Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Peynir süresiz olarak dondurulabilir, ancak en iyi kalite için peyniri 6-9 ay içinde kullanın. Dondurulmuş peynir, 500 gram peynir için 7-8 saat boyunca 0–1 °C sıcaklıkta buzdolabında çözülmelidir.
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Eski kaşar peynirinin kurumaması için kâğıt havluya sarılı bayat kaşar peynirini ağzı sıkıca kapatılmış bir dondurucu poşetine koyun. Kâğıt havlu kaşar peynirinin nemini emecek ve soğuk saklama poşeti peynirin hava ile temasını keserek kaşar peynirinin bozulmadan daha uzun süre saklanabilmesini sağlayacaktır.
Çedar veya kaşar peyniri gibi sert peynirler ise derin dondurucuda saklanabilir ama yine de dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir. Hemen hemen tüm süt ürünleri dondurucu dostu değildir.
İlgili 33 soru bulundu
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
Çeçil peyniri buzlukta saklanır mı sorusunun cevabının hayır olmasının nedeni bu peynirin buz tuttuktan sonra tekrar çözüldüğünde lezzetinin bozulmasıdır.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
-Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre, her çeşit peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalıdır. Kalıp halinde satılan beyaz peynirler ise dilimlenmeden hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sarıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Bir kaşarın ömrü 11 bilemedin 12 aydır.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için hafif rutubetli, 5-10 derece sıcaklıkta, hava alabileceği yerler tercih edilmelidir. Dipfrizler ve buzluklardan ziyade buzdolaplarının meyve-sebze kısımlarında saklanması daha uygundur. Lezzet ve görünümünün bozulmaması açısından açıkta bırakılmamalıdır.
Lor peyniri peynir çeşitleri içinde en dayanıksız ve bozulmaya müsait olanıdır. Eğer buzdolabı içinde lor peyniri fazla ölçüde ise ve uzun zaman evde bulunulmayacaksa kullanılacak miktarlar kadar ayırıp buzdolabı poşetine konulup derin dondurucuda saklanabilir.
Ayrıca kaşarın küflenmesi sizi yanıltmasın Kars kaşarının olmazsa olmaz özelliğidir, küflü tabaka kaşarın iç yapısını korunmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri