Büyük bir kabın içine 10 kilogram sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin. Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin. Sumağın tüm ekşi özü çıkana kadar bu işlemi tekrar edin ve süzdüğünüz suları birleştirin.
Her bir bardağa 1 tatlı kaşığı sumak koyun ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. İçeceğiniz renk alıp güzelce demlendikten sonra süzerek ılık bir şekilde içebilirsiniz. İşte bu kadar!
10 kilo kadar sumak bitkisinin yapraklarını genişçe bir leğene koyun. Burada dikkat etmeniz gereken oldukça ekşi sumak kullanmanız, yoksa sosunuz tatlı olacaktır. Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır.
Yemekler dışında ağızda hoş bir aroma tadı bırakmak için sumak ekşisinden faydalanabilirsiniz. Hatta toz olarak bulunan sumağı bir miktar suyla kaynatıp dinlendirdikten sonra gargara olarak da kullanabilirsiniz.
Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür. Defalarca elekten geçirilir. Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür.
İlgili 38 soru bulundu
İki hafta düzenli tüketildiğinde faydasını gösteren sumak çayını yapmak için; Bir buçuk su bardağı suyu cezveye koyun içine de bir tatlı kaşığı sumak atın kaynatın. 5 -6 dakika sonra ocaktan alıp ılık olmasını bekleyin. Ilık olduktan sonra tüketin. Ancak günde bir bardak yeterlidir.
Sumak ağacından toplanıp top sumak taneleri, makinelerde öğütülür. Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir ve baharat olarak kullanılır.
SUMAK TOZU NASIL KULLANILIR? Sumak tozu sumak tanelerin öğütülmesi ile elde edilir. Sumak suyu ya da çayı için sumak taneleri kullanılırken yemeklerde, soslarda ve etlerde sumak tozu kullanılır. Eklemek istediğiniz ürün içine elde etmek istediğiniz lezzete ve damak tadınıza göre sumak tozu ekleyebilirsiniz.
Maraş Sıvı Sumak Ekşi Akıtı, Maraş yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Çıkan ekşi su belirli ısıda kıvam oluşuncaya kadar kaynatılır ve böylece sıvı sumak ekşi akıtı elde edilir.
Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı tane sumak konur ve üzerine kaynar su dökülerek 5 dakika demlenmeye bırakılır. Aynı zamanda demlenen sumak çayına 1-2 damla kekik çayı ilave ederek kullanıldığında birlikte daha faydalı olacaktır.
Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır.
C) Nar ekşisi ve Sumak ekşisi dayanıklı gıda ürünleridir. Yıllandıkça lezzetlenirler. Serin ve karanlık yerde saklanabilir. Ayrıca buzdolabının kapak kısmında saklanabilir.
Tohumların çimlenme oranı %75-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar, toplamayı takiben 5 dakika kaynar suya batırılır, ardından, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır. Bahar aylarında tohumlar kontrol edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir.
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Malzemeler sadece 1 yemek kaşığı kurutulmuş sumak ve 1 bardak kaynar sudur. Bir sürahiye atılan kaynar suyun içine 1 yemek kasığı sumak katılır ve 10 dakika dinlendirilir, ister sıcak ister soğuk aç karına tüketilir.
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir.
Sumak ekşisi en çok yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle dolma yaparken dolma içerisine sumak ekşisi koyarak dolmayı daha da fazla tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda yine etli yemeklerde etin tadını daha da güzelleştirmek için sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Sumak ekşisi salatalarda da kullanılmaktadır.
Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumağı salatalardan dolmalara köftelerden kebaplara kadar pek çok yemekte kullanabilirsiniz. Mesela, hazırlayacağınız mercimek köftesi veya dolmalara sumak ekleyerek yemeğinizin farklı bir lezzet kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeklere ve yoğurtlu kebaplara sumağın ekşimsi tadı çok yakışır.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%44 indirimle Sumak Öğütülmüş 90Gr 14 TL'ye, %22 indirimle Doğan Baharat Sumak Öğütülmüş 1000 gr Paket - 1 kg 165 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz.
Sumak çayı için 1 litre su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 100 gram sumak atılır ve demlenmesi için 10 dakika dinlendirilir. Demlenen çay süzüldükten sonra içilebilir. Günde en fazla 2 bardak sumak çayı içilmelidir.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri