Eller ılık suyla yıkanmalı, kurulanmalı ve sık sık nemlendirilmeli. Bol su içmek, cildi temiz tutmak ve doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak gerekir.
Egzama tedavisinde egzama sabunlarından da yardım alınabilir. Egzama sabunu olarak bilinen çok sayıda sabun vardır. Özellikle bıttım sabunu, papatya sabunu, zeytinyağı sabunu, kefir sabunu ve kakao sabunu en çok kullanılan sabun çeşitlerindendir.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Egzama geçiren hastaların cildi çok naziktir. Bundan dolayı deterjan, sabun, şampuan vb. maddelerden uzak durulmalıdır. Kaşınan bölgeyi kaşımaktan kaçınmalı. Egzamalı bölge az yıkanmalıdır.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
İlgili 17 soru bulundu
- Brokoli.
Egzama yaşayan kişilerin yağlı, asitli, baharatlı ve sağlıksız gıdalardan uzak durmaları gerekir. Çünkü bu tarz gıdalar egzamayı daha çok tetikler. Hatta kuruyemiş, yumurta ve bunlara benzer birçok ürün alerjiye neden olarak egzamayı ortaya çıkarabilmektedir.
Ek olarak cildin tuzla aşırı temas etmesi nemlendirmenin aksine ciltte kurumaya ve egzamaya da sebep olduğundan, uzmanlar tarafından 1 saatten fazla tuzlu suya maruz kalınmaması öneriliyor.
Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır. Çok sık el yıkamakla ve temizlik işlerinde kullanılan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın gelişmesine zemin oluşturur.
Bunların dışında deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir. Özetlersek, deniz suyunun egzama, atopik dermatit, ürtiker, kurdeşen, isilik gibi cilt hastalıklarında büyük yararı bulunmaktadır” dedi.
sirke İle Egzama Tedavisi
* Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar. * Organik sirke kullanmaya özen göstermelisiniz. Sirke cildinize zarar verdiğinde vakit kaybetmeden yıkayıp temizlemelisiniz.
Aşırı kuruluk yaşayan, hatta egzama belirtileri baş gösteren ciltlere doktor kontrolünde vazelin uygulanabilir. Vazelin döküntülerin giderilmesine, tahriş ve kaşıntıların engellenmesine yardımcı olacaktır.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Oleik asit adlı bileşen, zeytinyağının anti-inflamatuar özelliklerinden sorumludur. Zeytinyağı, bu özelliği sayesinde sivilce, egzama, dermatit gibi cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir.
Egzamaya hangi yağlar iyi gelir sorusuna doğal yöntem olarak verilecek en doğru yanıt; Sedir Yagı, Sardunya Yağı, Lavanta Yağı, Alman Papatyası, Buhur Yağı, Bergomot Yağı, Kekik Yağı egzama tedavisinde iyileştirici etkisi ile öne çıkar.
Çok fazla kolonya kullanan kişilerin cildi kuruyabilir. Bunun dışında sedef ya da egzama hastası olanların da kesinlikle kolonya sürmemesi gerekiyor.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Limonlu su içmek cilde parlaklık verir. Egzamaya karşı doğal bir ilaç olan limon suyu akne, sivilce oluşumunu engeller.
Karbonat da saç egzamasına iyi geldiği bilinen çözümlerden biridir. Yarım tatlı kaşığı karbonatı yarım bardak suyla karıştırın. Saç egzamasının olduğu bölgeye yaklaşık 5 dakika boyunca uygulayın. Bu tedaviyi düzenli olarak uyguladığınızda saç egzamasının azaldığı görebilirsiniz.
Kolonya, ıslak mendil, alkol ve sabun gibi deriyi kurutan ürünleri çok sık kullanmamak gerekli. Çünkü bunlar egzamayı tetikliyor. Derinin nemli olması dış etkenlere karşı önemli bir koruyucudur.
Egzama, genellikle alerjik reaksiyonlara veya cildin kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt iltihabıdır. Sedef ise cildin hızlı bir şekilde büyümesinden kaynaklanan bir otoimmün hastalıktır. Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir.
El Egzamanız varsa aşçılık, kuaförlük, temizlik işçiliği gibi meslekleri seçmemeye çalışın. Stresten uzak durun. Stres de Egzamayı alevlendirebilir. Acılı, baharatlı, kimyasal katkılı gıdalar, nikel duyarlılığı bulunanlarda konserveler, sigara, alkol, kahve, çeşitli bitkisel çaylar Egzamayı artırabilir.
Egzamaya bağlı lezyon bulunan bölgede kullanılabilir. Egzamanın neden olduğu kaşıntıyı 30 dakikada rahatlatır.
Strese bağlı egzama nedir diye merak edilmektedir. Strese bağlı egzama kişi ruhi ve fiziki anlamda stres altında kaldığında deride ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıkları ifade etmektedir. Bu egzama türü her yaş grubunda görülebilmektedir. Kişide stres seviyesi arttığında vücudunda stres hormonunda artış olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri