Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Bu sistemlerde tekerlek olarak, lastik tekerlek kullanılmaktadır. Her ne kadar lastik tekerlek kullansa da kendine özgün bir yolu ve izli sistem (Direksiyonu olmadan yolunu takip eden sistem) olduğu için raylı sistem aracı olarak sayılmaktadır.
Kent içi raylı sistemlerin en yüksek yolcu kapasitesine sahip olan türü metrolar- dır ve çoğunlukla yer altında inşa edilmektedir.
Her tramvay aracı iki vagonlu bir tren setinden oluşur.
İlgili 35 soru bulundu
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
Türkiye'de halen 12 kentte metro, hafif raylı sistem, tramvay, füniküler ve banliyö sistemlerinden en az biri kullanılıyor. Raylı sistem kullanan illerimiz İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, Adana ve İzmit.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
Hareket esnasında tren tekerleğinin kilitlenmesi durumunda tren tekerleği ray boyunca kayar ve kasnağının ray ile temas eden kısmı aşınır. Bunun sonucunda tekerlek düzlüğü ve düzleşme noktaları oluşur. sistemler sadece tren ile ray arası adezyonu optimize ederler.
Metro istasyonlarında neden tuvalet yok? Metro istasyonları güvenlik amacıyla her noktadan kamera ile izlenen sistemlerdir. Kamera ile izlenmesi mümkün olmayan ve tüm yolculara açık tutulacak bir alan emniyet ve güvenlik açısından risk oluşturacağı için tuvalet yapılmamıştır.
Trenin ve hattın durumuna göre tekerlek içerisindeki sayısı ve şekli değişmektedir. Günümüzün gelişmelerine göre farklı çeşitleri üretilmektedir.
Dünyada ilk kez atlı tramvay, 1807'de İngiltere'de toplu taşımada kullanıldı. İstanbul'da ilk atlı tramvay 1871'de ve ilk elektrikli tramvay 1914'te çalıştı. Ağır yükler, en kolay şekilde kütük, taş veya çelik gibi sert yüzeyler üzerinde kaydırarak veya sert tekerlek kullanarak taşınır.
Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir. Metro kullananlara ise vatman ismi verilmektedir. Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.
Marmaray veya B1 (Halkalı – Gebze & Ataköy – Pendik) Banliyö Treni, Türkiye'nin İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir.
En uzun metro sistemi Şanghay metrosu, en işlek metro sistemi Pekin metrosu ve en fazla istasyona sahip olan metro sistemi ise New York metrosudur.
Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da bulunan hat iç mimarisi ve tasarımıyla dünyanın en güzel metrosu olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 340 kilometrelik uzunluğa sahip Moskova Metrosu, her gün günde 19,5 saat aralıksız çalışarak 9.2 milyon yolcuyu taşıyor.
EN ÇOK İSTASYONA SAHİP OLAN METRO
New York metrosu, ABD'nin ilk yer altı istasyonudur ve 27 Ekim 1904'te hizmete girmiştir. 24 saat hizmet veren New York metrosu, dünyanın en büyük ağına sahiptir. 1.370 km uzunluğunda olan metro istasyonu, 27 hat ve 472 istasyondan oluşur.
Alınan tramvaylar 30 metre uzunluğunda ve boş olarak 30 tondur. Her bir tramvayın kapasitesi 83 oturan olmak üzere toplam 330 kişidir. Tramvaylar kilometre başına 3 kw enerji tüketmektedir.
Tramvay tren raylarının ortasından bulunan besleyici raydan enerjisini alacak. Kullanılan teknoloji sayesinde sadece tramvayın geçtiği anda tramvayın altında kalan kısımda elektrik olacak.
Tramvay Elektrikle çalışan 1-3 araçtan oluşan toplam 80-300 kapasiteli çoğunlukla caddelerde hizmet sunan raylı ulaşım araçlarıdır. Trafik sıkışıklığı durumunda otobüsler daha hızlı seyahat edebildiği için 1950 yıllardan itibaren tramvaya göre daha fazla yer almaya başlamıştır.
Tramvay: Genellikle üstünde bulunan havai hattan, (katener hattı) pantograf yardımıyla aktarımı sağlanan 750 Volt DC gerilimleri ile çalışan raylı sistem araçlarıdır. Çok nadir durumlarda tramvaylar, enerjisini katener hattından almaz.
Tranvayı otobüs gibi düşün, gittiği güzergahta durakları vardır. Her durakta durur, bazı yolcular iner bazıları da biner... Her tranvay duraklarında jeton makineleri vardır, at parayı al jetonu.
Vatman Ne İş Yapar? Genellikle şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan, özel raylar üzerinde hareket eden ve elektrik gücüyle çalışan ulaşım araçlarına tramvay denir. Bu ulaşım araçlarını yani tramvayları kullanan kişilere ise vatman adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri