Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Kara üzüm, Macır üzümü, kokulu üzüm, çilek üzümü, favli olarak da anılır yöre yöre.
trabzon'daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon'un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.
Karadeniz'in meşhur yemekleri arsında neredeyse ilk sırayı alan kuymak herkes tarafından en iyi bilinen Karadeniz yemeği. Ancak yine de orjinaline uygun olarak bu yemeği yapmak oldukça zor. İyi bir kuymak yemeği yemek için Karadeniz gezisinde mutlaka yöresinde bu lezzeti tadın. Herkes lahana çorbasını çok sevmez.
Kahvaltısında Karadeniz yöresine ait peynirler, Trabzon peyniri, tereyağı, mısır unlu kuymak ve Karadeniz'den gelen doğal yumurtalarla yapılan omletler yer alıyor. Balından kaymağına, peynir çeşitlerinden yumurtasına, kavurmasından muhlamasına kadar aradığınız pek çok Karadeniz lezzetini burada bulmanız mümkün.
Trabzon denince hemen akla gelen ve şehrin en sembol yeri belki de Sümela Manastırı. Trabzon Maçka'da yer alan ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı'nın inşa tarihi 365-395 yıllarına kadar uzanıyor.
Hem doğal güzellikleri hem de 4000 yıllık tarihi hazineleriyle çok zengin bir şehir olan Trabzon, keşfedilmesi gereken pek çok büyüleyici hazineye sahip. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük 2. şehri olan Trabzon, aynı zamanda Türkiye'nin en popüler yayla turizmi merkezlerinden biri.
Kaç Günde Gezilir; Trabzon'u ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Trabzon'u yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olacaktır.
Trabzon'da yer alan doğal güzellikler arasında Uzungöl, Haldizen Yaylası, Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü, Hıdırnebi Yaylası ve Değirmendere bulunmaktadır.
trabzonluların büyük çoğunluğu kıpçak kökenlidir. 1461 öncesi rum olduğu var sayılan nüfusun bile büyük kısmı %52.7'si manastır kayıtlarına göre yine kıpçak kökenlidir. ayrıca osmanlı kayıtlarında yine fatih döneminde trabzon'da 20.000 çepni çadırı olduğu geçer. en az 5 kişilik bir ailede bu 100 bin yapar.
Önce şunu bilmek gerekiyor "Lazlar Türk mü, değil mi?" Lazlar Türk değil Kafkasya kökenli bir halktır. Genel görüş Gürcü kökenli olduklarıdır. Karadeniz'de nüfusları en fazla 200 bin en az 80 bindir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka'da yaygın olarak yaşarlar.
İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu'dan sonra M.Ö. 7. Yüzyılda Karadeniz'e de gelerek kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. Trabzon da, merkezi Sinop olan bu kolonilerin arasında sayılmaktadır ve birçok araştırmacı, kentin ilk kuruluşu olarak bu dönemi göstermektedir.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri