Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır.
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar. Otoparkın günlük ücreti ceza alan sürücüden alınır.
Trafik sigortası zorunludur. Genel adı zorunlu trafik sigortası olarak bilinmektedir. Araçlarına trafik sigortasını yaptırmayan sürücüler sadece trafikten men cezası almakla kalmazlar. Bunun yanında trafik sigortası olmayan araç, men cezası aldığı andan itibaren anlaşmalı bir otoparka çekilerek trafiğe çıkarılmaz.
Zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç trafikten men edilmişse bu durumda da trafik sigortası poliçesini yaptırdıktan sonra kalkar. Men cezasının genel olarak kalkması için verilen cezanın ödenmesi gerekir. Aracı otoparkta olan sürücüler ceza sonrasında otopark ücretini öder ve aracını alabilir.
Alkolmetre ile yapılan ölçüm sonrası yasal alkol sınırını geçen sürücülerin araçları trafikten çekilir. Ancak araç, sürücünün de belirlediği ve araç türü için geçerli sürücü belgesi olan bir başka sürücüye Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından teslim edilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Trafikten men edilen araçlar, il ve ilçe merkezlerinde trafik komisyonları tarafından belirlenmiş olan otoparklara kaldırılır. Söz konusu merkezlerde otopark olmaması durumunda araç, trafik kuruluşları tarafından belirlenmiş kamu park alanlarına çekilir.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Trafik ihlalinin Konusu
Cezası: 206 TL.
Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir ve sürücüye 951 TL tutarında trafik para cezası verilir.
Herhangi bir sebeple trafikten menedilen ve otoparklarda kaderine terkedilen araçlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemelerde bağlanan araçların sahipleri tarafından nasıl alınacağı, aracını geri alamasa da araç sahibinin kendisi aracını satabilmek için icra kurumuna müracaat edebileceği belirtiliyor.
Eğer aracının muayenesi yoksa men cezasının kalkabilmesi için aracın muayenesini yaptırman gerekir. Aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı için trafikten menedildiyse aracının trafik sigortasını yaptırmalısın. Men cezasını kaldırmanın bir diğer yolu, ilgili cezayı ve otopark ücretini ödemektir.
Trafikten çekme belgesine sahip olan araçların yeniden trafiğe çıkarılması durumunda mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler için motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku yapılmayacaktır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden araca, sürücüye, gerçek ve tüzel kişilere uygulanan trafik idari para cezalarının ve çeşitli nedenlerle trafikten men edilerek otoparklara çekilen araçların sorgulama işlemleri www.egm.gov.tr adresinden yapılabilmektedir.
Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir.
Adınıza yazılan trafik cezalarının e-Devlet üzerinden Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama alanından yapılabildiği gibi, ödeme işlemleri de e-devlet ğzerşnden Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanarak gerçekleştirilebilmektedir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Çekme belgeli araç hiçbir şekilde trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkması yasaklanan çekme belgeli araç trafik polisleri tarafından fark edildiğinde direkt olarak cezai işlemler uygulanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında araç sahibine ceza uygulanmaktadır.
Vergi dairesine giderken araç ruhsatının ve sökülmüş plakaların yanınızda olması gerekiyor. Bir sonraki aşamada araç üzerindeki tüm trafik cezalarını ödemeli ve varsa banka ipoteğini kaldırmalısınız. Şoförler ve Otomobilciler Odası'na müracaat ederek 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu edinmelisiniz.
Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenir. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabilir.
Trafikten men; trafik zabıtasınca veya yetkilendirilmiş memurlarca aracın çekilerek trafikten alıkonulması durumudur.
10) Trafikten men: Trafik zabıtası veya yetkililerce, ilgili mevzuatta belirtilen hallerde araçla ilgili belgelerin alınması ve aracın belirli bir yere çekilerek trafikten alıkonulmasını ifade eder.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri