Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Ödenecek olan trafik sigortası cezası gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.
Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir? Trafik sigortasının belli bir yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıldır. 1 yıl dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. " Trafik Sigortası Yenileme " başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere bir gün bile poliçesiz trafiğe çıkmak yasaktır.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Fakat sigorta şirketleri, kendi çalışma prensipleriyle bir sınır belirleyebilir. Örneğin poliçenizi 1 ay önce yenilemek istediğinizde her sigorta şirketinden teklif alamayabilirsiniz. Bazı şirketler ise 15 günden önce size teklif vermez. Bu nedenle poliçenizi, bitiş tarihinden en geç 1 hafta önce yenilemelisiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Ceza miktarında, cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı yaşanır. Yani 1 ay gecikme durumunda %5, 2 ay gecikmede %10 oranında artar; ancak en fazla %50'ye ulaşabilir. 2023 için bu faiz oranlarını sayısal olarak belirtelim.
Günlük araç sigorta ile aracınızın yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz. Araç sigortası fiyatları günlük olarak hesaplanabilmektedir.
Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Ödenecek olan trafik sigortası cezası gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.
15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Trafik sigortası cezası 2021 yılında 144 TL olarak uygulanır. Yazılan ceza için araç sahiplerine 15 günlük yasal bir ödeme süresi tanınır. Eğer araç sahipleri bu süre zarfında kendilerine yazılan cezanın tamamını nakit olarak ödemek isterse %25 oranında indirim uygulanır ve ödenecek bedel 108 TL'ye iner.
Cevap: 10 günden az çalışanların sigortası içinde emeklilik primi ve genel sağlık sigortası primi de yoktur. Sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigorta yapılır. Kendileri isterlerse 30 gün üzerinden emeklilik ve genel sağlık sigortası için prim ödeyebilirler.
Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.
Ayrıca satın aldığınız aracın trafik sigortası varsa ve bu süre dolmamış ise 15 gün için bu sigorta geçerli olur. Bu süre zarfında aracın herhangi bir kazaya karışma durumu olursa masraflar önceden yapılmış olan trafik sigortası tarafından karşılanır.
İkinci el araç alınması durumunda, aracın el değiştirdiği tarihten itibaren -herhangi bir işleme gerek kalmadan ve prim ödemek zorunda olmadan- 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalır.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunabilen kasko seçeneği tamamen sürücülerin isteğine bağlı olarak yaptırılır.
Gününden önce sigorta yenilemek sizleri zarara uğratmaz.
Yaşanmaz, çünkü; trafik sigortası yenilenirken gününden önce de yenilense poliçe başlangıç tarihi bir önceki poliçenin bitim tarihine gelecek şekilde sistem tarafından otomatik olarak günü ayarlanmaktadır.
Bilindiği üzere kısa vadeli trafik sigortası da trafik seyri boyunca yolculuğunuzu güvene alan bir sigorta türüdür. Bir yıl boyunca devam eder ve poliçenizde yer alan maddelere göre kaza durumunda zararlarınızı karşılar.
Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanıyor. Bu suretle bulunacak tutar, cezanın iki katına kadar çıkabiliyor. 16 Temmuz 2004 tarihinden öncesine ait trafik cezaları yapılandırılırken, anaparanın üç katına çıkmış tutar esas alınacak.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Sigortasız Araç Kullanma Cezası
2023 yılı için araç sigortasızlık cezası 436 TL olarak geçiyor. Cezaya tabi tutulduktan sonra 15 gün içerisinde cezayı ödemen durumunda %25 indirim uygulanıyor. Böylece ceza 327 TL'ye düşüyor.
C.5.
Sigortalı ve/veya sigorta ettirenin ölümü halinde, sigortanın hükmü devam eder ve sözleşmeden doğan bütün haklar ve/veya borçlar mirasçılarına geçer. Bu durumda, sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu onbeş gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri