Cennet hurması potasyum açısından zengindir. İçeriğinde bulunan potasyumun damar genişletici özelliği vardır. Bu sayede kan basıncını düzenlemeye yardımcı olurken damar sağlığını da destekler. Eğer düşük tansiyon sahibiyseniz bu meyveyi tüketirken tüketim miktarında aşırıya kaçmayınız.
Antioksidan bakımından zengin cennet hurması tüketmek bu hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır. Diğer flavonoidler ve antioksidanlarla birlikte tannik ve gallik asitler; yüksek tansiyon, inflamasyon ve yüksek kolesterole karşı koyar.
Tansiyonu dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alır. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini düşürür.
Uzmanlar, fazla cennet hurmasının karaciğer yağlanmasına, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
Trabzon hurması hazımsızlık sorununa iyi gelen bir besindir. Ancak tüketiminde aşırıya kaçınıldığında bu sağlıklı besin kabızlık problemine yol açabilir. Bunun yanı sıra mide asitleri ile etkileşime girebilir. Bu etkileşim sonucunda mide sorunları meydana gelebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bununla alakalı olarak da çok fazla tüketilmemesi gerekir." dedi. Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Cennet hurması ağırlıklı olarak sağlık açısından faydalarıyla bilinen bir meyve olmasıyla birlikte aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlarının yanı sıra bağırsaklarda birtakım komplikasyonlara neden olabilir.
Trabzon (cennet) hurmasının zararları
Bu nedenle cennet hurmasını da tıpkı diğer her şey gibi ölçülü yemek gerekiyor. Ülser, gastrit, reflü gibi mide sorunları yaşayanların ve şeker hastalarının da doktorlarına danışmadan Trabzon hurması yememesi gerekiyor.
Karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastalığı olan bireylerin 1 orta boy cennet hurmasının yarısının bir ara öğünde tüketmelidirler. Yüksek karbonhidrat içeriğine bağlı fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir.
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Tansiyonu Dengeler
Yapılan bazı çalışmalar, Trabzon hurmasının içindeki tannik asit ve gallik asitin kalp hastalığı için önemli bir risk olan yüksek tansiyonu düşürmede etkili olabileceğini göstermiştir. Cennet hurması, kan damarlarını genişleten ve aynı zamanda kan basıncını düşüren başka organik bileşenler de içerir.
Hurma kalp kasının çalışmasını düzenler, sinir sisteminin çalışmasına olumlu etki yapar ve diğer önemli maddelerin asimilasyonunu kolaylaştırır. Hurma aynı zamanda anemi ve bağırsak koliklerinde de faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği olduğundan mide-bağırsak ve böbrek hastalıklarında hurma tüketilmesi önerilmez.
Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğiyle enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olabilir. Hurmada yağ ve kolesterol bulunmaz. İçerdiği çinko, potasyum, kalsiyun, fosfor ve magnezyum gibi mineraller insülin üretimi ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Hurma çekirdeği antioksidan açısından oldukça zengindir. Hurma çekirdeğinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de ciltteki hasarlara karşı koruyucu bir etki bırakır. İçeriğinde bulunan antioksidan sayesinde hurma çekirdeği cildi de onarır.
Kalp Sağlığı
Hurma, içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir. Düzenli hurma tüketmek, kalp sağlığı için gerekli elektrolikit olan potasyumu karşılayabilir. Potasyum ayrıca, kalp krizi riskine karşı da fayda sağlayabilir ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutabilir.
Hurmanın Zararları
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir. Hem meyve salatalarına hem de yeşil salatalara eşsiz bir lezzet kazandırır. Tatlı cennet hurmalarını tatlılarda da kullanabilirsiniz.
Reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da kullanılan Trabzon hurması, idrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar.
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağında problem olanların tüketmesi faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Reflüsü olanlar için düşük asitli meyvelerden biri de Trabzon hurmasıdır. Halk arasında Akdeniz Hurması ya da Cennet Hurması olarak da bilinen bu meyve, 6,2 pH değerine sahip olup alkali meyve sınıfında yer alır. Trabzon hurması, yüksek lif içeriği ile reflü şikâyetlerini yatıştırabilir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Kış meyvesi olan Trabzon hurması kış aylarının başlangıcı kasım ve aralık aylarında yenebilir.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri