Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
En sık ağrı nedenleri; zorlanma, travmaya bağlı oluşan kırık - çıkıklar ve incinmeler, romatizmal hastalıklar (eklem iltihaplanmaları), çeşitli kistler, küçük el bileği kemiklerine özgü özel hastalıklar, kireçlenme, sinir ve tendon sıkışmaları olarak sayılabilir.
El, el bileği, önkol, dirsek, omuz bölgelerinin, damar, sinir ve tendon kesilerinin onarımı, doğumsal sebeplerle oluşan üst ekstremite bozuklukları ve brakial pleksus yaralanmaları el cerrahlarına en sık başvurulan durumlardır.
Karpal tünel sendromuna ait bulgular, median sinirin işlevini yakından etkileyen bulgulardır. Özellikle elin belirli bir bölgesindeki hareket ve duyu görevleri median sinir kontrolündedir, bu nedenle bu bölgede oluşan hissizlik, güçsüzlük gibi sorunlar karpal tünel sendromunun belirleyici semptomlarındandır.
El bileği ağrısının tedavisi. El bileği ağrısının tedavisi yapılırken altta yatan nedenin bilinmesi gerekir. Bu ağrıların teşhisi için mutlaka bir ortopedi uzmanına görünmeli ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Sinir sıkışması için hangi doktora gidilir sorusu en çok merak edilenlerden biridir. sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru neye bakar? Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Sinir Sıkışması Olduğunu Nasıl Anlarız? Şayet karıncalanma hissi, duyu kaybı, ağrı, kaslarda güçsüzlük, el ve ayaklarda hareket güçlüğü ve iğne batıyormuş hissi varsa sinir sıkışmasının varlığından söz edilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Tanı nöroloji uzmanı tarafından fizik muayene ve EMG ile konur. Hastalığın tedavisinde fizik tedavi ya da hastalığın evresine göre cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
Özetle algoloji (ağrı polikliniği) biriminin tedavi ettiği ağrı çeşitleri aşağıda açıklanmıştır: Kronik ağrılar. Baş ağrıları El bileği ağrıları (karpal tünel sendromu gibi)
Fizik Tedavi :
Kol, dirsek, el ve bilek ağrıları (sinir sıkışmaları, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu...)
Ortopedi doktorları, kırıklar, yaralanmalar ve kemikler, eklemler ve kaslarla ilgili durumlar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi durumlarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Bilek ağrısı karpal tünel sendromundan kaynaklanıyorsa sıcak ya da soğuk uygulamalar, bileklik kullanımı, ödem azaltıcı ya da ağrı kesici ilaçlar, lokal enjeksiyon ve fizik tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ağrının kireçlenmeden kaynaklandığı durumlarda fizik tedavi uygulamaları ve el bileği egzersizi uygulanabilir.
Kortizon Enjeksiyonu: Kortizon çok güçlü bir antienflamatuvar(ödem çözücü) ilaçtır. Normal antienflamatuvar ve el bilek ateli ile istirahatle tedaviye yanıt alınamayan durumlarda el bileği içindeki ödemi dolayısı ile ağrıyı ve uyuşmayı azalmak için kortizon enjeksiyonu yapılabilir ve bu işlem 2-3 defa tekrarlanabilir.
EL bileğinde şişlik yapan durumların çoğu el ve el bileğini aşırı kullanmakla ilgilidir ve büyük kısmının tedavisi göreceli kolaydır. Bilekte en sık görülen durumlarda biri gangliondur. Ganglionlar parmakları hareket ettiren tendonların kılıfından kaynaklanan iyi huylu kistlerdir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Kas hastalıklarının ortak belirtisi kas güçsüzlüğüdür
Kas güçsüzlüğü en sık çok kalça çevresindeki kaslarda olduğundan, hemen daima ilk belirti yürüme, merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma güçlüğü olarak kendini gösterir.
Karpal tünel sendromu tedavi edilmediği süreçte kişide kaç zayıflığı ve kaç güçsüzlüğünün ilerlemesine yol açar. Sinir sıkışması ilk olarak kas erimesine sebep olur. Bu durumda hasta ellerini kullanamaz, elleriyle bir şey taşıyamaz ve elleri tutmayacak hale gelir. Hastanın günlük hayat koşulları zorlanabilir.
Bilekteki sinir sıkışması hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybı başlar ve felce kadar gidebilir. Bilek muayenesi sonrası EMG tetkiki yaparak teşhis kesinleştirilir.
Görüntüleme testleri kemik gibi yoğun yapıların ayrıntılı resimlerini sunar. Bu nedenle sinir sıkışmalarının çoğu röntgende görülemez ancak doktor kemiğin sinirleri sıkıştırabileceği yerleri görmek için dirsek veya bileğin röntgenini çekebilir.
Emar görüntülenmesine tıbbın bütün alanları ihtiyaç duyar. Fakat Emar tetkikine en fazla ihtiyaç duyan tıp dalları; kas-iskelet sistemi sorunları ile uğraşan Ortopedi ve Travmatoloji, beyin omurilik sistemi hastalıkları ile uğraşan Nöroloji ve Beyin Cerrahisidir.
Ortopedi ve Travmatoloji biriminde yapılan işlemler şu şekildedir: El Cerrahisi - Mikrocerrahi: Parmak ucundan omuz bölgesine kadar olan kısım el cerrahi alanına girer. El ile omuz bölgesi arasında yer alan alanda meydana gelen kemik kırıkları, tendon-kas kopmaları, sinir sıkışmaları gibi problemler tedavi edilir.
Boyun, bel, sırt, ayak, diz vb. vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Hastalık veya travmaya bağlı doku hasarı ile oluşan yani akut ağrılar bu birimin uzmanlık alanında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri