Bu geleneksel Türk yemeği, mıhlama ya da muhlama olarak da bilinir, iri öğütülmüş mısır unu ile (çoğu zaman) Trabzon veya kaşar gibi yaşlandırılmış yerel peynirleri birleştirir. Rendelenmiş peynir, sıcak mısır ununa karıştırılır ve daha sonra tabak tipik olarak tereyağı veya kaymak ile zenginleştirilir.
Karadenizde mısır unu, o mısır ununu kavuracak mukavvi bir yağ ve protein olarak da tuzsuz peynir kullanılarak yapılan tava yemeğine Trabzon ve çevresinde Kuymak, Rize'den ötesinde de Mıhlama denir.
Trabzon'un orta kesimlerinde, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof'ta ve Artvin'in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon'un batısında yağlaş (yağlı aş); Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin sahilinde muhlama; Çorum'da ise çökelekle yapılarak sündürüldüğü için sündürme denir.
Bakır ya da teflon tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını koyup eritelim. 4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım.
Sadece 2 kişi için kuymak hazırlayacaksanız 2 kişilik kuymak tarifi için malzemeler; 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı, 1 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 1/2 su bardağı su, 1/2 kase kolot peyniri, 1/4 çay bardağı kaynar su, 1 tatlı kaşığı tuz olmalı.
İlgili 25 soru bulundu
Muhlama ise Rize ve Artvin bölgesindeki bu yöresel yemeğe has bir isim olarak kullanılır.
İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir. En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir. Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
Kuymak (Türkiye)
Rendelenmiş peynir, sıcak mısır ununa karıştırılır ve daha sonra tabak tipik olarak tereyağı veya kaymak ile zenginleştirilir. Kuymak, çoğunlukla kahvaltıda tüketilir ve Karadeniz'i çevreleyen bölgeye özgüdür. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Kuymakta kullanılan miktar oldukça fazla olduğundan tüketilme sıklığına ve bir porsiyondaki miktara özellikle yaşlıların, kalp ve damar hastalığı bulunanların dikkat etmesi gerekmektedir.
Trabzon'un yaklaşık 52 km doğusunda olan ilçenin, doğusunda Rize ili, batısında Sürmene ilçesi, güneyinde Hayrat ve Dernekpazarı ilçeleri, kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
Karadeniz Kuymak Paketi - 189.81 TL + KDV.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Kuymak içeriğinde bulunan peynir çeşitleri ve tereyağı ile birlikte bolca kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda bir takım B vitaminlerini içermektedir. Mısır ununun da birçok faydası bulunmaktadır. Fakat çok fazla tüketilmemesi içerdiği kalori miktarından dolayı önerilmektedir.
Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
Rize ve bölgesinde Muhlama, Trabzon tarafında ise Kuymak olarak bilinen o eşsiz lezzet ise her gün yenilse bıkılmayacak kadar güzeldir. Her yöre farklı tarzda yapar muhlamayı. Kimisi, peynirini bol koyar, kimisi mısır ununu fazla ekler.
Dil peyniri ile kuymak yapılır mı? Mıhlama çeçil peyniri ile de yapılır. Telli peynir ile mıhlama yapıldığı gibi dil peyniri ile mıhlama yapılabilir. Mahalli peynirlere ulaşmak mümkün olmadığında kuymak için kullanılan peynirin adı çeçil (telli) ve dil peyniridir.
Kuymağın diğer adı 7 harfli olan "Mıhlama" kelimesidir.
Kuymak, gerek kahvaltıda gerek ara öğünlerde yenebilen bir yemek olarak biliniyor. Karadeniz'e özel kolot peyniri ve tel peyniri dışında kuymak kaşar ile de yapılabilmekte.
Muhlama, bir Rize yemeğidir. Kuymak ve muhlama birbiri ile oldukça fazla karıştırılır fakat ikisi birbirinden farklıdır. Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
Muhlama için kullanılan peynir kuymak peyniri diye de bilinen Trabzon kolot peyniri, fakat elimizde yoksa dil peyniri, yağlı çeçil peyniri, hatta kaşar bile kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri