Buz uygulaması yapın: Topuğa günde birkaç kez 20 dakika buz torbası koymak iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Buzla topuğun arasına ince bir havlu koyulmalı; cilde doğrudan buz uygulanmamalıdır. Aktivitelerinizi sınırlayın: Topuğu dinlendirmek için uzun süreli fiziksel aktivitelerin azaltılması önemlidir.
Çoğu plantar fasiit vakası dinlenerek zamanla düzelir. Ne yazık ki fasya dokusu çok yavaş iyileşir, bu nedenle iyileşme süresi aylar sürebilir. İyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilecek birkaç ipucu: - Ayağı olabildiğince dinlendirin ve uzun süre koşmaktan, ayakta durmaktan veya yürümekten kaçının.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuktaki ağrıların en yaygın nedeni olan topuk dikeni hastalığında cerrahi olmayan tedavi sürecinde topuk ağrısı egzersizleri yapılabilir, çıplak ayak üzerine basmaktan kaçınılabilir, buz kompresi yapılabilir, ortopedik ayakkabı kullanılabilir, topuğa baskı yapacak fiziksel aktivitelerden uzak durulabilir.
Topuk dikeninin ilk ve en önemli belirtisi topukta ağrı görülmesidir. Topuk dikeni ağrısı iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi sabah kalkınca ayak tabanı ağrısı ve topukta batma tarzında ağrı hissedilmesi, ikincisi ise ayağın kullanılması ile beraber gün sonunda topukta artan ağrıdır.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir. Doktorunuz tavsiye ettiği sürece bu ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Topuk çatlağı için ne yapmalı diye soranlara önerebileceğimiz bir diğer doğal çözüm vazelin. Topuğunuzu yumuşatmak ve cildinize ihtiyaç duyduğu nemi vermek amacıyla vazelinden destek alabilirsiniz.
Topuk dikeni soğan yapısında bulunan antibiyotik maddeler sayesinde kolayca temizlenebilir. Ayak bağ dokusunun iyileşmesini hızlandıran maddeler, soğanda yer aldığı için bu kürü sadece soğan ile uygulayacaksınız.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Topuk ağrısına sebep olan bir ortopedik sorun bulunmadığı sürece; gün boyu ayakta durmak, yoğun spor yapmak, yeterince dinlenmemek, uygun ayakkabı giymemek, ilerleyen yaşla zayıflayan kemik ve kas yapısı, ideal kilonun üzerinde olmak gibi nedenlerden topuk ağrısı olur.
Bazı durumlarda, vitamin eksiklikleri suçlanabilir.
Uzmanlar, B3 vitamini, Omega-3 yağ asitleri, A vitamini, C vitamini ve E vitamini eksikliği olan kişilerde topuk çatlakları yaşanma olasılığının daha yüksek olduğunun altını çiziyor.
Parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir. Bu ilaçlar 2-3 hafta kullanılabilir.
Pul biber ve kuru üzüm kürü
Ardından 3 gün boyunca pul biberi havanda ezerek ayağınıza aynı şekilde uygulayın. Son 3 günlük sürede ise pul biber ve siyah çekirdekli kuru üzümü karıştırıp birlikte havanda ezin. Bu karışımı ağrılı bölgeye uygulayın. Toplam 9 günün sonunda ağrılarınızın geçtiğini fark edeceksiniz.
Elma sirkesi.
Elma sirkesinin kemikten fazla kalsiyumu çıkardığı ve rahatlama sağladığı bilinir. Birkaç damla elma sirkesi içeren ılık suya ayaklar batırılır ya da birkaç dakika boyunca topuk etrafına sirke ile ıslatılmış havlu sarılır.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Topuk dikeni, ayak tabanında ağrıya neden olan ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Topuk dikeninin en sık gözlenen belirtisi ağrıdır. Topuk dikeninde sabah uyanıldığında topukta ağrı hissedilir ve biraz yürüyüp ayak tabanındaki zar esnedikçe ağrı azalmaya başlar.
Topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan ağrılı çıkıntı, halk arasında topuk dikeni olarak bilinmektedir. Ortopedi hastalığı olan topuk dikeni, sporcuların yanı sıra normal hayatta da görülebilmektedir. Her yaş grubunun etkilenebildiği bu hastalığın tedavisi ise kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
Topuk kemiğindeki çıkıntının röntgen filminde görülmesi ile topuk dikeni varlığından emin olunur. Bazı durumlarda kemik çıkıntı henüz görülmediği halde şiddetli ağrı bulunabilir.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
İncinmeye, zorlamaya, ağır yük taşımaya ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı mekanik stres nedeniyle de topuk ağrısı ortaya çıkabilir.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri