Totoloji, hepdoğru veya eşsöz, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değeri için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır. Bu tür tanımlar yeni bir bilgi vermez. Örneğin, 'Ev evdir.
Totoloji (retorik), sözün gereksiz, herhangi bir ek bilgi içermeyen şekilde tekrar kullanımı. Truizm, tartışmaya hiçbir şey katmayan çok bariz bir iddia, söylem.
Her durumda doğru olan önermeler totoloji olarak ifade edilebilir. '' İnsanlar erkek veya kadındır. '' önermesi her daim doğru olacağı için bu önerme bir totoloji örneği olarak ifade edilebilir. Bir bileşik önermenin her daim yanlış sonuç vermesi durumunda ise bu önermenin bir çelişki olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Totoloji, bir şeyi kendi kaplamı ile ifade eden tanımlamaların yeni bir bilgi vermediği belirtilmektedir. Bu durum örneklemeler ile açıklanırsa: Örneğin, "Ev, evdir." ; "Adam gibi adam" ; "Totoloji gibi totoloji" gibi tanımlar kendi başlarına yeni bilgi vermemektedir.
Totoloji; Kendisini oluşturan basit önermelerin her değeri için daima doğru olan bileşik önermelerdir. Sembolik olarak "1"e denktirler. Çelişki: Kendisini oluşturan basit önermelerin her değeri için daima yanlış olan bileşik önermelerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Totoloji, hepdoğru veya eşsöz, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değeri için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır. Bu tür tanımlar yeni bir bilgi vermez. Örneğin, 'Ev evdir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 1 oluyorsa, bu önermeye totoloji denir. Bir bileşik önermenin totoloji olduğunu göstermek için sadeleştirme yöntemi ya da bir doğruluk tablosu ile doğruluk değerinin her zaman 1 olduğunu göstermemiz gerekir.
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
aynı şeyin tekrar tekrar söylenmesi anlamına gelir.
Tanım: Bir birleşik önermenin değeri onu oluşturan önermelerin değerlerine bağlı olmadan her zaman doğru (1 ise) ise bu birleşik önermeye bir uyuşma (totoloji), eğer her zaman yanlış ise (0 ise) bu birleşik önermeye bir çelişme (kontradiksiyon) denir.
Çelişki Nedir? Çelişki, bir durumdaki tutarsızlıklardan ortaya çıkmaktadır. Çelişkide bir durumda tutarsızlık vardır. Bir kişinin söylediği sözler birbirini tutmuyor ve arada farklar oluyor ise bu kişinin sözlerinin çeliştiğini gösterir.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
Bazen bir kişinin ağzından çıkan sözlerin çeliştiği söylenir. Buna çelişkili ifade adı verilir. Burada anlatılmak istenen kişinin önce söylediği bir cümleyle sonra söylediği bir cümle arasında tutarsızlık olmasıdır. Veya kişinin sözleri ile davranışları arasında bir uyumsuzluk ve tutarsızlık bulunması anlamına gelir.
Tek bir yargıya dayanıp onu bildiren önermelerin, yani basit önermelerin geleneksel mantık açısından en önemli türü kategorik önermelerdir. Kategorik önerme, (açık ya da gizli olarak belirtilmiş) bir özneye bir yükleme yapan önermedir, yani bir özne-yüklem önermesidir.
Doğruluğu veya yanlışlığı kesin hüküm bildiren ifadelere önerme denir.
Önermeler, doğru veya yanlış olabilir. Uygunluk kuramı, en popüler yaklaşımlardan biridir. “Bir önerme doğrudur, eğer, o önerme bir gerçeğe tekabül ediyorsa”. “Benim iki kardeşim var” önermesi benim iki kardeşim varsa doğrudur.
Teorem - Aksiyomlardan yola çıkarak mantıksal çıkarımlarla doğruluğunu is- patladığımız önermelere teorem denir.
Eğer bir önerme tasarlanan olanaklı durumların hepsi için doğru ise o önermeye bütün olanaklı dünyalarda doğru ya da zorunlu önerme denir.
yanlış önerme ne demek? Kendi olağan yorumunda gerçek bir durumu dile getirmeyen önerme; doğru olmayan önerme; değiliemesi doğru olan önerme. False sentence.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
“Nasılsın?”, “Amma da attın ha” gibi tümceler de önerme değildir.
Doğruluk değeri içerisindeki değişkenlere bağlı olarak farklılık yaratan önermelere açık önerme denir. Yani içerisinde herhangi bir bilinmeyen değer var ise, bu değer farklı rakamsal değişken alabilir. Böylece işlemin doğruluk payı ve doğruluğu otomatik olarak değişir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Çift gerektirme, bir matematik terimidir. Çift yönlü bir önerme olarak bilinen gerektirme mantık konusu olarak öğrencilere öğretilmektedir. Çift gerektirme terimi, doğruluk değeri her zaman 1 çıkan bir önermedir. Çift gerektirme önermeleri p ile q şeklinde ifade edilmektedir.
Çıkarım, en genel anlamıyla, verili önermelerden bir sonuç önermesi elde etmektir. Verili önerme bir tane olduğunda, bu önermeden yola çıkarak bir sonuç önermesi elde etmeye doğrudan çıkarım denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri