Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet döngüsü dışında olan vajinal kanamanın nedenini belirlemek için kadın doğum uzmanı ile görüşmek gerekir. Vajinal kanama, aşağıda belirtilen bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (klamidya, gonore vb.), Vajinit ve pelvik inflamatuar hastalıkları
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Toplam 30 ila 80 mL (yaklaşık 2 ila 8 yemek kaşığı) kan kaybı görülür ve normal olarak her 21 ila 35 günde bir meydana gelir. Dönemler arasında veya menopoz sonrasında meydana gelen adet dışı kanama çeşitli sorunlardan ortaya çıkabilir. Bu yapıların önemli bir bölümü iyi huyludur. Ayrıca tedavileri de çok kolaydır.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir. Ki, bu dönemde adet düzensizliği şikâyetlerinde biraz artış oldu.”
İlgili 15 soru bulundu
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Vajinal enfeksiyon kanama yapar mı? Vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama yapabilir. Bu durum, vajinitin belirtileri arasında yer alır.
Serviks (rahim ağzı) ve veajinanın iyi huylu ya da kötü huylu oluşumları, rahim iç tabakasının kronik iltihabı (endometrit), rahim iç tabakasında yapışıklıklar ve rahim içi araçlar (spiraller) da diğer anormal kanama sebepleri arasında sayılabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Adetten 10 gün sonra kanama şikayetleri gebelik belirtilerine bağlı olabilir. Ek olarak dış gebelik ya da düşük riski de söz konusu olabilir. Korunmasız cinsel ilişki yaşanması halinde de ara kanamalar yaşanabilir.
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Lekelenme şeklinde kanama, travmalara bağlı olarak görülebilir. Bu tip lekelenmelere çoğunlukla karın ağrısı eşlik eder. Rahim içinde kanserli olmayan kitleler olarak tanımlanabilen myomlar ve polipler, sıklıkla ara kanamaya ve lekelenmeye neden olur.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Aybaşı müddeti on günü geçen kadın temizlenir, namazını kılar ve orucunu tutar. Çünkü istihâze kanının gelmesi ayrıca guslü gerektirmez, namaz kılmaya mâni olmaz. Bu durum özürlü kimsenin durumu gibidir.
Hamileliğin ilk belirtilerinden biri implantasyon kanaması olarak adlandırılan hafif lekelenmedir. Bu durum, döllenmiş yumurtanın döllenmeden yaklaşık 10 ila 14 gün sonra rahmin iç yüzeyine tutunmasıyla meydana gelir.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünün 20 ila 24. günleri arasında gerçekleşir.
1 ayda 2 kere adet olmak neden olur? Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır.
Kısacası adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir. Adet kanamasının süresi ve şiddeti kadından kadına değişir. Bir kadının adet dönemi aşırı derecede uzun, uzamış veya düzensiz ise menoraji olarak bilinir.
Cilt veya mukozalarda toplu iğne başı büyüklüğündeki kanamalar, morarmalar, diş eti kanamaları, burun kanamaları, idrarda ya da büyük abdestte kan gelmesi, cerrahi bir işlem sonrası kanama, eklem içi kanamalar, kas içi kanamalar, karın içi kanamalar veya kafa içi kanamalar şeklinde belirti verebiliyor.
Polikistik over şikayeti yaşayan kişilerde adet düzensizliği görüldüğü için kişi ne zaman adet olacağını kestiremediği için zamansız kısa süreli kanamalar da yaşayabilmektedir.
Adet kanamasına ait gerçek dışı uydurmalar; Vücuttaki kirli kan atılması gibi, zehirli olduğu, vücuttan atılmasa kişiyi zehirlediği, pis olduğu, bu sırada ilişki kurulursa kısır olunacağı gibi bu şeyler tamamen yanlıştır.
Vajinal kanamaların bir çok çeşidi ve sebebi vardır. Örneğin kadınlarda düzenli olarak görülen adet kanamaları, sağlıklı olmanın bir işaretidir. Ancak bu kanamaların normalin dışına çıkması yani beklenmeyen anlarda kanamaların meydana gelmesi anormal kanama olarak adlandırılır.
RAHİM İLTİHABI BELİRTİLERİ
Rahim iltihabı sadece hafif belirti ve semptomlara neden olabilir ya da hiç olmayabilir. Ciddi olduğunda, PID ateş, titreme, şiddetli alt karın ya da pelvik ağrıya (özellikle pelvik muayene sırasında) ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri