Toyga çorbası diğer adıyla yarma çorbası, Tokat, Karaman, Osmaniye bölgelerimize ait bir tür yoğurt çorbasıdır. Toyga çorbası yağımı için kullanılan malzemeleri arasında yarma, nohut ve yoğurt bulunur ve bu ana malzemelerle yazın soğuk, kışın ise sıcak bir şekilde tüketilebilir.
İç Anadolu Bölgesi'nin geleneksel lezzetlerinden biri olan dövme çorbası tek başına bile bir öğün olabilme özelliği taşıyor. Nohut, buğday ve yoğurt ile hazırlanan bu nefis çorba naneli tereyağlı sosuyla bir lezzet şölenine dönüşüyor.
Genellikle bir arada kullanılmayan yumurtalı terbiye ve domatesin buluştuğu şafak çorbası, içeriğindeki malzemeler gereği besin değeri oldukça yüksek bir çorbadır. Sizde iftarda besin değeri yüksek bu lezzetli çorbayı tüketmek isterseniz evinizde bu tarifi deneyebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Yapımında buğday, nohut, yoğurt ve baharatlar kullanılan dövme çorbası, İç Anadolu Bölgesi'nde en çok tüketilen çorba tariflerinden biridir. İsteğe göre kuşbaşı et ile lezzeti arttırılabilir.
Saray çorbası, adından da anlayabileceğiniz üzere Osmanlı mutfağına ait bir çorba. Tavuklu ve terbiyeli bu çorbanın adı büyük ama aslında yapılışı oldukça pratik. Siz de çok fazla uğraşmadan, evinizdeki malzemelerle bu enfes çorbayı sofranıza konuk edebilirsiniz.
Toyga Çorbası (Sıcak Yarma Çorbası) Tokat Yöresi.
Rize İli Çorbaları:
Arpa çorbası, Arpa şehriyesi çorbası, Ayran çorbası, Buğday çorbası, Çömlek çorbası, Fasulye (lobya) çorbası, İşkembe çorbası, Kabak çorbası, Kasa lahana çorbası, Korkota çorbası, Kuru fasulye çorbası, Paça çorbası, Pirinç çorbası, Şehriye çorbası, Un çorbası, Yayla çorbası, Yoğurt çorbası.
Yoğurt, yumurta ve tuzu orta boy bir tencereye koyun. Bir taraftan tel çırpıcıyla çırparken, bir taraftan da azar azar suyu ilave edin. Son olarak, yıkayıp süzdüğünüz pirinci katıp karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin.
Toyka Çorbası - Amasya
Bir tencerenin içinde yumurta sarısı, un, yoğurt, yarma, döğülmüş 1 diş sarmısak ve nohut konup et suyu ilave edilerek kaynayana kadar karıştırılır. Piştikten sonra bir tavada tereyağı ve nane kızdırılarak üzerine dökülür. Servis yapılır.
5 su bardağı kaynayan suyun içerisine daha önceden haşlanmış nohut ve dövmemizi koyup, dörde kesip, çinttiğimiz (ince doğranmış) kabakları ekleyelim. 15-20 dk kabaklar pişene kadar pişirelim. Ayrı bir kapta yoğurt, ezilmiş sarımsak ve unu karıştırıp, içine 1 çay bardağı su ekleyip, inceltelim ve çorbamıza ekleyelim.
Yarma, nohut ve yoğurdun ana malzeme olarak kullanıldığı Türk mutfağına ait bu çorbaya kimi zaman pazı da eşlik ediyor. O da öyle güzel oluyor ki, bu nefis çorbaya hafif ekşilik katıyor ve adeta bir sulu yemek kıvamında oluyor. İçinde bulunan yarma ve nohutu önceden haşlarsanız, bu çorba çok kısa sürede hazırlanıyor.
Ezogelin çorbası, Türk mutfağına has; domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. Adı, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin'in adından gelir.
Çorbalar Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Sebze, et ve sakatat kullanılarak hazırlanan çorbalara bu yörenin mutfağında sıklıkla rastlarız.
Asma yapraklarıyla, ismini şehirden alan kebabıyla ve bat yemeği ile bilinen Tokat'ın çok da fazla bilinmeyen fakat yöresel olarak sevilen ve tüketilen pek çok lezzeti var. Mercimekli hamur çorbası olarak da bilinen Bacaklı çorba da bu lezzetlerden biri.
İşte bu yemeğin malzemeleri ve yapılışı. Batman yöresine ve çevre illere ait olan ihni çorbası genelde nohut unuyla hazırlanan yöresel lezzetler arasındadır. Kavrulmuş nohutların un haline getirilmesiyle ana malzemesi oluşturulur.
Heybeli çorba Ege bölgesinde ve daha çok İzmir Ödemiş-Tire mutfaklarında çok önemli bir yeri olan, malzemelerinin ve görüntüsünün vaadettiğinden çok daha lezzetli yöresel bir çorbadır. Ana malzemeleri kuru börülce ve kalın bulgurdur.
Ayran Aşı - Ağrı
Ağrı'da Ayran Aşı çorbasına Gırar da denir. Yarpuz ise ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir. Un, yumurta, yoğurt suyla çırpılır.
Düğürcük çorbası, bulgurdan yapılan ve Halaçlar'a mahsus bir çorbadır. Amasya'nın Gümüşhacıköy yöresinde de yapılır.
Düğü Çorbası ( Yozgat Yöresine Ait)
Arabaşı, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülür. Türkiye'de Çorum, Nevşehir, Ankara, Antalya, Burdur, Denizli, Muğla, Niğde, Sivas, Konya, Aksaray, Uşak, Afyonkarahisar, Mersin, Eskişehir, Karaman, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Isparta ve Kayseri'nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde bilinir.
Ana malzemeleri mısır unu, tereyağı ve sarımsak tozu olan cennet çorbası, bağışıklık sistemini güçlendiren bir çorbadır. Özellikle kış aylarında sık sık tüketilen bu çorba, grip ve soğuk algınlığına karşı hastalık direncini arttırır. İçerisinde tavuk suyu kullanıldığı için, protein değeri de yüksektir.
Yoğurt ve un bir kapta çırpılır ve tencereye aldığımız tavuk suyuna katılıp kaynayana dek karıştırılarak pişirilir. Sırasıyla nohut tel şehriye ve tavuk parçacıkları eklenir. Şehriyeler piştiğinde tuzot ve tuz eklenip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tavada kızdırılan yağ ve biber üzerine dökülerek servis edilir.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası. Mısır çorbası olarak da biliyor olabilirsiniz tabii... Mısır, Karadeniz yemeklerinin birçoğunda kullanır ve vazgeçilmezler arasındadır. Lifli bir yapıda olduğu için sindirim sistemini çok rahatlatır, vücudun şişkinliğini alır ve ödem attırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri