Aşırı zorlama,
Topuk mahmuzları, topuk kemiğinin alt kısmında birkaç ay boyunca kalsiyum birikmesi meydana gelince oluşur. Yumuşak doku tendonları, kaslar veya plantar fasyanın kronik olarak gerilmesi ve tekrar tekrar yırtılması sonucu oluşan lokal iltihabi süreç, kalsiyum birikmesinin yaygın bir nedenidir.
Topuk dikeni, topuk ile ayak arkının arasında kalsiyum tortularının birikmesi sonucu oluşur. Biriken bu kalsiyum tortuları kemiksi bir hal alarak topuk bölgesinde dışa doğru bir çıkıntı oluşturabillir.
Ayak topuğunda ağrı ve batma tarzında belirtilerle kendini gösteren topuk dikeninin tanısı, muayene ve röntgen çekimi ile konulur. Erken tanının iyileşme açısından büyük önem taşıdığı topuk dikeni rahatsızlığı şikayetleri doğru tedavi ile ortadan kaldırılabilir.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan ağrılı çıkıntı, halk arasında topuk dikeni olarak bilinmektedir. Ortopedi hastalığı olan topuk dikeni, sporcuların yanı sıra normal hayatta da görülebilmektedir. Her yaş grubunun etkilenebildiği bu hastalığın tedavisi ise kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
Topuk dikeninin tedavi edilmediği bir ortamda kişinin şiddetli ağrı, yürüme bozuklukları (dikene göre yürüme şeklinin ortaya çıkması), yapılacak aktivitelerin kısıtlanması ve psikolojik etkiler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra ayaklarda farklı sorunların oluşması da topuk dikeni kaynaklı olabilir.
Röntgende görünür kanıt olmadığında durum bazen “topuk dikeni sendromu” olarak tanımlanmaktadır. Ayak sorunları arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Her yaşta ve kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık tespit edilmeden birkaç ay hatta yıllar boyunca büyüyebilir.
Topuk kemiğindeki çıkıntının röntgen filminde görülmesi ile topuk dikeni varlığından emin olunur. Bazı durumlarda kemik çıkıntı henüz görülmediği halde şiddetli ağrı bulunabilir.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
İyileşme süresi yaklaşık 4 haftadır. Bu nedenle hastalığın birkaç gün içerisinde iyileşmesi beklenmemelidir.
3 İLA 5 SEANSTA İŞLEM TAMAM!
Nitekim ilk seanstan itibaren bir haftalık süre içinde ağrılarda azalma görülebilir. ESWT yöntemi; Omuz hastalarında %80 Tenisçi ve golfçü dirseğinde %70 Topuk dikeninde %85 ve üstü başarı oranları sağlayan bir yöntemdir.
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Bir kez oluştuktan sonra topuk dikeni kalıcıdır.
Halk arasında görülen topuk ağrılarının en yaygın nedeni topuk dikeni olarak da bilinen plantar fasiit hastalığıdır. Plantar fasiit hastalığında topuk kemiğinden ayak parmaklarına uzanan doku bandının iltihaplanması söz konusudur.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir.
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Ağrı ve iltihabı hafifletmek için ağrı kesiciler veya anti-inflamatuar ilaçlar kullanılır. Ayrıca topuk dikeni tedavisinde kortikosteroid enjeksiyonları da yöntemler arasındadır. Ancak bu enjeksiyonlar uzun vadede kullanıldığında yan etkilere yol açar.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri