Trafik Cezası Erken Ödeme Nereye Yapılır? Trafik cezası erken ödemelerini e-Devlet üzerinden, GİB web adresinden, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden yapabilir, hepsinde erken ödemelerde indirimden yararlanabilirsin.
Not: Beyanla Trafik Cezası Ödeme Nedir? Trafik cezası ödemesini online olarak E-Devlet üzerinden interaktif vergi dairesi ile beyan doğrultusunda yapılan ödemeye “beyanla trafik para cezası ödeme” denilmektedir.
Bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkün. Ödeme işlemlerini ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içinde yapmanız durumunda %25'lik indirimden faydalanabilirsiniz.
Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin.
İlgili 25 soru bulundu
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler. Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezası tebliğ edildiği günden 15 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 25 indirim yapılır. Ceza tutarına göre indirim miktarı da değişir. 951 TL'nin yüzde 25 indirimli hali 713,25 TL olur.
Trafik Para Cezası (TPC) ödemelerini İşCep veya İnternet Şubesi'nden yapabilirsiniz. Plakadan ceza sorgulama yaparak trafik para cezanızı öğrenebilir, kredi kartıyla ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Trafik Para Cezası Ödeme işlemine aşağıdaki adımları takip ederek ulaşabilir, ödemenizi tamamlayabilirsiniz.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödeme işlemi anlaşmalı bankaların internet bankacılığı ile online olarak ödenebilmektedir. Online trafik cezası ödemek için Akbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, Ziraat bankası, İş bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Vakıflar Bankası kullanılabilmektedir.
Trafik cezası ödeme alanına giderek plakadan trafik cezası sorgulayabilir ve hesabınız ya da kredi kartınız ile ödeme yapmanız mümkündür. Bu bankalar sırasıyla Akbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası olarak sıralanabilir.
e-Devlete girdikten sonra, "trafik para cezası sorgulama ve ödeme" sayfasına giderek sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında sizden istenen bilgileri girerek yükümlü olduğunuz trafik cezasını sorgulayabilir ve devamında ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
“Trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsan bu ödemeleri yapabileceğin pek çok kanal bulunuyor. Bu kanallar PTT şubeleri, vergi dairesi, banka şubeleri ve ilgili online platformlar olarak sıralanıyor. Online trafik cezası ödeme yerleri dışında aracı kurumlarda da nakit ödeme işlemleri gerçekleştirebiliyor.
Peşin ödeyene yüzde 25 indirim
Yasa, trafik cezaları da dahil idari para cezalarında peşin ödemelerde bir imkan daha sunuyor. Eğer borç 30 Haziran'a kadar peşin ödenirse, para cezasının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
2023 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'dir. 436'nin %25'i 109 TL'dir. 436 – 109 = 327 TL olarak ödemenizi yapabilirsiniz. Yani ceza kesilen tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız 436 TL yerine 327 TL ödersiniz.
Henüz tebliğ edilmemiş cezalar %25 indirimli ödenebilir. Tebliğ edilen cezalar ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse ceza %25 indirimli şekilde ödenir.
İnternetten trafik ceza ödemesi, PTT'den ceza ödemesi, banka şubesinden hatta vergi dairesinden de ceza ödemesi yapılabiliyor. Önemli bir not olarak belirtmek gerekir ki; bankamatikten trafik cezası ödemesi yapılmıyor.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin. Eğer trafik cezasına ilişkin son ödeme tarihi gibi ayrıntılara erişmek istiyorsan TCP AYRINTI yazarak mesaj atabilirsin.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz. Ancak işlemleriniz için şubeye gitmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz trafik cezanızı ödemek için internetten trafik cezası ödeme yollarına başvurabilirsiniz.
Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 37. Maddesi erken ödeme cezasının yasal dayanağını oluşturmaktadır. Erken ödeme başlıklı bu maddeye göre: (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir.
Artış oranıyla birlikte 2022 yılında 427 TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası 2023 yılında 951 TL olacak. Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası da 951 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri