Transformatörlerin primer ve sekonder sarım sayıları, gerilimleri ve akımları arasında sabit bir oran vardır. Bu orana dönüştürme oranı denir. Dönüştürme oranına göre primer sarım sayısı ve gerilimi sabit kabul edilirse sekonder sarım sayısı artırılırsa sekonder gerilimi artar ve sekonder akımı düşer.
Transformatörler yalnız A.C. frekansında değişiklik yapmadan akım – gerilim değerini değiştiren sabit konumlu, elektromanyetik indüksiyon yolu ile çalışan elektrik makineleri- dir. Transformatörler genellikle kısaltılmış “ trafo ” adıyla adlandırılırlar.
Transformatör ya da kısaca trafo; alternatif akım sistemlerde, gerilimi, manyetik indüksiyon yöntemiyle dönüştürmek için kullanılan bir makinedir.
Bir başka gerçek: Transformatöre doğru akım uygularsanız, akım sıfırdan başlayıp sabit değerine oturana kadar değişir. Bu değişim, kısa süre değişken bir manyetik akı üretir ve bu değişken akı da sekonderde kısa süreli değişken bir EMK indükler. Doğru akım akarken akım kesilmesi sonucunda da benzer şey olur.
Trafolardaki bakır kayıpları sargıda kullanılan iletkenin direnci ve iletkenden geçen akımın karesi ile doğru orantılıdır. Düşük frekanslı uygulamalarda kalın kesitli ve düşük dirençli iletkenler kullanılır. Böylece bakır kaybı minimum seviyelere çekilebilir. Sargılardan geçen akımın artmasıyla kayıplarda artar.
İlgili 15 soru bulundu
Alternatif akımın generatörlerde üretilmesi ,trafolar ile yükseltilip-alçaltılması DC ye göre kat kat daha kolay ve ucuzdur. Bunun için alternatif akım kullanılacak yere kadar getirilir ve orada doğrultmaçlar veya generatörler aracılığıyla Doğru akıma çevrilip kullanılır.
Transformatörler frekans değeri değiştirilmeden, gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi gerçekleştirirler. Genellikle bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürme, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı gibi amaçlar için kullanılırlar.
Frekans artınca, kapasitans değeri azalır, aynı zamanda akım değeri de artar.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
Akım trafoları temel olarak manyetik demir bir nüve, bu nüve üzerine sarılmış primer bir sargı ve bu primer sargıya ters yönde sarılmış sekonder sargı olmak üzere üç bölümden oluşmur. Primer sargı üzerinden geçen akım, manyetik demir nüve üzerinde bir manyetik akı oluşturur.
Akım transformatörleri, özellikle orta ve yüksek gerilim devrelerinde primerindeki akımın manyetik bir kublaj ile küçültülmesiyle sekonder tarafında daha küçük bir akım elde edilir ve bu akım, makinenin sekonder tarafına bağlı olan cihazların, ölçü aletlerin yüksek gerilimden etkilenmesini önler.
Alternatif akımda ise, transformatör dediğimiz gerilim dönüştürücüler ile akımı kolayca yükseltebilir ve düşürürebiliriz. Burada alternatif akımın (AC) daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Thomas Edison doğru akım (DC), Nikola Tesla ise alternatif akımı (AC) savunmuştur.
Akım Trafosu Nasıl Çalışır? Akım trafoları elektrik devresine seri olarak bağlanır ve primer yani birincil devreden geçen akım bir manyetik kuplaj sistemi marifetiyle küçültülmüş olur. Sekonder yani ikincil devreye ve bu devreye bağlanmış olanı elektrikli cihazlara da bu aktarılır.
akımı yükseltmek için voltajdan feragat etmeniz gerekir... çünki zaten o trafonun max değeri 1 amper bir şekilde onu 2-3 ampere yükseltemessiniz. voltajı yükseltirseniz akım düşer, akımı yükseltirseniz voltaj düşer...
Cevabımız:Birincil devreye uygulanan gerilim sonucunda, birincil-ikincil devre arasındaki bağıntıya göre, ikincil devrede akım oluşur.
Transformatör Enerjilendirme Akımı
Bu olaydan dolayı transformatörün enerjilendirilen sargısı, şebekeden yüksek genlikli ve bol harmonik içeren bir akım çeker. Çekilen bu akıma transformatör enerjilendirme (inrush) akımı denir.
Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Şimdi toparlayalım: Transformatörler neden DC akımda çalışmazlar? Çünkü DC akımda primer bobinde sabit bir manyetik alan oluşur ve seconder bobini etkiler lakin seconder bobin bu manyetik alanın değişiminin 0 olmasından dolayı elektrik üretemez. DC elektriğin değeri sabit olduğundan akımda sabit olacaktır.
Akım trafosu bağlantısı yapılırken şebekeye seri bağlanan akım trafosunun sargılarının primer sargı uçları (K-L) bağlanır. Sekonder sargı uçları (k-l) bağlanır. Röle ve ölçü aletlerinin akım bobinlerine (k-l) uçları bağlanır. Amerikan normlarına göre: Primer sargı uçları (H1-H2), sekonder uçları (x1-x2) ile gösterilir.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır. Akım şiddeti güç ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü; akım şiddeti ve gerilimle doğru orantılı olduğundan çekilen güç; akım şiddeti ile gerilimin çarpımı biçiminde söylenebilir.
Voltaj ile elektrik akımı doğru orantılıdır: Direnci sabit tutup gerilimi artırırsanız akım da artar. Voltaj ile direnç doğru orantılıdır: Akımı sabit tutabilmek için, voltajı artırırsanız direnci de artırmanız gerekir. Akım ile direnç ters orantılıdır.
Enerji hatlarından ve elektrik devrelerinden geçen akımı, ölçü aletlerinin, sayaçların, rölelerin ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtların zarar görmeden ölçebileceği seviyeye indiren ve bu cihazları yüksek akımlara karşı izole eden devre elemanlarına akım transformatörleri denmektedir.
Trafonun tam adı transformatördür. Elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarar. Elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir aynı zamanda. İngilizce bir terim olan “transformer” kelimesinden günümüze trafo olarak evrilmiştir.
İzolasyon amacıyla ve bazen de sığaçlar ve dirençlerle beraber kullanılır. Elektrik akım iletiminde, esas olarak voltajı yükseltmek veya düşürmek için kullanılır. Ölçü aletlerinde özel transformatörler kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri