Yol öfkesi, tanımı gereği, başka bir motorlu taşıt üzerindeki bir sürücünün saldırgan veya öfkeli davranışlara sahip olmasıdır. Yol öfkesi çok kolay bir şekilde tartışmalara, saldırılara ve kazalara yol açabilir, bu da yaralanmalara ve hatta bazen ölümlere neden olabilir.
Sürücüler değerlendirmeye alnır ve bazı psikolojik testler uygulanır. Bu testler sürücünün kişinin refleksi, stres anında verdiği tepkileri ve frene basma hızı gibi davranışları ölçer. Bu uygulamalarla birlikte trafikte tehlike yaratabilecek sürücüler belirlenerek trafik güvenliği daha üst düzeye çıkarılabilir.
Öncelikle “tahrik eden” kişi siz olmamaya çalışının. Dönmeden önce sinyal vermek, kornaya gereksiz basmamak gibi temel kurallara uyun. Yoğun trafikte sürekli başkalarının önüne geçmeye çalışmayın. Arkanızdan hızla gelen biri varsa, onu kendi hızınıza düşürmeye zorlamak yerine sağ şeride geçip yol verin.
Öfke Nedir? Engellenme, saldırıya uğrama, tehdit edilme gibi durumlarda hissedilen ve genellikle neden olan kişiye ya da şeye yönelik saldırgan davranışlarla sonuçlanabilen yoğun duygusal tepki… Yaşamda kalmak için kaçma davranışının karşıtı olarak mücadele gerektiren durumlarda harekete geçirici bir güç…
İnsan vücudunda salgılanan bazı hormonlar ruh hali üzerinde etki gösterir. Örneğin mutluluk hormonu seretonin yeterli düzeyde salgılanmadığında duyguları kontrol altına almak zorlaşır ve öfkeye neden olabilir. Bu nedenle hormonların dengesini bozan fiziksel rahatsızlıklar da öfke problemi sorununa katkıda bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
Dışarıya yansıtılmayan birikmiş öfke, özellikle kalple ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Öfkelenmek; kalp atış hızını artırır ve kalp ritminin düzensizleşmesine neden olur. Aynı zamanda, ilerleyen dönemlerde damarlarda tıkanma ya da daralma ve buna bağlı olarak kalp krizi görülebilir.
Öfkenin ifade edilmesi bir volkanın patlamasını andırır. Öfkenin dışa yöneltilmesi, öfkenin kontrolsüz bir biçimde dışarıya salıverilmesidir. Öfkenin kontrol edilmesi: Öfke kontrol edilmesi en zor duygulardan biridir.
ÖFKE NE DEĞİLDİR? Psikolog Beydağı, öfkenin bir problem çözme aracı olmadığını vurgulayarak, “Öfke, bir kendini ifade etme biçimi, başkalarını suçlama biçimi, bir intikam alma yolu değildir, şiddet göstermek veya suç işlemek için bir mazeret ve kontrol etme yolu değildir.
Öfkenin doğrudan gözlenebilen ifade biçimleri; tokat atma, tekme atma, yüksek sesle konuşma, küfür etme, aşırı eleştirel olma, hata arama, tartışmacı ve saldırgan bir tavır içinde olma, suçlama, alay etme, öfke nöbetleri geçirme gibi açıkça kişinin başkalarını incitmeyi ya da çevreye zarar vermeyi istediğini gösteren ...
Bireyin öfkeliyken saldırgan davranışlar sergilemesi, öfke nedeniyle çevresiyle anlaşamaması, çoğu zaman kızgın hissetmesi, kin beslemesi ve intikam almayı düşünmesi öfke kontrol bozukluğunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Trafikte yaşanan öfke duygusu, güvenli sürücülük yeteneklerini olumsuz yönde etkilemek- te, tehlikeli davranışlara ve kural ihlallerine yol açabilmektedir.
Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.
Öfkeyi kontrol etmenin amacı, insanın bu duygusunun saldırgan davranışlara dönüştürmeden, kendisine ve çevresine zarar vermeden, doğru olarak ifade etme becerisini kazanabilmesidir. Öfke, saldırgan davranışlara dönüşüp travmatik olmadan engellenmelidir.
Sıklıkla öfkenin kaynağı kişi tarafından kolaylıkla tanımlanamaz ve deneyimlenen öfke durumla orantılı bulunmaz ya da algılanan tetikleyiciye karşı aşırı tepki olarak görülür. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerde, sıklıkla bu çeşit bir öfke gözlenir.
Beynin her iki tarafında bulunan amigdala; kişinin öfke, şiddet, endişe, kaygı ya da korku gibi ani duyusal algılarını yönetir.
Sinirli bir insan her şeye sinirli davranır, eşyayı, kimseyi tanımama (agnozi) gibi kendisine de zarar verir. Önüne çıkan her şeye kötü davranır, siniri çıkmadan da asla sakinleşemez. Öfkede ise kişi, öfke duyulana karşı 'garez-kin-nefret' gibi kötü davranış sergilerken, aynı anda bir başka şeye de sevgi gösterebilir.
Öfke sıklıkla ikincil bir duygu olarak görülür. Öfkenin altında yatan birincil duygular sevilmeme, kırgınlık, hayal kırıklığı, suçluluk, değersizlik, önemsenmemedir.
Davranış – Öfkeli olduğumuzda sergilediğimiz davranışlardır. Öfke, çok hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanan bir duygudur. Diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişmelerle birlikte hissedilir. Eğer dinlemeyi biliyorsak, vücudumuz bize öfkeli olduğumuz konusunda bilgi verir.
Öfke nöbetleri genellikle iki ila 15 dakika sürer. 15 dakikadan uzun süren şiddetli öfke nöbetleri daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Çocuğunuzun uzun ve şiddetli patlamaları varsa, sağlık uzmanınızla konuşun.
Aşırı gergin ruh hali, kan basıncının artması, düzensiz nefes alıp verme, kalp atışlarında hızlanma, enerji hormonlarının adrenalin ve noradrenalin seviyelerinde yükselme gibi belirtiler, öfkenin fiziksel belirtileri olarak değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri