Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Kaza Kusur Oranı Sorgulama Nereden Yapılır? Kaza sonucu karara bağlanan kusur oranlarını SBM internet sitesinden öğrenebilirsin. Kazada kusur oranı öğrenme için SBM web sitesinde yer alan "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " bölümünden kusur oranlarını sorgulayabilirsin.
Trafik kazaları sonrasında belirli adımların gerçekleştirilmesi ile hesaplanan kusur oranını öğrenmek için sorgulama işlemi yapılabilir. Trafik kazasına ilişkin kusur oranlarını öğrenmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) web sitesini kullanabilir, kazaya ait kusur oranınızı öğrenebilirsiniz.
Trafik kazalarında %0 kusur, %100 haklı olunması anlamına gelmektedir. Bu durumda karşı taraf %100 kusurlu olarak sayılmaktadır. Tamamen kusurlu olan karşı tarafın sigorta poliçesinin teminatları dahilinde kazanın tüm masraflarını karşılaması gerekmektedir. %0 kusurlu taraf ise herhangi bir masrafla karşılaşmamaktadır.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Nitekim hız ile ilgili 52 1a kusur oranı asli kusur değildir. Trafik kazalarında hız tali kusurdur.
Trafik Kazasında Yüzde 50 Kusur
Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Genellikle arkadan çarpmanın kusur oranı %100 kabul edilir. Böyle bir durumda karşı tarafın trafik sigortası hasarı karşılamaz. Yani tamamen kusurlu olan taraf, araçta meydana gelen hasarı ve kazadan dolayı oluşan bedensel hasarı kendi bütçesinden ödemek zorundadır.
Kazada %75 oranında kusursuz olduğu, kazanın 8 de 2 olarak da kusurlu olduğu anlamındadır.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Trafik Kazası Polis Raporu Kaç Günde Çıkar? Eğer kaza sonrası taraflar anlaşmaya varamazsa polis çağrılarak tutanak tutulması gerekir. Tutanak komisyon tarafından incelendikten sonra hasar oranı üç iş günü içinde açıklanacaktır.
Herkes karşı tarafın hasarını, kusur oranına göre karşılıyor. Mesela bir kaza anında taraflardan biri %40, diğeri %60 oranında kusurluysa, her iki taraf kusuru oranında karşı tarafın hasarını ödüyor. Kişiler kusurları sonucu oluşan kendi hasarlarını kendileri karşılıyor.
Bunlar arasında hastane masrafları, tedavi giderleri, sürekli sakatlık tazminatı ve ölüm halinde defin masrafları yer alır. Bu durumda trafik sigortası, kazada zarar gören kişinin hastane ve tedavi masraflarını karşılar.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Trafik kazasında 50 kusurlu olmak ya da %100 kusurlu olmanız halinde zararın karşılanması için hak talep etmeniz mümkün olmayabilir. Trafik kazalarında kusur durumunun tespiti için mahkeme yoluna başvurabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibariyle araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Maddi hasarlı trafik tespit tutanaklarının geçerlilik süresi tazminat davası konusunda 2 yıla kadardır. Bu süre kazanın sebep olduğu hasarların karşılanması için kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıldır. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren ise 10 yıl olarak belirtilir.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Eğer sigorta şirketinden veya taraflardan birinden karara itiraz gelmezse belirlenen oranlar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır. Sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar için yasal süre 5 gündür.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri