asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Tramvay sistemleri, genelde kent içi yörelerde sefer yapmakta ve tramvay yapım ve işletme düzenine göre kurulmuş sistemlerdir. Metro sistemi genelde, zemin altında tünellerde, yer üstünden çok derinlerde, sefer yapan, istasyonlara erişim için, asansör, yürüyen merdivenler ve merdivenlerle donatılmış sistemlerdir.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
Saatteki maksimum yolcu taşıma kapasiteleri 35.000 yolcu/yön'dür. Metro: Şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanılan ve yeraltına açılan tünellerden giden en yüksek yolcu kapasiteli demiryolu araçlarıdır. Saatteki maksimum yolcu kapasiteleri 70.000 yolcu/yön'dür.
İlgili 33 soru bulundu
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır.
1. Marmaray nedir? İstanbul'un iki yakasındaki demiryollarını, Üsküdar ve Sirkeci arasında yapılan tüp tünelle birleştiren ve şehre 76 kilometre uzunluğunda bir metro kazandıracak olan ve 29 Ekim'de açılan projedir.
İstanbul tramvayı, İstanbul metrosu sisteminin içinde bulunan modern tramvay sistemidir. Sistemin ilk hattı T1 kodu ile Aksaray - Beyazıt arasında 1992'de açılmıştır.
Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.
Yolcular seyahatleri sırasında elektronik bilet, kart veya jeton kullanmalı, gerekli durumlarda seyahat kartlarını görevlilere göstermelidir. Şahsi kullanıma özel kartların ( indirimli, ücretsiz, öğrenci vb.) 3. kişiler tarafından kullanılması durumunda görevlilerin karta el koyma yetkisi olduğu unutulmamalıdır.
Treni kimin kullandığı da her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır.
En düşük Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 18220 TL iken, en yüksek Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 37000 TL'dir. Güncel Tren Sürücüsü / Vatman maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz!
Bu düşünce doğru bir düşüncedir. Ancak halk arasında tren kullanan kişiye tren sürücüsü veya tren şoförü denildiği de bilinmektedir. Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır. Bu elektrik enerjisini tramvaylarımıza, metrolarımıza genel ismiyle trenlerimize iki şekilde verebiliriz.
İlk Raylı Yollar
Avusturya'da 1515'te yazılan bir doküman, Hohensalzburg Şatosu'nun dik yokuşundan, ahşap raylarla yük taşındığını anlatır. Yük vagonu, insan veya atın çektiği halatla hareket ederdi. Bu yük hattı daha sonra çelik ray, çelik halat ve motorla modernize edildi ve halen kullanılıyor.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
a) Şehirlerarası: Şehirlerarasında ulaşım sağlayan demiryollarıdır. b) Şehir içi: Şehir içinde ulaşım sağlayan Metro, Hafif Raylı Sistem, Tramvay gibi demiryollarıdır.
Hatların bir kısmı hem yer altından hem de yer üstünden gitmektedir. M1 ve M3 hatlarının bazı istasyonları yer üstünde bulunmaktadır. Trenler bu istasyonlara varırken yukarıdan gitmektedirler.
Tam elektronik bilet ücreti: 15 TL. Öğrenci elektronik bilet ücreti: 7,32 TL.
T2 (Taksim - Tünel) Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un en merkezî noktalarından biri olan Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nde, Taksim ile Tünel arasında çalışan yenilenmiş emektar cadde araçlarıdır.
araçlarındaki validatör cihazlarına, turnikelerde bulunan kart okuyuculara İstanbulkart'ınızı yaklaştırarak okutmanız yeterlidir. Cihaz o noktadaki işlem ücretini tahsil ederek görsel ve sesli (geçiş/tahsilat ekranı ya da onay sesi) uyarı verir.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Marmaray projesinde, batırma tüp tünellerin parçaları Tuzla'daki Devlet Limanlar ve Hava Meydanları'na ait limanda imal edildi. Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri