Anatomik varyasyon veya anatomik varyant, aynı türden hayvanların anatomik yapıları arasındaki farktır. Farklı bireyler arasında tutarlı olarak bulunması ve çoğunlukla semptomsuz olması gibi nedenleriyle varyantlar normal olarak kabul edilir.
Varyasyon, biyoloji bilimine ait olan bir terimdir. Yaşamın önemli bir detayını varyasyonlar oluşturur. Genellikle bir türün üyeleri arasında meydana gelerek bir tür çeşitlilik oluşmasına sebep olur. Biyolojinin yanı sıra farklı bilimlerde de varyasyon terimi kullanılmaktadır.
Dil yuvarlayabilme ya da yuvarlayamama, kulak memesinin ayrık ya da yapışık olması, ten rengi, cinsiyet, göz rengi, saç şekli ve rengi, çiller ve kan grubu kalıtsal varyasyonlara örnek olarak verilebilir.
3. varyasyon “Canzonetta” ismi ile adlandırılır.
Varyasyonlar sürekli olarak değişen, dinamik seçilim baskıları altındadır. Bu baskılar doğal, yapay, cinsel, gruba dayalı, akrabalara dayalı seçilim baskıları olabilir. Bu mekanizmaların etkisi altında aynı türe ait bazı çeşitler (varyantlar) diğerlerine göre daha kolay hayatta kalır ve daha fazla ürer.
İlgili 44 soru bulundu
✔ Varyasyon genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile oluşabilir. ✔ Genetik farklılıklar nedeni ile tür içerisindeki farklılıklara genetik varyasyon denir. nedeni ile ortaya çıkmaktadır. ✔ Çevresel etmenler nedeni ile genetik maddede meydana gelen değişimlerdir.
Genetik varyasyon, bir genin dizilimlerinde meydana gelen değişimler olan mutasyon sebebiyle meydana gelirler. Poliploidi veya poliploitlik kromozomlarda oluşan mutasyona bir örnek olarak verilebilir.
kalıtsal ya da çevresel faktörlerden dolayı, bir nüfusun bireyleri arasında form, yapı, davranış ve fizyolojik farkların bulunması. Darwin'in evrim kuramındaki DOĞAL SEÇİLİM'i olası kılan unsur, canlılardaki bu çeşitliliktir.
Bu tür değişmeler, genetik düzeyde olduğundan nesillere aktarılır ve devam ederler. Böyle değişmelere de mutasyon (veya genotipik varyasyon) denilir.
Varyasyon presibi, varyasyonlar hesabında kullanılan bilimsel bir prensiptir. Temel olarak, uygulamanın yapıldığı alanla ilgili nicelikler için en büyük veya en küçük değerleri bulmak için yine bu niceliklere bağlı uygun fonksiyonlar türetmeye dayanır.
Dil hakkında prensip olarak var olan bilgilerin toplamı, dilsel tavırda kişi, yöre, toplumsal sınıf, eğitim, durum vs. gibi bir yığın nedene bağlı olarak farklı biçimlerde gerçekleşir. Bu farklı biçimler dildeki varyasyonu oluşturur.
“Türlerdeki varyasyonlar evrim değildir. Varyasyon, zaten var olan genetik bilginin farklı eşleşmelerinin ortaya çıkmasından ibarettir ve genetik bilgiye yeni bir özellik kazandırmaz.”
e-Ticaret sitelerinde ürünlerin, kendi içerisinde çeşitliğinin olması durumudur. Varyasyon; eTicaret sitelerinde, ürünlerin kendi içerisinde renk, boyut, çap, numara vb. değişiklikler göstermesi durumudur.
Varyasyon katsayısı; standart sapmanın ortalamaya göre yüzde kaçlık bir değişim gösterdiğini belirtir. Bu dağılımdaki değerler ortalamaya göre %26.4'lük bir değişim göstermektedir. Puanların dağılımı ile ilgili olarak bilgi vermektedir.
Referans değişim değeri (RCV), ardışık iki test sonucu arasındaki değişikliğin klinik önemini ifade eder ve bu değeri aşan laboratuvar test sonuçları bireyin hastalık durumu ile ilişkilidir.
Ana kütlelerin ortalamaları büyüklük olarak birbirinden çok farklı ise standart ayrılış değerlerini ortalamaların % olarak ifade ederek ölçü biriminden bağımsız bir değer elde edilir, bu değişim (varyasyon) katsayısıdır, karşılaştırmada bu kullanılır.
Virüsler, genetik yapılarını oluşturan RNA'larını canlı hücre içerisine aktararak burada kopyalar ve bu şekilde çoğalır. RNA'nın kopyalanması esnasında meydana gelen herhangi bir sorun, RNA üzerindeki genetik dizilimi değiştirdiğinde bu durum mutasyon olarak adlandırılır.
Genler, proteine dönüşen talimatları taşıyan genetik bilginin depolandığı yerlerdir. Her gen, bir ya da daha çok proteinin yapısını veya işlevini belirleyen bir dizi nükleotitten oluşur. Nükleotitler, DNA'nın yapısal birimleridir ve adenin (A), timin (T), guanin (G) ve sitozin (C) adlı bazların birleşmesiyle oluşurlar.
Sessiz baz değişiklikleri, genetik dizide oluşan baz değişikliğinin protein dizisinde amino asidi değiştirmediği, katmadığı mutasyonlardır.
Somaklonal varyasyon, doku kültürü ortamına alınmış somatik hücrelerde meydana gelen varyasyon. Bu varyasyon, mutasyon ve epigenetik varyasyona bağlı olarak meydana gelmektedir. Mutasyon kalıcıdır, epigenetik varyasyon ise genetik karakterlerde olmayan varyasyonlardır.
Genlerdeki mutasyonlar, göçler veya çeşitli türler arasında yatay gen aktarımları sonucu türün bireylerinde yeni veya değişmiş özelliklerin (varyasyonların) ortaya çıkması, evrim sürecini yürüten temel etmendir. Evrim, bu yollarla oluşan değişimlerin popülasyon genelinde daha sık veya daha nadir hale gelmesiyle işler.
Bir genin yapısında meydana gelen değişimlere gen mutasyonları denir. Mutasyonlar her zaman olumsuz bir durum yaratmaz.
Bunlara ek olarak albino, altı parmaklı olma, down sendromu, hemofili ve bazı kanser türleri gibi kalıtsal olarak aktarılan hastalıklar da mutasyon örnekleri arasında sayılabilmektedir.
-Varyasyonun kalıtsal bileşimi olmalı. Doğal seçilim ,zaman içinde fenotipik değişimi oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri