Transformatörün aşırı ısınması halinde bir termometre elektrik kontağını ikaz ederek arızayı haber verir. Sargılar arasına veya demir çekirdeğe termokupl sıkıştırılarak da sıcaklıklar ölçülür ve bir elektriki sinyal devresine kumanda olunur.
2.1.1. Transformatörün Sağlamlık Kontrolü
Transformatörün bobinlerinde en çok karşılaşılan arıza açık devredir. Bobin devreden sökülerek ohmmetre ile kontrol edilir. Eğer bobin kopuksa ohmmetre sonsuz direnç değeri gösterirken sağlam ise sarıldığı telin omik direncini (sıfıra yakın bir değer) gösterir.
Transformatör beslendikten sonra bir süre (5-10 dakika kadar) beklenip sonra besleme tarafındaki ölçü aletlerinden her fazdan çekilen güçler, akımlar ve faz arası besleme gerilimi okunarak kaydedilir. Bütün fazlardan çekilen güçlerin toplamı transformatörün boşta kaybını (demir kaybı) verir.
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
Nüve kayıpları bütün çalışma, yüklerde sabittir. Bu kayıplar trafonun boş çalışma deneyi ile bulunur. Bu kayıplar trafoların boşta çalışmasında oluşan, akımın oluşturduğu bakır kayıplarının dikkate alınmadığı durumda elde edilmektedir.
Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Açık devre testinin temel amacı, verilen transformatörün nüve kayıplarını belirlemektir. Transformatörün nüvesi, nüve direnci RC ve mıknatıslanma reaktansı XM'nin paralel bir kombinasyonu ile modellenmiştir.
Trafo Boşta Kaybı Nedir? Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir.
Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir.
Cevap: Trafo patlayınca kaç günde tamir olacağını söylemek için; patlamanın hasar verdiği bölgeyi ve hasarın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Ancak çoğu durumda en fazla 4 - 5 gün almaktadır.
Soğutma fanının veya pompa gürültüsünün aksine, bir trafonun yaydığı ses, güç frekansının sebep olduğu harmoniklerden kaynaklı tonal bir özelliktir. Genellikle trafodaki gürültünün temel kaynağının trafo çekirdeği olduğu kabul edilmektedir.
Devre enerjisini kestikten sonra , çoklu ölçeri ohmmetre konumuna alarak, ohmmetre uçlarını trafonun herbir bobinine eşleyerek test edeceğiz. Şayet ohmmetre herbir transformatör bobini için değer gösteriyorsa (çoğu kez 1000 ohm'dan küçük), transformatör sargılarında kopukluk yok anlamına gelecektir.
Voltaj düşüklüğü: Akım trafosu arızalandığında, voltaj üzerinde düşüş görülebilir ve cihazların, ekipmanların çalışması bozulabilir. Aşırı gürültü: Akım trafosu arızalandığı zaman, gürültü çıkması veya vibrasyon hissetmek mümkün hale gelir.
Transformatörler frekans değeri değiştirilmeden, gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi gerçekleştirirler. Genellikle bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürme, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı gibi amaçlar için kullanılırlar.
Transformatörlerin çalışma prensibi, elektrik enerjisinin bir iletkenden diğerine manyetik akı yoluyla iletilmesidir. Transformatör, en basit halinde, iki bobin ve bir nüveden oluşur. Nüvedeki bobinlerden birinin üzerinde uygulanan gerilim nüve üzerinde bir manyetik akının oluşmasına sebep olur.
Trafoların çalışma prensipleri oldukça basittir. Alternatif akımın uygulandığı sargı, manyetik nüve üzerinde, diğer sargıda gerilimi indükleyen ve zamana göre değişen bir manyetik akı oluşturur. Primer ve sekonder sargılar arasında, sarımların sayısı oranının değişimi; giriş ve çıkış gerilimlerinin oranını belirler.
Şimdi toparlayalım: Transformatörler neden DC akımda çalışmazlar? Çünkü DC akımda primer bobinde sabit bir manyetik alan oluşur ve seconder bobini etkiler lakin seconder bobin bu manyetik alanın değişiminin 0 olmasından dolayı elektrik üretemez. DC elektriğin değeri sabit olduğundan akımda sabit olacaktır.
Sorununuz devam ediyorsa detaylı adres bilgileriyle birlikte 186'yı aramanızı rica ederiz.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Transformatör aşırı ısınma hatası, transformatörün güvenli çalışma ve servis ömrü için ciddi bir tehdit oluşturan yaygın bir çoklu arızadır. Transformatörler çalışma sırasında yük kaybı ve yük kayıpları vardır. Bu kayıplar transformatör sargılarının, çekirdeğin ve yapısal parçaların sıcaklığıdır.
Trafo göstergelerinin kontrolü; sargı sıcaklığı göstergesi, yağ sıcaklığı göstergesi kontrol edilir. Yağ seviyesi ve basınç kontrol de kontrol edilmelidir. Trafonun metal gövdesinin kontrolü; kaçaklara, yıpranmaya ve paslanmaya karşı kontroller yapılır.
Bakım Neden Bu Kadar Önemli? Trafo bakımının birincil amacı; trafonun iç ve dış parçalarının ve aksesuarlarının iyi durumda ve "amacına uygun" tutulmasını ve her zaman güvenli bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktır. İkincil ve eşit derecede önemli bir diğer amacı ise; trafonun durumunun tarihsel bir kaydını tutmaktır.
Trafo Kayıp Bedeli
Trafo gücüne göre Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında bu güce karşılık gelen oran üzerinden hesaplanarak alınan bedeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri