Keçi sütü genelde koyun ve inek sütü ile karıştırılarak mandıralarda değerlendirilir. Keçi peyniri diye satılan peynirler karışımlı sütlerden üretilir. Saf keçi sütü ile yapılmış peynir bulmak zordur.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Öncelikle sütümüzü tencereye koyup kaynatıyoruz. Kesinlikle başından ayrılmıyoruz ki taşmasın. Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz.
Keçi sütünün faydalarından maksimum derecede yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir.
Kesik Sütten Peynir Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Sütü ocağa koymadan önce sütünüzün kesildiğini anladığınızda veya kaynatırken baktınız kesilmeye başladı beş dakika kadar kaynatalım. Daha sonra buna iki tatlı kaşığı tuz ilave edelim. Tekrar iyice kesilmesi için 2-3 dakika kadar kaynatalım.
İlgili 24 soru bulundu
Sütü tencereye alıp kaynatıyoruz, fokurdamaya başlayınca tuzu atıp karıştırıyoruz ardından yavaş yavaş limonu sıkmaya başlıyoruz. Daha ilk damladan süt kesilmeye başlıyor. Bu arada kaynatmaya devam edelim tüm limonu sıkınca artık tamamen kesilmiş sulu kısım üstte kalmış olacak.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Süt 90 °C ısıtılmadığı için proteinler parçalanmamış ve ağ tabakası oluşmamıştır. Bu nedenle sütte bulunan bileşenler ( su,yağ, laktoz,protein, mineraller ) birleşemez. Aksine ayrışmaya başlar. Su ve laktoz diğer bileşenlerden ayrılır.
Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Süt, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri yapımında kullanılacaksa, kaynatma süresi değişkenlik gösterir.
Keçi sütünün tüketilmesinde farklı alternatifler vardır. Klasik süt gibi kaynatarak günde bir bardak içebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt ya da peynir haline getirilerek de günlük tükettiğiniz gıdalar arasında kullanabilirsiniz. Keçi sütü aynı zamanda cildi iyi geldiği için sabun olarak da kullanılabilmektedir.
Keçi sütünün sağlık yararları arasında kilo kaybına yardımcı olma, iltihabı azaltma, sindirimi kolaylaştırma, kemikleri güçlendirme, kalp sağlığını artırma, bağışıklığı güçlendirme, toksinlerin vücutta birikmesini önleme sayılabilir.
Keçi sütünün içeriğinde yer alan yüksek çinko, sağlıklı bir cilde kavuşmanıza ve yaraların hızla iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Astım, migren, mide ülseri, sıklıkla kusma, egzama, kronik katarakt gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabiliyor. Metabolizmayı güçlendiriyor.
Açıkta satılan keçi sütü kullanacaksanız kaynatılıp soğuduktan sonra aynı şekilde buz poşetine doldurularak derin dondurucuda dondurulur. Dondurduktan sonra 6 aya kadar kullanabilirsiniz.
Taze keçi sütü ne kadar dayanır? Hiçbir işlemden geçmemiş çiğ süt, tüm saklanma koşulları oluşturulduysa buzdolabında 2 gün muhafaza edilir. Eğer şartlar uygun değilse 1 gün içerisinde bozulmaya başlar. Bu yüzden çiğ süt bekletilmeden kullanılmalı veya tüketilmelidir.
Dikkatli şekilde ve fazla süre tutmadan kaynatarak keçi sütünü tüketmek mümkün. Özellikle protein ve kalsiyum ile beraber fosfor özelliklerinin yanı sıra kolay sindirim imkanı nedeniyle rahatlıkla tüketilebilir. Genel olarak günde 2 veya 3 bardak süt tüketmek yeterlidir.
Keçi peyniri yapılışı oldukça kolay ve pratiktir. 70 dereceye kadar ısıtılan keçi peyniri karıştırılarak yapılır. Soğumaya bırakılan süte keçi peyniri yapımı için seyreltilmiş peynir mayası kullanılır. Mayalanan sütte oluşan pıhtılar alınır ve istenilen ölçülerde kesilir.
Keçi Sütünden Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? 2.5 çay bardağı pirinç 1 litre su ile pişirilir pirinç yumuşayıncaya kadar pişirilir. 2 litre keçi sütü pişmeye bırakılır. herhangi bir kasede 3 yemek kaşığı pirinç unu yarim su bardağı su içinde eritilir. sütlü pirinç karışımına 4 su bardağı şeker eklenir.
Pastörize keçi sütü kaynatılır mı? Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz.
Marketlerde paketli olarak satılan keçi sütü paket açılıp buz poşetine doldurulur. Açıkta satılan keçi sütü kullanacaksanız kaynatılıp soğuduktan sonra aynı şekilde buz poşetine doldurularak derin dondurucuda dondurulur. Dondurduktan sonra 6 aya kadar kullanabilirsiniz.
Kaynatılmış süt buzdolabında 2 gün saklanabilir.
Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle her kesilme bozuk olduğu manasına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri