Yoğurdun üzerine 4 yemek kaşığı toz tarhana ekleyin. Yoğurt ve tarhanayı çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın.
Yoğurtlu tarhana çorbasının yapılışı oldukça kolay. Önce yoğurt ve tarhana karıştırılıp az su ilavesiyle açılıyor ve kısık ateşte kesilmemesi için sürekli karıştırılarak ısıtılıyor. Ardından sıcak su parça parça ve her seferinde sizim gibi akıtılarak ekleniyor ve bu sırada yine çorba karıştırılmaya devam ediyor.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
İlk olarak bir kaseye yoğurdu alalım. Üzerine tarhana ve 2 su bardağı su ekleyelim ve karıştıralım. Karışımı tencereye alalım ve üzerine 3 su bardağı su ve tuz ekleyelim ve sürekli karıştırarak pişmeye bırakalım. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştıralım.
İlgili 32 soru bulundu
Tarhana çorbasını 10 dakika kaynatın. Küçük bir tavada yarım bardak sıvı yağı iyice ısıtın ve içine kuru naneyi ekleyin. Yağda yaktığınız naneyi kaynayan tarhana çorbasına koyun. 2, 3 dakika pişirdikten sonra ocaktan alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Sıvı yağ bir tencereye alınır ve orta ateşte ısınırken 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası konur. Topak kalmaması için karıştırılır ve sıcak su ilave edilir. Bir yandan da kasede olan ev tarhanasını suyla karıştırın. Ve kaynayan malzemelerin içine yavaş yavaş ilave edin.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Kurutmak için doğrudan güneş alan yerleri tercih ediyorsunuz
Tarhana, içeriğinde yoğurt başta olmak üzere birçok faydalı malzeme olan bir yiyecek.
Tarhanayı bir kapta 2 bardak soğuk sütle güzelce karıştırın ve kenara alın. Bir tencerede sıvıyağını ve tereyağını eritin ve biber salçasını ekleyip iyice kavurun. Salçanın kokusu çıkınca sütte açtığınız tarhanayı ilave edin hızlıca karıştırın.
İlk önce toz tarhanayı 1 bardak sütle kasede karıştırıp eritelim. Tencereye yağları alalım eriyince unu ekleyip kısık ateşte 2 dk kavuralım. Salçayı ekleyip 1 dk da öyle kavuralım. Daha sonra tenceremizi ocaktan alalım ve sütte erittiğimiz tarhanayı ekleyip çırpıcı ile karıştıralım topaklanmayı önlemek için.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Tarhana hamurları ufalanmaya başladığında bir süzgeç yardımıyla küçük toz haline getirilir. Yani bir - iki kâse süzgece konulur, elin iç kısmı ile bastırılarak hamurun un haline gelmesi sağlanır. Kolaylık olsun diye bu muamele parçalayıcıda da yapılabilir.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Üzerine yoğurt ve tuz ekleyip karıştırın. Karışımı 1 gün dinlendirin. Ertesi gün bu karışımı yoğurma kabına alıp azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.
Yoğurdun 5. gününde bir kaba yoğurttan biraz alınıp maya yoğrulacak 2 gün bekletilecek. Hamuru için : 15 kilo un, 2 avuç tuz , yoğurdun 7. gününde mayanınsa 2. gününde hepsi karıştırılıp un ile yoğrulacak oluşan hamur 5 gün bekletilecek. 5. günün sonunda tarhana bir beze küçük parçalar halinde kuruması için serilecek.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Yarmayı akşamdan ıslatalım ertesi gün yarmayı tencereye alalım. Yoğurt sütü sana yağı ekleyip malzemeleri iyice yoğuralım. Ocağın altı açalım kısık ateşte yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştıralım. Tarhanamız kaynayana başlayınca 20 dk.
Köy Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Yağı ve naneyi tencereye koyup biraz kavuruyoruz salçaları biberleri de koyuyoruz suyunu koyup kaynatıyoruz daha sonra tarhanayı ve tuzotu koyup kaynadıktan beş dakika sonra kapatıyoruz. Servise hazırdır afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri