topraklama Nasıl Yapılır ? Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Topraklı prizler, topraklama ihtiyacı olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır.
Temel topraklama nasıl yapılır: Bina temeli içine yerleştirilen topraklama çubukları veya levhaları beton içerisine gömülür. Toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama adı verilir. Temel topraklama potansiyel dengelemenin etkisini arttırır.
Beton içerisinde belirli aralıklar ile topraklayıcılar, tutuculara yerleştirilir. Yalnızca topraklama işlemi yeterli olmayabilir. Temel topraklaması bu anlamda önemlidir. Topraklama ölçüm cihazı ile ölçüm yapılır ve tesisatın direnci ölçülerek sonuca bakılır.
4- Topraklı prizler kullanılmalı:
Hem evde hem de iş yerlerinde topraklı prizler kullanılmalı. Bununla birlikte kabloları soyulmuş ya da aşınmış kablolar çok riskli olduğu için yenileriyle değiştirilmeli.
Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır. Bundan dolayı da topraklama sayesinde elektrik sisteminde kaçak ya da fazla elektrik akımı olması halinde iletkenler ile bu akım toprağa aktarılmaktadır. Topraklama elektrik kaçaklarının engellenmesi için en ideal seçimlerin başında gelmektedir.
Topraksız Priz Nedir? Topraklı prizin aksine bu türde topraklama için ayrı bir bölüm yoktur. Bu tür, nötr ve faz iletkeninden oluşmaktadır. Elektrik kaçaklarına karşı güvenlik sorunu yaratabilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir.
Toprak elektriği elbette alır.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir. Elektrik tesisatı uygulamaları genellikle topraklama gerektirir. Topraklama, elektriğin boşalması için verimli yöntemlerden biridir.
Topraklama, topraklama çubukları veya topraklama kabloları kullanılarak yapılabilir. Topraklama işlemi, elektriksel cihazların veya yapıların metal kısımlarının toprağa bağlanması suretiyle yapılır. Bu sayede, cihaz veya yapı üzerindeki yüksek voltaj veya akım topraklama kablosu üzerinden toprağa boşaltılır.
Topraklama çubuklarının 1 - 1,5 metre uzunluğunda olması gereklidir. Çubukların 12,4 mm - 40 mm arası incelikte olmasına dikkat edilmelidir. Topraklama çubuklarının yerleştirileceği bölgenin büyüklüğüne göre ve yayılımın küçük olmasını sağlamak amacıyla birden fazla çubuk kullanımı lazım olabilir.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
topraklama olmasa elektronik parçalarda ki fazla elektrik toprak a gitmez. bundan dolayı topraklama şarttır.
Evimizde var olan prizlerden herhangi birini açıp baktığımızda prizde 2 adet kablo varsa burada topraklama yoktur. Eğer 3 adet kablo varsa topraklama mevcuttur. Bu işlemi yapmak için ise öncelikle sigortaları kapatmalıyız.
faz+topralama topraklama düzgün çalışıyorsa lamba ışık verir. topraklama hattı ya izelosiz kablodur veya sarıyeşil kablodur. en canlı renk fazdır (kırmızı siyah kahverengi v.b.)
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri