Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır. Zikirde doğru olan ise estağfirullahtır.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Estağfurullah, ''Allah'ım bilmeden, istemeden günah işlediysem beni affet.'' ve '' Allah'ım sen affedenlerin en hayırlısısın. Tövbemi kabul et'' anlamına gelir. Mağfiret sözcüğü ile aynı kökten gelen bu kelime, Müslümanların tövbe ve dua ederken en çok kullandıkları sözlerden biridir.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Estağfurullah kelimesi Arapça kökenli olup, Allah'tan bağışlanmayı rica etmeyi ve affını kibarca istemeyi ifade eder. Bu şekilde yapılan tesbih ve zikirle Allah'tan bağışlama isteriz ve dileriz. Allah'ın affına sığınarak estağfurullah deriz. Genel olarak estağfurullah kelimesini tövbe ederek kullandığınızda böyle olur.
İlgili 40 soru bulundu
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
ESTAĞFURULLAH İLE ESTAĞFİRULLAH ARASINDAKİ FARK NEDİR? Kelime Arapça'da estağfirullah şeklinde yer almakta olup dilimizde söyleniş kolaylığı nedeniyle estağfurullah haline evrilmiştir. Bu iki kelime arasında bir fark yoktur. Her iki kelime de "Allah'tan af ve mağfiret" dilerim anlamına gelir.
Bu doğrultuda istiğfâr geçmişteki hata ve günahlardan dolayı pişmanlık duymayı ve Yüce Allah'tan bağışlanma talebini, tevbe ise gelecekle ilgili yönelişi, doğru işleri yapmayı ve hata ve günahlardan uzak durma kararlılığını ifade eder.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Kelime bir tövbe ifadesidir. Dini lügatte estağfurullah bağışlanma amacı ile Rabden af dilemek olarak tanımlanır. Türkçemizde ise ikram ve hürmet karşısında tevazu maksadı ile söylenir.
Uzun ve Kısa İstiğfar Zikri Nasıl Yapılır? Kısa istiğfar zikri: "Estağfirullah" çekmek. "Estağfîrullah el'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" duasını okumak.
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır."
aslen arapça olup, o dildeki anlamı "allah'tan mağfiret (bağışlanma) dilerim" olan bu söz öbeği, türkçe'de anlam genişlemesine uğrayıp, kendisine aşağılayıcı bir sıfat yakıştıranın karşısında mahcup olan muhatabın: "rica ederim, hiç olur mu öyle şey" babından bir beyanda bulunmasıdır ki işte meclis-i geyikan'da hazır ...
Abdestsiz okunabilir. Hadîs-i şerîfde buyuruldu ki, (Kıyâmetde, sahîfesinde çok istigfâr bulunanlara, müjdeler olsun!).
Diğer yandan Estağfurullah kelimesi istiğfar sözcüğünden türemiş şekilde gelmektedir. İstiğfar kelimesinin anlamı ise 'Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dilemek, tövbe etme' üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçe anlamı ile amaca uygun şekilde gündelik yaşamda kullanılabilen bir sözcüktür.
İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah'tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur'ân-ı Kerîm'de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135).
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.
Tevbe duasını okuyacak kişi okumaya başlamadan önce gusül abdesti almalıdır, çünkü bu sünnettir. Abdest aldıktan sonra 2 rekat huşu ile namaz kılınır ve daha sonrasında İstiğfar duası 3 kere okunur.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: ... Kim Tevbe-i İstiğfara Devam Ederse, Allah Ona Her. Darlıktan Bir Çıkış ve Her Hüzünden Bir Kurtuluş Yolu. Kılar ve Onu Hiç Beklemediği Yerden Rızıklandırır.
Tövbe namazı 2 rekat bir namazdır. Nafile bir namaz olduğu için 2 şer rekat kılarak istenildiği kadar kılınabilmektedir. Niyet ettim Allah rızası için tövbe namazı kılmaya denilerek namaza niyet edilir.
Değerli kardeşimiz, Tevbe/Tövbe kelimesinin sözlük anlamı, dönmektir. Terim anlamı ise, dine göre, çirkin görülen kötü durumdan vazgeçip, dinin övdüğü bir duruma dönmektir.
Tövbe kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Tövbe kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı tevbe şeklindedir.
Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır. Zikirde doğru olan ise estağfirullahtır.
En basit tanımla, Allah'a karşı işlediğimiz hata ve kusurlara karşı özür dilemektir. Özür dilerim Allah'ım. “estağfirullah!” Allah'ın en çok hoşnut olduğu zikir çeşidi kendisinden özür dilemektir.
Her mü'min nefsini tezkiye için, küfrü ve günâhları temizlemek için, her zemân çok (Lâ ilâhe illallah) ve kalbini tasfiye için, ya'nî nefsden ve şeytândan ve kötü arkadaşlardan ve zararlı bozuk kitâblardan gelmiş olan küfrden ve günâhlardan kurtulmak için, (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) okumalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri