Jelatin tozu özellikle pastacılık ve tatlı yapımı konusunda sıklıkla kullanılan önemli bir maddedir. Tariflerin daha dayanıklı olmaları ve sıkı bir kıvam almalarına yardımcı olur. Farklı sıvı maddelere bu tozu ekleyerek jel haline dönüşmelerini sağlamak mümkün olur.
Jöleli yemek ve tatlılarda, çeşitli jellerde, birçok soğuk ve donuk başlangıç yemeklerinde, meyve sularının yoğunlaştırılmasında, şekerlemelerde, mousse, parfe, panna cotta, cheesecake, tart gibi bir çok tatlının hazırlanmasında, pasta süslemede, dolgu ve kaplamalarda ve çeşitli kremalarda kullanılmaktadır.
Toz jelatin kullanım oranları;
Kremalı ürünler için 6 gram, Kalıptan çıkarılacak (tersyüz edilecek) kremalı ürünler için 12 gram toz jelatin kullanılması önerilir. Soğuk suyun içerisine (veya kullanılacak diğer sıvının) toz jelatin eklenir ve 10 dakika bekletilerek aktif hale getirilir.
Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır. Kemiklerimizin yapısını güçlendirerek dayanıklılığı arttırır. Yaşlılıktan dolayı yıpranan, harabiyete uğrayan kıkırdak, kemik, eklem ve dokuları onarılmasına, yapısının güçlenmesine ve oluşabilecek ağrılı ve iltihabi durumların düzelmesine yardımcı olur.
Toz jelatin nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız basit bir oranlama yapabilirsiniz. Jöle elde etmek için yarım litre sıvıya 9 gram, Kremalı ürünler için 6 gram, Kalıptan çıkarılması gereken kremalı ürünler için 12 gram toz jelatin kullanılması önerilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Toz jelatini de marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Ama baştan hatırlattığımız gibi sığır jelatini bulmalısınız. Bunu günde ortalama 2 kere tüketebilirsiniz. Bu jelatin türünü pasta, kurabiye, dondurma ve yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.
Jelatin ise kolajenin daha küçük amino asit parçalarına ayrılmış haline verilen isimdir. Sadece sıcak suda çözünür ve sindirimi kolajene kıyasla kolaydır. Kısacası jelatin için kolajenin pişmiş versiyonu denilebilir. Isıtılmış kolajen, yani jelatin, soğuduğunda jelleşme özelliği gösterir.
Jelatin kolajen içermektedir. Fakat toz haline getirilip kullanıldığından dolayı besin değerini kaybetmektedir. Sığır jelatini tozu içeren gıdaların çok fazla alınması karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur. Sığır jelatini, çok fazla tüketildiğinde bağırsakların yapısını bozarak hasara neden olur.
4.Kilo kaybına yardımcıdır: Jelatin yağ ve karbonhidrat içeriği düşük proteinden zengin bir kaynak olduğu için düşük kalorili bir öğedir. Zayıflama diyetlerinde kullandığınızda kilo kaybınıza yardımcı olur. Yüksek protein içeriğiyle uzun süreli tokluk sağlamada etkilidir.
Kemik yoğunluğunu artırır. Kasları kuvvetlendirir. Cildi sıkılaştırır, esnekliğini artırır. Keraten oluşumu sağlayarak saçları güçlendirir.
Toz halindedir ve %100 sığır jelatinidir. Ürün hızlı ve kolay çözünür, ideal kıvam sağlar, uygulaması pratiktir. Kek ve pastaların krema, dolgu ve kaplamalarının hazırlanmasında, Panna Cotta, Mousse, Cheesecake gibi favori tariflerinize ideal kıvam vermek için kullanılır.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Jelatin yüz derecede bozulur ve böylece kıvam arttırıcı ve jelleştirici özelliğini kaybeder. Eğer Sıcak üretimde jelatin kullanılacaksa jelatin son aşamada eklenmelidir. Jelatin asitliği yüksek ortamlardan etkilenir ve özelliğini kaybeder.
Tariflerinizin renk ve tadını değiştirmeden kıvam verir. 1 poşeti 4 adet 1,5 g'lık yaprak jelatine eşdeğerdir. Tarife göre ısıtılmış sıvıya eklenip karıştırılarak veya malzemelerle birlikte pişirilerek kullanılabilir. Soğuk tarifler için ise jelatin az miktarda sıcak sıvıda eritilip ılıtıldıktan sonra eklenir.
Jelatin yalnızca gıda sektöründe değil aynı zamanda kozmetik, fotoğrafçılık, tıp ve ilaç sektöründe de kullanılan bir maddedir. Gümüş bromür fotoğrafçılıkta kullanılan bir materyaldir. Fotoğraf, sinema, röntgen ve radyografide kullanılan ve görüntüyü tespit etmeye yarayan yarı saydam plastik şerittir.
Jelatin üretiminde öncelikle kolajen içeren dokular hazırlanır. Daha sonra kolajenin suda çözünebilir hale gelmesini sağlayan ekstraksiyon işlemi uygulanır. Son aşamada ise elde edilen çözelti buharlaştırılır, kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir.
Jelatin, boyun, sırt, eklemler ve bacaklardaki ağrıların tedavisine yardımcı olur. Bu uygulamayı yaptığınızda 7 gün içinde harika sonuçlar göreceksiniz. Jelatin eklem ağrısı, sırt ağrısı, ayak ve boyun ağrısına yardımcı olur ve 7 günlük tedaviden sonra ağrılar önemli ölçüde yok olur.
Jelatin adet kanamasını durdurmak için eski Çin tıbbından beri başvurulan bir malzemedir. 1 fincan sıcak suya küçük bir paket jelatin eklenir. Bu jelatinli su çoğu kişide tek seferde etki gösterir. Ancak etkisini göstermediği hallerde birkaç saat içinde yeniden tüketilmesi de uygundur.
1 çorba kaşığı jelatini 1. yöntem ile hazırlayın. 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı bal ile iyice harmanlayın. Ilk maskeyi bütün yüzünüze uygulayın (Kaşlarınızı ve göz çevrenizi kaplamayacak şekilde) İyice kuruyup sertleşene kadar yüzünüzde bekletin. Maskeyi süte veya bitki çayına batırdığınız pamukla çıkartın.
Dünya'da 4 yaprak jelatin üreticisinden biri, Türkiye'de helal ve koşer belgelerine sahip tek üretici olan Gelner firması yenilebilir sığır jelatini, yaprak jelatin ile toz jelatin üretiyor. Türkiye'de yaprak jelatin üreten tek firma olan Gelner Balıkesir'de faaliyet gösteriyor.
Jelatin Fransızca bir kelimedir. İnce saydam ve parlak bir maddedir. Sığırdan ve domuzdan elde edilir ve gıda sektöründe kullanılır. Jelatin genellikle gıdaların uzun süre kullanımını sağlar ve ayrıca sıvı gıdaların daha kıvamlı bir hale gelmesini sağlar.
Jelatin tozunu uzun süre beklemeden almak için yakınlarda bulunan aktar türündeki bir dükkanı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca online alışveriş sitelerinde toz jelatini rahatlıkla bulma şansınız vardır.
Jelatin son yıllarda sağlıklı bir tatlı olarak popülerleşti. Kalorisinin çok az olması ve yüksek enerji veren besinleri barındırması sayesinde metabolizmanızı destekleyip kilo vermenize yardımcı olması sanırız bu popülerliği açıklayabilir.
Bu işlemler sırasında ekstrakte edilen jelatin tatsız ve renksizdir. Ilık suda erimekte ve soğuyunca jöle benzeri bir doku almaktadır. Kollajen, gıda üretiminde sakızlı şeker ve jöle gibi ürünlerde jelleştirici bir ajan olarak kullanılmaktadır. Kemik suyu veya supplement yani ilave olarak da tüketilebilmektedir.
Cilt için en etkili kolajenin, balıktan elde edilen olması bu tercihte oldukça etkilidir. Balık kolajeni, sığır kolajenine göre daha hızlı bir cilt emilimi sağlayarak onarım işlemine hemen başlar. Etkisini kısa süre içerisinde gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri