Yumurtalık kisti ameliyatından sonra hamile kalınmasında sakınca yoktur, hatta geçirdiğiniz ameliyat özellikle çukulata kisti nedeniyle yapılmışsa gebe kalmanız daha da kolaylaşacaktır.
Burada en sık tercih edilen korunma yöntemleri ise doğum kontrol haplarıdır. Fakat genel olarak Yumurtalık kıstı ameliyatı sonrasında hamile kalmak sorun teşkil etmez.
Ancak gebe kalma şansı her kadına göre, yapılan ameliyata, cerrahın deneyimine ve kadının yumurtalık rezervlerine göre değişmektedir. Bu sebeple gebe kalma şansını oransal olarak belirtmek mümkün değildir. Çikolata kisti operasyonu ardından kadının kendi kendine gebe kalabilmesi için 6 ay süreyle beklenir.
Yumurtalıklarda bir kitle ortaya çıkaran ve içinde doku bulunan kistler gebeliğe engel olabilirler. Yumurtalık kistlerinin tedavi edilmesi sırasında yumurtalıklar alınabilir ya da kemoterapi ve radyoterapi tedavileri gerçekleşebilir. Bu durumlarda da gebelik ortaya çıkmayabilir.
Yumurtalık kisti ameliyatından sonra adet dönemi genellikle 30-35 gün sonra başlar. Adet döngüsü sağlıklı bir şekilde devam eder. Hatta adet düzensizliği nedeniyle yumurtalık kisti ameliyatı olan hastalar, adet düzenlerinin normalleştiğini fark edebilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Laparoskopik Kist Ameliyatı Sonrası
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Yumurtalık kisti ameliyatlarından sonra cinsel ilişkiye başlama zamanı kendinizi iyi hissetmeniz, yapılan ameliyatın genişliği ve de doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Eğer normal seyreden bir operasyon söz konusuysa genellikle 3 hafta sonrasında ilişkiye girilmesinde sakınca olmayacaktır.
Yumurtalık kistleri, genellikle hamilelik planlamasını etkiler. Bununla birlikte yumurtalık kistleri, yumurtlama sürecini de etkiler. Özellikle büyük kistler, normal yumurtlama işlemini engeller veya bozar. Bu durum, kişiden kişiye değişiklik gösterse de hamilelik şansını azaltır.
Tüplerden ya da yumurtalıklardan birinin olmaması ç.ok önemli değildir. Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Ek olarak dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, şayet fallop tüpleri alınmadıysa, ameliyattan yaklaşık 1-2 ay sonra kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır.
Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Ayrıca kromozomal sorunlara bağlı olarak hamilelik oluşsa bile düşük sorunu olabilir. Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belli bir zaman sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak bunun aksi durumlarda, özellikle basit kistler için takip tercih edilir ve doğum kontrol haplarıyla kistin küçülmesi sağlanır.
Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden 10 mm bir kamera girilir ve 2 yada 3 adete 5 mm'lik cerrahi aletler karın içine sokularak bu aletler yardımı ile karın açılmadan ve bir ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştirilir. Rahim genelde vajinal yoldan çıkartılır.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ortalama olarak 45 dakika kadar sürer. Ancak kistin çeşidi, büyüklüğü ve hastaya özgü diğer faktörler ameliyat süresini uzatabilir. Açık ameliyat tercih edilecekse süresi kapalı ameliyatlar kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri