Transformatörler aşırı ısınmaya özellikle yatkındır çünkü devreler arasında gerilim seviyelerini yükselttiklerinde veya azalttıklarında çekirdek ve sargılarda enerji gibi ısı da kaybolur. Bu ısı yalıtıma zarar verecek şekilde birikebilir ve transformatörün bozulmasına neden olabilir.
Transformatörün iç sargısı çekime yakın olduğundan, manyetik akı sızıntısının radyal değeri dış sargıdan daha yüksektir. Büyük transformatörlerde, yüksek manyetik sızıntı yoğunluğu nedeniyle, ortaya çıkan sokak kayıpları büyüktür, bazen yüzlerce kilowatt'a kadar, aşırı ısınmaya neden olur.
Transformatör çekirdeğinde histeriz ve girdap akımlarından dolayı oluşan enerji kayıplarına demir kayıpları, sargıda dirençten dolayı oluşan enerji kayıplarına bakır kayıpları denir. Oluşan enerji kayıpları ısı enerjisine dönüşerek transformatörün sıcaklığını arttırmaktadır.
Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Trafo Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır
Yapılan aylık gözle kontroller haricinde en az yılda bir kez periyodik olarak trafo bakımları yapılmalıdır. Trafo bakımında yapılan kontroller hem elektrik kalitenizde olası problemlerin hem de olası kazaların iş güvenliği açısından önüne geçebilmeyi hedeflemektedir.
Voltaj düşüklüğü: Akım trafosu arızalandığında, voltaj üzerinde düşüş görülebilir ve cihazların, ekipmanların çalışması bozulabilir. Aşırı gürültü: Akım trafosu arızalandığı zaman, gürültü çıkması veya vibrasyon hissetmek mümkün hale gelir.
Cevap: Trafo patlayınca kaç günde tamir olacağını söylemek için; patlamanın hasar verdiği bölgeyi ve hasarın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Ancak çoğu durumda en fazla 4 - 5 gün almaktadır.
Nüve kayıpları bütün çalışma, yüklerde sabittir. Bu kayıplar trafonun boş çalışma deneyi ile bulunur. Bu kayıplar trafoların boşta çalışmasında oluşan, akımın oluşturduğu bakır kayıplarının dikkate alınmadığı durumda elde edilmektedir.
Trafolar ince ve silisli saclardan oluşan kapalı bir manyetik gövdeye sahiptir. Bu manyetik gövdenin üzerine sarılan yalıtılmış iletken sargılardan meydana gelir. Trafolarda iki saygı vardır; birincil saygı ve ikincil sargıdır. Bu sargıların bir diğer adı primer ve sekonderdir.
Volt Amper doğru akım yada cos 0 olan alternatif akım için kullanılan güç birimidir.
Dönüştürme oranına göre primer sarım sayısı ve gerilimi sabit kabul edilirse sekonder sarım sayısı artırılırsa sekonder gerilimi artar ve sekonder akımı düşer. Sekonder sarım sayısı az olursa sekonder gerilimi düşer.
- 80 °C sıcaklık artışı ile Trafo Sargı Sıcaklık Ayarı: 110 °C'ye kadar trafo normal şartlarda çalışabilir, trafoyu aşırı ısınmadan korumak istiyorsanız cebri havalandırma aktivasyonunun birkaç derece altına ayarlayıp ayarlayabilirsiniz. bu sıcaklık arttıkça soğutma aşamaları.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Trafo Nasıl Korunur
Bunun için genellikle bir voltaj kontrol rölesi kullanılır. 2.- Akım: Transformatörün geri dönüşü olmayan iç hasarlarını önlemek için aşırı akım ve ani aşırı akım (kısa devre) tespit edilmelidir. Bunun için genellikle bir aşırı akım koruma rölesi kullanılır.
Alo 186 Elektrik Arızaları Ve UEDAŞ Personelinin İlgisizliği
Sorununuz devam ediyorsa detaylı adres bilgileriyle birlikte 186'yı aramanızı rica ederiz.
Aciliyet içeren istek ve önerileriniz için ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezimizi 7/24 arayabilirsiniz.
İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder. İşin gerçeği şu ki 21. yy da kullandığımız her cihazın içinde iri ya da ufak bir transformatör (veya varsa aynı görevi gören bir ekipman) bulunur.
Soğutma fanının veya pompa gürültüsünün aksine, bir trafonun yaydığı ses, güç frekansının sebep olduğu harmoniklerden kaynaklı tonal bir özelliktir. Genellikle trafodaki gürültünün temel kaynağının trafo çekirdeği olduğu kabul edilmektedir.
Eğer trafonun sekonder ucu topraklanmazsa, primer ve sekonder sargıları arasındaki kısa devrede primerdeki yüksek gerilim sekonder devresine bağlı olan tüm cihazları ve ölçü aletlerine zarar verir.
Trafo Bakımı ve Testleri
Trafolar elektrik enerjisinin çeşitli gerilim seviyelerine çevrilmesi için vazgeçilmez cihazlardır. Gerilim seviyesi yükseltilebilir veya indirilebilir. Bakımlar konusunda uzman ve deneyimli elektrik mühendisi kontrolünde yetkin personeller tarafından yapılır.
Yönetmelikte işletmede gerilim tesisleri işletme sorumluluğu yapabilecek kişiler; Trafo işletme sorumluluğunu üstlenecek mühendis EMO tarafından verilen “Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumlusu” belgesini almış veya elektrik elektronik mühendisi olması gerekmektedir.
Özellikle fabrika, enerji tesisleri, petrokimya, maden tesisleri gibi kritik tesislerde trafo bakımlarının aksatılmaması tesis için bir zorunluluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri