Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Toy, Kengeş meclisi, Kurultay, Meclis.
Oğuzlarda kurultay veya danışma toplantısı yaygın olarak toy veya düğün dernek şeklinde yapılırdı. Yani bu toplantının içinde yemek içmek de vardı. Zaten gerek halkı ve gerekse beyleri yedirmek içirmek, hakanın bir vazifesi idi. Bu toyların içinde, hanın evini yağma etmek de vardı (Ögel 2016:100).
İlgili 25 soru bulundu
Nevruz, baharın gelişiyle birlikte kut- lanmaktadır. Eski Türklerde toy diğer toplumsal toplantıdır. En önemli toy ise düğün töreninde yapılır. Eski Türklerde toplantılar dayanışma, yardım- laşma amacıyla da yapılmaktadır.
Eski Türk devletlerinde Hsiung-nu'lardan itibaren görülen devlet meclisi ve Toylar, devletin en önemli kararlarının alınıp görüşüldüğü kurullar olmuşlardır. Hakandan sonra devlet teşkilatında önemli bir yere sahip olan bu meclisler yasama ve yürütme yetkilerine sahiptirler.
Türk boylarında ve devletlerinde tarih boyunca dinî, siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda birçok gelenekleri vardı. Bu geleneklerden birinin adı da toy'du. Türk yazı dilinin ilk kaynaklarından itibaren toy biçiminde kullanılan kelime 'ziyafet, şölen, şenlik' anlamındadır.
ziyafet vermek, yemekli düğün yapmak.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Toy Türklerin genel olarak herhangi bir konuyu görüşüp tartışıp ve karara bağlamak için yaptıkları toplantılara verilen isimdir. - Toylar kabilelerde topluluklarda topluluk üyelerinin istekleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Zira toya katılma iktidarın tanınması ve devlet otoritesine itaat anlamına gelmekteydi, aksi itaatsizlik ve isyan demekti.
Toy kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Toy kelimesi ingilizce dili olarak oyuncak anlamına gelir.
Toy beyi: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılan her düğünün bir “toy beyi” bulunmaktadır. Toy beyi, damadın amcası, dayısı, ağabeyi, akrabası veya damadın babasının çok samimi bir arkadaşı olabilir. Toy beyinin görevi, düğün esnasında verilecek tüm bahşişleri karşılamaktır.
Kenğeş, İslam öncesi Türk devletlerinde toy ya da kurultay denilen toplantılarda iç ve dış konuların tartışılmasına ve toplantılara verilen isimdir. kenğeş كنكش" işlerde danışma, görüşme, düşünme, müşavere".
geçişli f. (< toy+la-mak) Ziyâfet vermek, yedirip içirmek: Miskin Yûnus neylesin derdin kime söylesin / Varsın dostu toylasın lezzetli nesnedir aşk (Yûnus Emre).
Eski Türklerde Hakan'ın devlet işlerini görürken danıştığı bir kurultay vardı, bu kurultaya da Toy adı verilmiştir. Böylece halk yönetime katılmış oluyordu. Hakan'ın seçimi veya görevini yapamadığı durumlarda Kurultaya büyük bir görev düşüyordu.
Toy kelimesinin Türkçe karşılığı oyuncak demektir ve en yaygın İngilizce kelimeler arasındadır.
Hinduizm çok kapsamlı ve geniş bir dindir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri