Trakya'nın tarihine baktığımızda, bölgede yerleşik ilk kavim olarak Trakların yaşadığı bilinmektedir. Traklar, Hint - Avrupa kökenli bir kavimdir. M.Ö. 4000 - 2000 yılları arasında Anadolu'dan gelen Traklar tas ve maden kültürünü Trakya'ya getirmişlerdir.
Tarihi. Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Traklar ve Makedonlar
M.Ö. 4,000 yıllarından itibaren doğu ve batı Trakya'yı Bulgaristan'ı ve Makedonya'yı kapsayan geniş bölgede Trak (Tur-Ok) halkı yaşıyordu.
Trakya, Trak kavmine ait olan bölge ya da ülke anlamına gelir. Yaklaşık 25 asırdır kullanılan bu sözcük Yunanca kökenlidir. Trakya Nerededir? Trakya, Marmara Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alır.
Trakya kelimesi Eski Yunanca trachea kelimesinden türemiştir ve "gırtlak, soluk borusu" anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle Trakya, "Boğazlar Ülkesi"dir. Ayrıca bölgede uzun yıllar etkinliğini koruyan Trak kavmi, bu ismin günümüze kadar gelebilmesinde etkilidir.
İlgili 26 soru bulundu
trakya'nın başkenti neresidir tekirdağ. trakya'nın başkenti neresidir edirne.
Asıl Gacallar, kuzeydoğu Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde yaşasalarda, 93 Harbi neticesinde Deliorman bölgesinden Doğu Trakya'ya Gacal göçleri olmuştur, dolayısıyla az da olsa Türkiye'nin Trakya bölgesinde de Asıl Gacal yerleşimleri bulunmaktadır ve toplam nüfuslarının 14 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.
birbirlerine hitap şekilleri de bir o kadar egzantirik. günlük hayatta muhatap oldukları kendilerinden yaşça büyük erkeklere meslek, fonksiyon, statü gözetmeksizin dayı yahut aga diye sesleniyorlar. kendi aralarındaki konuşmalarda adaş kelimesi çok yaygın.
Selanik (Yunanca: Θεσσαλονίκη Tessaloniki Yunanca telaffuz: [θesaloˈnici]), metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir.
Bölgenin adı olan Balkanlar sözü Türkçedir. Bir bölge adı olarak Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu'nca “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir.
I. Dünya Savaşı'nın galibi İtilaf Devletleri, Bulgaristan ile imzaladıkları Selanik Mütarekesi'nin ardından Batı Trakya'yı; Osmanlı Devleti ile imzaladıkları Mondros Mütarekesi'nin ardından Doğu Trakya'yı fiilen işgal altına aldılar.
Bu bağlamda mütarekenin ardından Ankara hükûmeti tarafından Trakya'yı teslim almakla görevlendirilen Refet Paşa'ya, aynı zamanda İstanbul'da Ankara hükûmetini temsil etme yetkisi verilmişti.19 Ekim 1922'de Gülnihal Vapuru'yla İstanbul'a gelen Refet Paşa coşkuyla karşılanmıştır.
Onlara yerli anlamında Gacal diyenlerse, Deliorman göçmeni Gacal, Tatar ve Yörük (Aralarında Pomaklar da olabilecektir.) göçmenlerdir. Türk Trakya'sının bu ikinci Gacalları, gerçekte Yörük ve Tatar Türkleridir. Trakya'da yaşayan bütün Gacalların konuştuğu dil Türkçedir.
Adını, Orta Asya'dan göç ederek bu topraklara yerleşen Traklardan alır. Trakya'nın Türkiye topraklarında kalan kısmı Marmara bölgesinin içindedir. Trakya bölgesi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini tamamıyla İstanbul'un ve Çanakkale'nin çok az bir bölümünü içine alır.
15 Ekim 1922'de yürürlüğe giren Mudanya Ateşkes Antlaşması ile Doğu Trakya, Yunan kuvvetleri tarafından boşaltıldı. 25 Kasım 1922'de Edirne Valiliğine tayin edilen Şakir Kesebir, Türk yönetimini yeniden kurdu ve aynı gün Türk birlikleri Edirne'ye girdi.
Kızan: Çocuk, genç... Pırkalamak: Kurcalamak, dürtmek...
Özellikle Trakya'da yaygın olarak kullanılan kopil kelimesi, farklı yörelerde göbel şeklinde de telaffuz edilir.
A.salak herif.. : salagın.
Gagauzlar, vaktiyle Bulgaristan, Romanya ve bugün Moldova denilen Üİkede yoğun olarak yaşamış, yaşamakta olan bir Türk kavilidir. Ana dilleri Türkçe'dir. Dince Doğu Ortodoks kilisesine bağlı Hıristiyanlardır.
Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir. Yunanistan'dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selânik civarından göç etmişlerdir. Girit ve diğer Ege Adaları'ndan göçenler kendilerini Muhacir olarak değil, Adalı olarak tanımlarlar.
Geçmişte Trak, Pers, Makedon, Roma ve Bizans gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan Trakya'daki müzeler, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
II. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Edirne'nin, ilkçağda Orta Asya'dan göç edip buraya yerleşen Traklar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Daha sonraları, Büyük İskender zamanında Roma İmparatorlarından Hadrianus tarafından yeniden kurulmuşçasına imar edilen şehir, onun adına izafeten Hadrianapolis olarak anılmıştır.
Trakya deniz açısından zengin bir yöre. Sanki sadece Marmaralı'ymış gibi bir algısı olsa da – ki o da nedendir bilinmez- üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada nihayetinde. Karadeniz'de, Marmara Denizi'nde ve Ege sularında kıyıları var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri