Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Ancak yeni yönetmelik ile beraber TUS tercih sürecine kadar mezun olma şartı değiştirildi. Adayların tercih verebilmesi için TUS tarihinden önce diplomalarını tescil ettirmeleri gerekmektedir. Buradan şu sonuç çıkarılabilir; TUS'a intörnler girebilir fakat puanları ve sıralamaları hesaplanmayacaktır.
TUS'a doktor ve doktor adayları dışında eczacılar, kimyagerler, veterinerler, biyoloji ya da tıbbi biyoloji öğrencileri ve mezunları da girebilirler. Ancak, doktorlar dışındaki grup yalnız Temel Bilimler sınavına girebilir. Sınav sonrası puanlarına göre temel bilimler kontenjanlarına yerleştirirler.
Kimler Girer
Sınava girmek için tıp fakültesinde öğrenci olmak ya da 6. sınıf öğrencisi olmak yeterlidir. Ancak bu kategorideki öğrenciler ve hekim adayları henüz diploma almadıkları için yalnızca ilk oturuma yani temel bilimler oturumuna girebilirler.
Sadece doktorların değil bölümler TUS sınavına girebilir;veteriner,eczacı,kimya,biyoloji ve tıbbi biyolojik bilimler fakültesiden mevzun olan bütün öğrenci ve öğrenci adayları TUS sınavına baş vurabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Tus sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturumda öğrenciler Temel Bilimler alanından sorumlu iken ikinci oturumda Klinik Bilimler alanından sorumludur. Tıp eğitimini tamamlamış herkes Pratisyen Hekim unvanına sahip olmaktadır.
-Eczacılık 4 yıl değil 5 yıldır. -Tıp mezunu ile eczacılık mezunu aynı statüde çalışsa dahi aynı maaşı kesinlikle alamaz. -Tus sınavına girip eczacılıkta uzmanlığını yapabilir ama bu yıldan itibaren EUS çıktı ve bazı bölümler artık sadece EUS ile olunabiliniyor.
Tıp Fakültesinde İlk 3 Yıl Ve Sonrası
4. sınıf itibariyle TUS için kendinize bir çalışma planı çıkarabilirsiniz.
TUS'a girebilmek için tıp fakültesinden mezun olmanıza gerek yoktur. TUS, tıp fakültesi mezunlarının ve öğrencilerinin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS sınavı, genellikle tıp fakültesinden mezun olan doktorların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
TUS'a tıp bölümünden mezun olanlar ve tıp fakültesi öğrencileri katılabilir. Ancak, yerleştirme sadece Tıp bölümünden mezun olduktan sonra yapılır. TUS'a eczacı, kimyager, biyolog ve veterinerler de katılabilir. Bu meslek gruplarına mensup olanlar, yalnız temel bilimler sınavına girebilir.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Tıp Fakültesi eğitiminizi tamamladıktan sonra İngilizce yeterliliğini sağlamışsanız eğer TUS'a girebiliyorsunuz. Yılda iki defa yapılan bu sınava her defasında 15.000 civarında Doktor giriyor ve içlerinden ortalama olarak 3.500 tanesi uzmanlık kazanıyor.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Normal şartlarda 24 yaşından itibaren TUS'a girmeye başlanır. Yüzde 80'i 30 yaşına kadar uzmanlık öğrencisi olur.
TUS, tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelmektedir. Tıp fakültesi öğrencilerinin 6 yılın ardından alanında uzman ünvanını almak için girdikleri sınavdır. Bu sınav, tıp fakültesini bitirenler için büyük önem taşır. Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
Doktorlar tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda. Bu hizmetlerin tamamlanmaması durumunda diplomaları verilmiyor.
Tıp fakültesinin 6. sınıfına bir şekilde ulaşmayı başarmış bireylerine intern doktor denir.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı (kısaca TUS), Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava ayrıca veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olanlar da başvurabilir.
Tıp Fakültesinde En Zor Sınıf/Yıl
Bu eğitim sürecinde bazı sınıflar diğerlerinden daha zor olarak lanse edilmektedir. Örneğin; teorik eğitimin son yılı olan 3.sınıf oldukça zordur. Üçüncü sınıf, teorik eğitim sürecinin en zor yılı olarak kabul edilir genellikle. Ancak en zor sınıf üçüncü sınıf değil 4.sınıftır.
Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
ruh sağlığı alanında çalışan tüm uzmanlar arasında ilaç yazma yeterliliği olan sadece psikiyatristlerdir. bunun dışında hiçbir psikolog, danışman vs. ilaç yazamaz. ama psikiyatristler de psikoterapi teknikleri hakkında psikologlar kadar bilgili değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri