Topuk dikeni belirtileri şöyle sayılabilir; Kesik kesik ağrı şikayeti ve sabah ilk adımda topukta bıçak tarzında keskin ağrı şikayeti. Topuk bölgesinde iltihap, şişkinlik ve ödem oluşumu. Topuğun hemen alt kısmında gözlenen kemik şeklinde görüntü
Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Topuk dikeninde görülen diğer belirtiler şunları içerebilir: Topuk önünde inflamasyon ve şişlik. Etkilenen bölgede ve çevresinde ısı artışı Topuk altında küçük, çıplak gözle görülebilen kemik benzeri çıkıntı
Topuk dikenin en sık karşılaşılan belirtileri ise; Sabah yataktan çıkarken atılan ilk adımda topukta bıçak gibi keskin ağrı Gün içinde kesik kesik ağrı Topuk iltihabı veya topuk şişmesi.
Topuk dikeninin ilk ve en önemli belirtisi topukta ağrı görülmesidir. Topuk dikeni ağrısı iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi sabah kalkınca ayak tabanı ağrısı ve topukta batma tarzında ağrı hissedilmesi, ikincisi ise ayağın kullanılması ile beraber gün sonunda topukta artan ağrıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Topuk dikeninin klasik belirtisi topukta saplanıcı tarzda ağrı oluşmasıdır. Bazı kişilerde bu ağrı sızı şeklinde olabilir veya yanma hissiyle birlikte görülebilir. Ağrı temel olarak topuk bölgesinde oluşmakla birlikte bazı kişilerde ayağın ortalarına doğru yayılabilir.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Topuk Kemiği Kemik İliği Ödemi (Kalkaneus Stres Kırığı)
Bu hastalarda osteoporoz, aşırı spor yapılması, hastanın kötü ayakkabı kullanımı gibi faktörler bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Hastalığın tedavisinde istirahat ettirici ayakkabılar ve botlar, alçı uygulamaları, fizyoterapiler yer almaktadır.
Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk dikeni oluşmadan önce plantar fasya'nın etrafında iltihap birikmesi oluşur. Bu iltihaptan dolayı hastanın topuk kısmında kıymık batmasına benzer bir ağrı yaşanabilir. Topuk dikeni oluşmaya başladığında ise ayak tabanında çıkıntı şeklinde bir yapı oluşur.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk Dikeninde Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastalığın ilk dönemlerinde tedavi; öncelikle istirahat ve gece ayak bileğini sabitleyici cihazlar kullanmaktır. Bulguları hafifletmek için, ağrılı bölgeye, günde 2 defa, yirmi dakika süreyle buz uygulamak gerekebilir.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Şahin Nami, Ortopedi Uzmanı, Topuk dikeni şiddetli ağrıya sebebiyet veriyorsa kortizon enjeksiyonu ile ağrı dindirilebilir. Topuğun altından enjeksiyon oldukça ağrılıdır, topuğun yan tarafından dental enjektörle yapılan enjeksiyon rahatlıkla tolere edilebilir.
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır. Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Topuk dikeninde kullanmak için suya serpilir ve ayaklar bu suda bekletilerek topuklara hafif masaj yapılır. Esansiyel yağlarla masaj: Lavanta ve biberiye gibi yağlar antiinflamatuar özellikleri ile yaşanan ağrının azalmasına yardım edebilir.
Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı gibi bitki çayları ödem atmaya yardımcı olur.
Ağrı kesici ve iltihap giderici fonksiyonu olan ilaç türleri: Genellikle topuk dikeninin yoğun bir şekilde acı hissettirdiği durumlarda doktorunuz tarafından İbuprofen, naproxen gibi ilaçlar yazılabilmektedir. Doktorunuz tavsiye ettiği sürece bu ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Feridun Kunak'ın önerdiği bitkisel kür ile topuk dikeni domates, lahana yaprağı, biberiye yağı ve elma sirkesi ile tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri