Bebeklerinize çok rahatlıkla içirebilirsiniz. Bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Bebeklerin gazı gider, rahatlar ve büyümesi de kolaylaşır."
Eğer zeytinyağını sade bir şekilde tüketemiyorsanız portakal suyunun ya da limonlu suyun içine ekleyip tüketebilirsiniz. Böylelikle zeytinyağının tadını yoğun bir şekilde almazsınız. Ayrıca zeytinyağını sütün içine de ilave edip tüketebilirsiniz.
Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının ya da bebek mamalarının içerisine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın, bebeklerde gaz problemine iyi geldiğini söylüyor. Bebeğe zeytinyağı içirmek gaz sorunun giderilmesini, bebeğin rahatlamasını ve büyümesini kolaylaştırmayı sağlıyor.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Sancı çeken bebeklerin sırtına veya karnına zeytinyağı ile masaj yapmak ya da ılık bez koymak da bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracaktır. Bebeği hafif hareketlerle sallamak ve kucakta gezdirmek de rahatlamasını ve gaz çıkarmasını sağlamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Gaz problemi çok fazla yaşanıyorsa çiğ sebze – meyve tüketilmemeli, pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketilmelidir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır.
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Zeytinyağındaki vitamin ve minerallerle limonun içindeki C vitamininin birleşimi daha sağlıklı bir vücut ve cilt için değerli ve önemli diyebiliriz. Zeytinyağı ve limon karışımı karaciğeri rahatlatırken, gözaltı torbalarından ise kurtaracak. Karaciğer ve derideki toksinleri atmaya yardımcı olacak.
Mamanın sindirimi zor olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Bebeklerde kabızlık çözümü için, masaj yapmak etkili olabilmektedir. Basit hareketlerden oluşan bebek masajı, bebeğin karın bölgesine, nazik hareketler yapılarak uygulanmalıdır.
Bebekler için en uygun yağ, sızma zeytinyağı
Bebekler için en uygun olan yağ; asitliği 0.3-0.5 arasında değişen sızma zeytinyağı olmaktadır.
Örneğin sütün içine meyve karıştırmak bir yöntem olabilir. Ayrıca çocuklar bisküvi ve mısır gevreği ile süte bayılırlar. Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Vakumlama yöntemiyle etinizi derin dondurucuda tazeliğini yitirmeden saklayabilirsiniz.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Bebek yenidoğan kabızlığı yaşıyorsa, sadece anne sütü ile besleniyorsa bebeğe günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz. Kakası sert ise mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendi beslenmenizi düzenlemelisiniz.
Bugünlerde annelerin en çok sorduğu “Bebek cildine zeytinyağı sürülür mü ? Bebek masajında zeytinyağı kullanmanın faydaları neledir ?” sorusu. Buna net ve kısa bir cevap vermemiz 'Evet bebek masajında saf, hakiki zeytinyağı kullanılır.
İlk altı ay boyunca bebeklerin anne sütünden başka bir şey tüketmesi doğru değil. Bebeğiniz altıncı ayını doldurduysa bir çay kaşığı halis zeytinyağı içirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bebeklerinize hazırladığınız sebze yemeklerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Kalp Sağlığı için: Oleik Asit
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Geleneklerimize göre bebek doğduktan sonra ziyarete gelenlere lohusa şerbeti ikram edilir. Çeşitli baharatlar ve şeker içeren lohusa şerbetinin yeni doğum yapmış anneye yararlı olduğu ve bebeğin daha rahat süt emmesini sağladığı düşünülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri