Temel eğitim sonrası hekimlerin görevlerini yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verileceğini belirten Bakan Koca, "Görev yerlerinde devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlayan hekimler, asteğmen rütbesi ile terhis edilerek askerlik görevlerini de tamamlamış sayılacak.
a. Askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getiren tabipler Devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış sayılır. b. Temel askerlik eğitimini tamamlayan tabipler Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilir.
Bilindiği üzere eski sistemde üniversite, yüksek lisans veya doktora mezunu hariç kişiler 12 ay zorunlu askerlik yapmakla yükümlülerdi. Yeni düzenlemeye göre ise eğitim farkı gözetmeksizin zorunlu askerlik süresi 6 aya indirildi. 6 aylık askerlik hizmetinin bir ayı ise temel askerlik eğitiminden oluşuyor.
Uzmanlık eğitimini yapan hekimler için, askerlik tehir süresi 33 yaşından 35 yaşına yükseltildi.
Asteğmen olmak üniversite mezunlarının en çok istediği durumlar içerisinde yer alır. Çünkü 12 aylık bir süreci kapsaması ile beraber aynı zamanda maaş alınır. Tabii Asteğmenlik rütbesi ile birlikte askerlik görevini yapma imkanı elde edilir. Bunu sağlayacak olan kişiler ise 4 yıllık lisans mezunu olan bireylerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Asteğmen Olmak İçin Gerekenler
Askerlik görevini yapmamışsanız ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsanız asteğmen olabilirsiniz. Başvuru yaptığınız dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulup başarı gösterdiğiniz takdirde asteğmen olarak görev yapabilirsiniz.
Lisans programını tamamlayan astsubaylar mensubu oldukları kuvvet komutanlıkları tarafından yapılan iç kaynaktan subay temini kapsamında gerekli sınav ve eğitimlerde başarılı oldukları takdirde “subay” olabilmektedirler.
Görevleri. Askeri kışlalarda bulunan revirlerde çalışmak ve hastalanan asker, rütbeli personel ve rütbeli personel ailelerine bakmak. Ayrıca emrine verilen sıhhiye bölüğünün amirliğini yapmak. Tabur ve daha üst seviye yurt içi veya sınır ötesi operasyonlara katılmak ve yaralanan personele müdahale etmek.
Bunların her türlü özlük işleri, Sağlık Bakanlığınca yürütülür. Bunlardan usulüne uygun olarak askerlik müddetince kamu sağlık hizmetinde çalıştıkları Sağlık Bakanlığınca, Bakanlığa bildirilenler, asker hizmetini yerine getirmiş sayılır. ve 'Asteğmen' olarak terhis edilir.
Sağlık hizmeti veren tabip, diş tabibi, eczacı, sağlık ve sıhhiye sınıflarının barış ve savaş şartlarında görevleri; TSK personelinin sağlık durumunu muhafaza etmek maksadıyla, koruyucu hekimlik faaliyetlerini planlamak ve yürütmek, hasta ve yaralıların muayene, tanı/tedavi ve tahliyelerini planlamak ve icra etmektir.
Temel eğitim sonrası hekimlerin görevlerini yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verileceğini belirten Bakan Koca, "Görev yerlerinde devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlayan hekimler, asteğmen rütbesi ile terhis edilerek askerlik görevlerini de tamamlamış sayılacak.
2024 Yılında Zorunlu Askerlik Kaç Ay Olacak
Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır. Askerlik süresinin uzatılması yönündeki iddialar, bazı siyasi partilerin ve uzmanların açıklamaları üzerine ortaya çıkmıştı.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Yılından bu yana Milli Savunma Bakanlığı adına ve İç işleri Bakanlığı adına Kız ve Erkek Askeri öğrenci alımı yapılmaktadır. Fakültemiz bünyesinde bulunan 79 profesör, 53 doçent, 71 doktor öğretim üyesi ile eğitim vermektedir. Eğitimimiz 6 yıllık olup hazırlık sınıfı yoktur.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi, ülkemizin başkentinde Gülhane Külliyesi'nde yer alan son derece köklü bir Tıp Fakültesi'dir. Fakültemizin ilk yıllarında entegre tıp eğitimi verilmektedir. Tüm temel tıp dersleri konu bütünlüğü kapsamında anlatılmaktadır.
Lisans öğrenimini tamamlayan yükümlülerin askere sevkleri Askerlik şubeleri tarafından mezuniyet tarihinden itibaren (İKİ) yıl süreyle ertelenmektedir. Bu haktan faydalanmak isteyen mezunlar, mezuniyet belgeleriyle birlikte askerlik şubelerine müracaat etmelidirler.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile yeni askerlik sisteminin detayları belli oldu. Yeni sistemde doktor ve öğretmenler için de bazı değişikliklere gidildi. yeni askerlik sistemi ile hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.
Yasaklı rütbe, bir disiplin cezasıdır ve askeri ya da güvenlik güçlerinde bir personelin disiplin ihlalleri, suç işleme veya yetersiz performans gibi durumlarda rütbesinin geçici ya da kalıcı olarak düşürülmesini ifade eder.
Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kurmaylık imtihanını kazanmaları durumunda, Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan doktorlara ek ödeme verilemediğinden, askeri doktorların sağlık hizmetleri tazminatı askeri hâkim ve savcılar emsal alınarak hesaplandı. Buna göre yasa çıktıktan sonra albay doktor 5 bin 963, kıdemli albay doktor 6 bin 297, tuğgeneral doktor 6 bin 921 TL maaş alacak.
"1- Askeri doktorlar sivildeki doktorlara ve kendi rütbesindeki subaylara göre en düşük maaşı alırlar. Aldıkları maaş rütbelerine göredir. Herhangi bir ekstra tazminatları yoktur. Sivildeki doktorlar gibi döner sermaye nöbet parası gibi performansa dayalı ücret almazlar.
Askeri hastanelerin 2016 yılında kapatılarak Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra ''Savaş cerrahisi'' konusunda uzman olan askeri doktor sayısı kritik seviyeye düştü.
Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, Daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.
b. Yaş Şartı: Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle 27 yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için 32 yaşını bitirmemiş olmak.
Askerlik Şartı: Subay adayları için askerlik yapmış olmak bir zorunluluktur. Yaş Sınırı: Genellikle subay adaylarında yaş sınırı aranır. Yaş sınırı ülkeden ülkeye ve subaylık seviyesine göre değişebilir. Türkiye'de subay olmak için 27 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri