Yanlarının altı ve karın gümüşsüdür. Azami uzunluğu 90 cm ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
zindandelen (70 cm ve uzeri), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve.
Ürün Bilgisi. Torik Balığı 2 kg ile 6 kg arası gelmektedir. Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Torik balığı, palamutgillerden bir tür olarak bilinse de aslında kendine has bir balıktır. Gezmeyi seven, çabuk büyüyen bir balıktır. Uskumru ailesiyle ortak yönleri olan torik balığı, özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de yaygınca görülür. Marmara kıyılarında da görülme ihtimali vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Türk Dil Kurumu'na göre dilimize Rumca'dan geçen torik kelimesi "İri palamut balığı" anlamına gelmektedir.
Vonoz: Palamut balığının en küçük boyunda olanlara verilen isim. Zindandelen: Boyu 50-55 cm., ağırlığı 1100-2250 gr. arasında olan, torik boyunun bir ufağı olan palamut balığı.
Bu balık çeşitleri büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralanabilir: peçuta, altıparmak, sivri, torik, zindandelen, kestane palamudu, palamut, çingene palamudu, palamut vanozu. Palamut, avcı ve son derece saldırgan bir balık türüdür.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Palamut'un boyuna göre isimlendirilmesi. 1-20 cm ye kadar palamut vanozu. 8-70 cm den büyük zindan delen. Torik ve toriğin büyük boyları palamuttan daha çok yağlıdır bu nedenle tuzlama ve lakerdası tercih edilir.
Torik, nispeten pembemsi eti ile bilinir ve etleri koyu kırmızı renkli olan diğer balıklardan daha lezzetlidir. Bu balığı satın alırken bu anlamda aldanmamak adına biraz dikkat gerekir.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Bir diğer merak konusu da uskumru palamut ailesinden midir sorusudur ki uskumru palamutgiller ailesinden değil daha önce de belirttiğimiz gibi uskumrugiller ailesindendir.
Torik balığı; palamut balığının büyüğü şeklinde bilinmektedir. Gezici balık olan bu balık, ağzını açıp yediği deniz canlılarıyla beslenmektedir. Yerinde durmayı sevmeyen torik balıkları, çok hızlı büyüyen bir balık türüdür. Torik balıkları; uskumrugiller familyasına ait balık türüdür.
Torik Balığı 2 kg ile 6 kg arası gelmektedir. Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Ülkemizde Marmara Denizi ve Karadeniz'de sıklıkla görülen torik balığı, uskumrugiller familyasında yer alan bir balıktır. Koyu bir et rengine sahip, lezzetli bir balık cinsi olan torik, genelde 60 cm. civarındadır.
Torik balığı, Türkiye'de Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde, dünya çapında ise Atlas Okyanusu'nda yaşar. Beslenmek için bahar aylarında Karadeniz'e göç eder ve sonbahar mevsiminden itibaren Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'na iner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri