Dorseler, genellikle karayolu üzerinde seyir halindeyken tır ya da kamyona bağlı olarak gördüğünüz ekstra taşıyıcı araçlardır. Diğer bir deyişle ağır yükleri taşıması veya aktarması gereken araçlar için ek bir destektir.
Dorse, kısaca taşıma araçlarının arkasındaki kasalardır. Aynı zamanda treyler de denen dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde ise dorse kelimesi kullanım kolaylığından dolayı treyler yerine kullanılmaktadır.
Treylerin diğer bir adı da "dorse"dir. Bunlar en çok kullanılan isimlendirmelerdir. Resmi kullanım adı ise "Yarırömork"tur. Treyler, çekici araca "King Pimi" (Kingpin) denilen flanşlı bir yapıya sahip 2 inç ve 3,5 inç ölçülerinde iki farklı tipte bağlantı aparatı ile bağlanmaktadır.
Dorse Çeşitleri ve Treyler Ölçüleri
Kara yük taşıma aracı olan TIR'ın arkasındaki kasaya dorse denilir. Dorse'nin diğer adıda TREYLER olarak bilinir. Treyler ve dorse aynı anlama gelmektedir.
Dorse çeşitleri, yük taşımacılığı ihtiyaçlarına göre farklı seçenekler sunmaktadır. Sal dorse, yüksek ve geniş olmasıyla bilinirken; tenteli dorse ise yüklerin yağmur ve güneş gibi dış etkenlerden korunmasını sağlar. Lowbed dorse ise ağır ve yüksek mesafeli taşımacılık için idealdir.
İlgili 24 soru bulundu
Dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde dorse kelimesi literatüre kullanım kolaylığından dolayı geçmiştir. Treylerler, tehlikeli maddelerde dahil olmak üzere her türlü ağır yükü taşıyabilme ve nakliye edebilme kapasitesine sahip araçlardır.
Türkiye'de tır ölçüleri şu şekildedir: Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 2,60 metre olmalıdır. Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 4,20 metre olmalıdır. Tırın uzunluğu, çekici ve dorse dahil 18,75 metre olmalıdır.
TIRA KAÇ PALET YÜKLENEBİLİR? Standart komple tıra istiflenemez tek sıra halinde 33 euro palet yüklenebilmektedir. Standart komple tıra istiflenemez tek sıra halinde 26 Standart palet yüklenebilmektedir.
Dorse ile çekici birbirine bağlayan nesnenin adına halk dilinde pim denilir. Pimin gerçek sektörel adı ise Kingpin'dir. Çekicide bulunan tablaya dorse pimi takılarak çekici ile dorse birleştirilir. Pim kildi kitlenerek araç yola çıkar.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
Açık, kapalı ya da yarı açık gibi çeşitlerin yanı sıra sal, tenteli, lowbed, kılçık, midilli, pilot ve liftmaster dorse modelleri mevcuttur.
Dorse Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Yük taşıyan kara araçlarının yük koyduğu kasa kısmına dorse adı veriliyor. Dorse TDK'ya göre, kara araçlarının yük taşımak için kullandığı kasa anlamındadır.
motorlu olan ön kısmıdır. çekici de denir. arka taraftaki yüklerin konulduğu bölüme ise dorse denir. halkımız sanırım bu ikisinin toplamına tir demektedir. sadece çekiciye kamyon. sadece dorseye ise kutu, kasa, römok vs isimler vermektedir.
Silobas Dorse (Treyler) toz çimento, un, tahıl malzemeleri, kalsit, silis kumu ve benzeri ürünleri taşıma amaçlı kullanılmaktadır. Ana yapısı mukavemeti yüksek çelikten özel toz altı kaynak makineleri kullanılarak imal edilir. Şasi, çerçeve ve omurgalar zor arazi şartlarında çalışmak ve ağır yüklemeler için uygundur.
Aracın önden ve arkadan (dorse) plakalı fotoğrafları ve üstten çekilmiş yük fotoğrafı sisteme kayıt edilir. İstenildiği zamanda bu fotoğraflar raporlanabilir.
Lowbed taşımacılığı, büyük ve ağır nesneleri alçak yükleyici kullanarak taşımanın bir yoludur. Kullanılan römork, "normal" bir yarı römorktan çok daha alçak bir şasi üzerine monte edilmiş iki veya daha fazla dingil üzerine konumlandırılır. Böylece daha yüksek nesnelerin taşınmasına izin verir.
Dorse: Kısaca araçların arka bölümündeki kasalara dorse denir. Aynı zamanda Treyler olarak da bilinen dorseler, Türkiye'de daha çok bu isim üzerinden ifade edilir. Damper: Genel olarak şantiyelere dökme malzemeler taşıyabilmek için, özel olarak tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir.
Dorse park ayakları, kısa orta ve uzun olarak üç çeşittir. Kısa 60cm, orta 75cm, uzun 85cm boyutlarındadır. Dorse park ayakları, 25 ila 50 ton ağırlıkları kaldırma kapasitelerine sahiptir.
Çekici kamyon şasileri üzerinde, aracın boyuna monte edilmiş ve yarı römorkların king pin adı verilen bağlantı elemanını içine güvenli bir şekilde kilitleyecek halde tasarlanmış olan parçasına pleyt denilir.
Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir. Uluslararası ya da yurt içi lojistik hizmetlerinde sıklıkla kullanılan kamyon, kamyonet ya da tırların yük kapasitesine uygun olarak yükleme yapılması, aracın ve yüklerin güvenliği için oldukça önemli bir detaydır.
Tırın motor hacmine, toplam yük miktarına ve tırın yol boyunca ortalama hızına bağlı olarak yakıt tüketimleri de değişiklik göstermektedir. Ancak 15 ile 20 ton arasında bir ağırlığa sahip olan tırlarda genellikle yakıt tüketimi 100 kilometrede 32 litre civarındadır.
Conversation. Çekiciden çekiciye değişir ama bir tır ortalama olarak 100km de 30 litre yaksa, mazot bugün 23 lira oldu galiba. 100 km de 30*23=690 TL Antalya'dan yola çıkan bir tır, İstanbul'a gelmek için yaklaşık 5.000 TL mazot yakar.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
1 tır kaç ton yük alır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ülkemizde bir tırın en fazla yük taşıma kapasitesi 24 tondur. Ancak mega tırlarda 26 tona kadar yükleme yapılabilir. Tırlar genellikle açık ve tenteli olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri