Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
Karadeniz'de hamsinin kültürel bir önemi vardır. Ayrıca dünyada ilk kez adına türkü yazılan balık türüdür. Kıymalı ve peynirlisi yapılan ünlü Trabzon Pidesi özellikle kış aylarında hafta sonu kahvaltılarının değişmeyen yiyeceği arasındadır.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Tonya Tereyağı Trabzon Tonya Tereyağı Tonya tereyağı, 1887 tarihli Trabzon Vilayeti Salnamesi'nde geçmekte olup, övülmüştür, bu nedenle Tonya ilçesi tereyağının memleketi sayılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Trabzon'da yer alan doğal güzellikler arasında Uzungöl, Haldizen Yaylası, Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü, Hıdırnebi Yaylası ve Değirmendere bulunmaktadır.
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir.
Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
Trabzon'a has "Trabzon İşi" adıyla dünyaca ünlü hasır bilezik ve telkari usulü ile el yapımı gümüş ve altın işleme, dokuma eşyaları görmelisiniz. Altıncılar ve gümüşcüler çarşısını mutlaka gezmelisiniz.
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Organik olarak fındık, çay ve bal üretimi yapılmaktadır. Henüz çok yaygınlaşmayan organik tarımda üretim miktarları ilimizde Fındıkta 1506 ha., çayda 17,3 ha. alanda, bal üretiminde ise 300 kovan düzeyindedir. Trabzon ılıman iklim özelliği bakımından bir çok meyve türünün yetiştirilmesine uygundur.
İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu'dan sonra M.Ö. 7. Yüzyılda Karadeniz'e de gelerek kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. Trabzon da, merkezi Sinop olan bu kolonilerin arasında sayılmaktadır ve birçok araştırmacı, kentin ilk kuruluşu olarak bu dönemi göstermektedir.
Yunan mitolojisinde Lycaon'un oğlu Trapezeus'un Arkadya'daki adaşına ismini verdiği bilindiğinden, Karadenizdeki Trabzon'un da bu mitolojik kahramandan adını aldığı ve kent adının Yunan toponomi geleneğinden kaynaklandığı düşünülmektedir..
Çay : Bölgede çay tarımına 1930'lu yıllarda başlandı. Dikildikten beş yıl sonra ve yılda 3 kez ürün verebilen çay bitkisi asırlık bir bitkidir. Özellikle Trabzon'un doğusundaki ilçelerde çay tarımı yapılmaktadır.
Trabzon ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfûsun % 75'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla geçinir. Tarım: Trabzon ilinin iklim şartları sanâyi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla berâber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar.
Kesinlikle evet. Karadeniz'in kenarındaki konumu, yemyeşil doğası ve muhteşem iklimi sayesinde, Trabzon yerleşmek için popüler bir konum.
Trabzon geleneksel el sanatları açısında önemli bir konuma sahip olup, el yapımı hediyelik eşyalar bulmak mümkündür. Osmanlı döneminde bakır madenlerine sahip olan Trabzon'da bu madenden elde edilen; kazanlar, taslar, tavalar, tencereler gibi çeşitli el sanatları ürünlerini ilimizde bulmak mümkündür.
Hem doğal güzellikleri hem de 4000 yıllık tarihi hazineleriyle çok zengin bir şehir olan Trabzon, keşfedilmesi gereken pek çok büyüleyici hazineye sahip. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük 2. şehri olan Trabzon, aynı zamanda Türkiye'nin en popüler yayla turizmi merkezlerinden biri.
Trabzon yöresel yemekleri; kuymak, Laz böreği, turşu kavurma, Akçaabat köfte, Hamsiköy sütlacı, Vakfıkebir ekmeği, hamsili yemekler, hamsi çorbası, karalahana sarması ve çorbası, Karadeniz pidesi, palamut dolması, kefal ekşilisi, Trabzon çayı, Kalkanoğlu pilavı ve çok daha fazlasından oluşur.
Trabzon isminin, Tirab/ar'm Ülkesi "manasına gelen “Trab” ve "Zon” isimlerinden kaynaklandığını ortaya koyan bilgiler hiç de az değildir. Söz konusu “Trab” Orta Asyalı Türk boyunun adıdır. Zon ise bir yer ekidir. Türk boyu, mekanlaştıktan sonra bu yeni mekanın adı “Trabzon” olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri