Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Yayın sıcaklığı: Yay sabiti, yayın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, sıcaklığı arttıkça yay sabiti de artar. Yayın gerilme limiti: Yay sabiti, yayın gerilme limitiyle de ilişkilidir. Yayın gerilme limiti ne kadar yüksek olursa, yay sabiti de o kadar yüksek olabilir.
Esneklik, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Esneklik sınırının aşılmaması koşuluyla, yaya uygulanan kuvvet ile yayın uzama miktarı doğru orantılıdır. Örneğin, bir yaya 1kg kütleli bir cisim asıldığında yay x=10cm uzarsa, aynı yaya 2kg kütleli cisim asılması durumunda yay x=20cm uzayacaktır.
Yayların seri bağlanmasıyla oluşan şekillerde, bileşke yayın uzunluğu iki katına çıkarılmış tek bir yay ile eşdeğer olduğunu görebiliriz. Bu durumda yay sabiti tek bir yayın yay sabitinin yarısı kadar olmalı, yani k etkin = k / 2 .
İlgili 34 soru bulundu
Paralel bağlı yaylarda eş değer yay sabiti 3 v v 3 a = F=m.g F=mg a = t 3 t 3 k eş = k 1 + k 2 formülü ile hesaplanır.
Hooke kanunu, bir yayı belirli bir mesafe kadar uzatmak veya sıkıştırmak için gereken kuvvetin bu mesafeyle doğru orantılı olduğunu belirtir. Yayın sertliği sabit bir faktör özelliğidir. Esneklik özelliği, bir yayı iki kat daha uzun germek için iki kat daha fazla kuvvet gerektiğini belirtir.
x olur. k : Yay sabiti olup yayın cinsine ve uzunluğuna bağlıdır. x kadar sıkıştırılan ya da gerilen yayda depolanan esneklik potansiyel enerji, bağıntısı ile bulunur. Yaydaki uzama ya da sıkışma arttıkça depolanan enerjide artar.
Cevap: Yayda oluşturulan atmanın ilerleme hızı, yayı geren kuvvet (F) ve yayın uzunluğuyla doğru, kütlesi ile ters orantılıdır.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır. Dalgalar arasındaki ayırt edici bir özellik de dalganın titreşim doğrultusu (genliğinin doğrultusu) ile dalganın ilerleme doğrultusunun birbirine göre durumudur.
Direnç Antrenmanları ve Kas Kitlesi Artışı: Yetersiz kas kuvvetinin farklı alıştırmalardaki hareket genişliğini sınırlayıcı bir faktör olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda kuvvet, esneklik için önemli bir öge olarak görülmelidir.
Fiziksel aktivite yetersizliği esnek olmamanın en büyük nedenidir. Hareketsiz kişilerin hareketli olanlardan daha az esnek oldukları bilinmektedir. Egzersiz esnekliği arttırmaktadır. Yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsizlik bağ sertleşmesine ve kısalmasına bu da eklem hareketinin sınırlanmasına neden olmaktadır.
McCue (31) esnekliği etkileyen faktörler olarak: Kemik yapısı, kaslar, ligamentler, bağ kapsülleri, tendon yapıları, yaş, cinsiyet, vücut tipi ve ısınmayı sıralamaktadır.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
2) Esneklik: Öğretmenin eğitim programındaki konuları ve etkinlikleri görev yaptığı yörenin; ekonomik, sosyal özellikleri ile öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve sosyal çevrenin değişen koşullarına göre düzenleyebilmesidir.
Su derinliği dalga boyuna göre az ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır. Su dalgasının hızı yalnızca ortama, periyodu ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Dalga boyu ortama ve kaynağa bağlıdır. Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur.
Tepkime hız sabitinin büyüklüğü tepkimeden tepkimeye değişir ve sıcaklığa ve katalizöre bağlıdır. Tepkime hız sabitinin birimi de tepkimenin derecesine bağlıdır. Hız sabitinin(k) sıcaklıkla ilişkisi Arhenius eşitliği ile verilir.
Periyot, sarkacın boyuna ve çekim ivmesine bağlıdır.
elastik uzama belli bir kuvvete kadar gerçekleşir ve eski haline geri döndürülebilir, yay örneği de belli bir yere kadar elastik uzama yapar, eski haline geri dönebilir, daha fazla kuvvet uygularsan plastik uzamaya döner bu ve yay bozulur işlevsiz olur.
Elastisite modülü; malzemenin rijitliğini gösteren bir değerdir. Elastisite modülü ne kadar büyükse malzeme o kadar rijittir ve elastik birim şekil değiştirmesi ise o kadar küçüktür.
1665- Robert Hooke mikroskopta şişe mantarının yapısını incelemiş ve mantarın içi boş odacıklardan oluştuğunu açıklamış ve bu odacıklara "Cellula" (Hücre) adını vermiştir. (Hücrelerin sadece bitki ve mantarlarda olduğunu düşünmüştür.)
Böylece F2 kuvveti altında güvenle çalışabilecek standart telin çapı belirlenmiş oldu. Elde edilen aktif sarım adedi yayın kancaları arasındaki açıyı etkilemektedir. Sarım boyu Lk = ( n + 1 ) * d olarak bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri